Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ki lehet nőni az Emetofóbiát?...

Ki lehet nőni az Emetofóbiát? Vagy esetleg legyőzni?

Figyelt kérdés
13 éves vagyok, amióta 5 évesen elhánytam magam a nagymamámnál, emetofóbiám van. Még magától a szótól is undorodok, mikor valaki hányt a közelemben a bőgés határán voltam és remegtem. Aztán 10 éves voltam, amikor emiatt kerültem depresszióba, lefogytam 28 kg-ra, senki se tudta miért. Mert nem mertem elmondani senkinek valamiért... Pszihológusnál is voltam de épp amikor már kész lettem volna rá, hogy elmondjam neki, véget ért a kezelés. Tic-es lettem tőle. (Kényészerbetegség) Mindig azt mondtam magamnak, ha megérintem mittudom én hányszor azt a valamit, nem fogok hányni. Ez megnyugtatott, csak minden tevékenységem lelassult emiatt és hülyének is néztek... Még imádkoztam is miatta! Aztán ötödikes koromban elkaptam egy vírust. Nagyon kivoltam, 7-szer hánytam, kórházba voltam. Ekkor picit enyhült a dolog. Mára már megtanultam kezelni a dolgot, bár még nem tudtam róla beszélni senkinek, mindig remegek amikor beszélni akarok róla. Talán attól félek, anyukám túlreagálná a dolgot, mert ő mindent nagyra vesz, meg figyelni, nehogy baj legyen. Végülis mostanában már azon agyalok, mekkora butaság ez az egész... Ilyen hülyeségtől félni. Mégsem tudom legyőzni, ráadásul félek a vírusoktól is, naponta milliószor kezet mosok. Mikor rota meg calici járvány van télen, mindig depis leszek. Tudtok esetleg segíteni? Szívesen beszélgetnél hasonló gondokkal küzdő emberekkel is!
2010. júl. 23. 23:18
 1/5 anonim ***** válasza:
énis mindig megérintettem/tek doglokat amikor hányingerem van vagy valami hogy 'ha eztmegezt megérintem nemfogok hányni' és teljesen lenyugszom tőle. meg ilyen ha 'ha még a kövi reklám előtt leülök a fotelra nem hányok' és olyankor sprintelek és beugroka kanapéba mert félek de ez megnyugtat meg mindig 'ezazzz odaértem' meg ilyenek. Énis imádkoztam már ilyne miatt és énis undorodom tőle. De én ezt szimplán undornak / félelemne tudom be.
2010. júl. 23. 23:22
 2/5 anonim ***** válasza:

kinőni nem tudsz belőle, viszont akaraterővel legyőzheted! Valóban butaság, bár az elménk nagyon durván képes játszani velünk...

Anyuddal szerintem beszéld meg, ha túlreagálja ne törődj vele, te tudd hogy ez nem olyan komoly dolog mint ahogy anyukád fog hozzáállni. Javaslom keress fel egy pszichológust!

2010. júl. 24. 00:46
 3/5 anonim válasza:

Üdv!

Én egy 17 éves lány vagyok. 5 éve volt, hogy úgy teleettem magamat, hogy hánytam utána azóta kórosan félek a hányástól. Eleinte elviselhető volt napi 1x-i hányinger, sírtam egyet és jobban lettem, de ahogy telik az idő egyre rosszabb, pedig azt hinné az ember, hogy ahogy nő, úgy növi ki az egészet, hát sajnos nem. A nap 15 órájába hányingerem van, félek buszra szállni, utazni, hosszabb utakra elmenni, enni, jól érezni magam. Nagyon rossz, pedig imádok enni, meg is látszik pöppet rajtam, de a következménye ha eszek az, hogy hányingerem van. :( Anyának elmondtam nem egyszer nem kétszer, hogy miért vagyok folyton rosszul, de ő a tejcukor érzékenységemre fogja, de nem értem mért, mert ha nem eszek tejcukros dolgot akkor is rosszul vagyok. :( Hihetetlenül rossz érzés, és kikészítő, az életembe minden simán menne, ha nem lenne folyton hányingerem. :( És amit fent leírtál nálam is ugyan azok a dolgok vannak "ha 5 másodpercen belül átülök a fotelbe nem fogok hányni" olyan hülyeség, de még is átülünk a fotelba, kérlek segítsetek. :(

2010. okt. 20. 12:28
 4/5 anonim válasza:

Szerintem ki lehet. Egyébként hasonlóan vagyok vele én is már nagyon régóta, de úgy érzem, sokat javult a helyzet... Legalábbis kiskoromban úgy voltam vele, hogy ha hányingerem volt, bőgtem, hisztiztem, mert rettegtem tőle, ha valaki hányt mellettem vagy valahol a közelben, totál kész voltam egész nap, nem bírtam túltenni magam rajta. Mostmár valahogy úgy vagyok vele, hogy van az a normális hányinger, hogy túl sokat ettem, de nem lesz semmi, meg van az, amikor tudom, hogy tényleg hányni fogok. De olyankor tényleg olyan szarul vagyok, hogy az sem érdekelne, ha a tető rámszakadna. Olyankor mindegy, ha hányok, csak legyen már vége. Olyan egyébként sosem volt, hogy nem mertem emiatt enni (az megint egy másik téma nálam...), a kaják szavatosságát viszont még mindig ellenőrzöm evés előtt. Szóval olyan szinten már sikerült túljutnom a dolgon, hogy nem zavar, ha én csinálom. Lehet egyébként, hogy az is segített, hogy amikor túlestem rajta, azt sikernek könyveltem el. Sikerült, túlvagyok rajta, és még élek... (Ez nem azt jelenti, hogy szeretek hányni. Ugyanúgy utálok továbbra is, de nem rettegek már.)

Ha esetleg valahol véletlenül belefutok neten egy ilyen képbe vagy videóba, elintézem annyival, hogy "fúj de gusztustalan", aztán továbbtekerek. Ez is lényeges javulás, mert régen simán órák kellettek, hogy túllegyek rajta. Ez persze nem azt jelenti, hogy élőben is ilyen könnyen túlvagyok a dolgon, de amikor ki tudom kerülni a helyzetet, akkor mindenképpen kikerülöm. Például nem utazom olyannal autóban, akiről tudom, hogy utazási beteg. (vagy hogy hívják ezt...) Viszont vannak kikerülhetetlen helyzetek is, ilyenkor megpróbálok magamra koncentrálni, meg elterelni a figyelmemet hülyeségekkel... persze nem igazán segít, de legalább próbálkozom.

Ilyen kényszeres valami nálam is van, bár nekem nem konkrétan az emetofóbiához kapcsolódik, hanem sokminden más hétköznapi dologhoz. Például függöny behúzása, lámpák föl-le kapcsolása, kényszeres ima, és akkor mindig mondom, hogy ez meg az fog történni, és jó lesz. Baromi idegesítő, de nem tudok leszokni róla.

Olvastam valahol, hogy az emetofóbia sokszor kapcsolódik ahhoz, hogy az ember úgy érzi, hogy nem tudja minden helyzetben kontrollálni az életét, mert ez egy elég kiszámíthatatlan dolog. Szóval szerintem ez a kényszeres dolog ilyen hasonló betegség, mert úgy érzi az ember, hogy így bebiztosít magának dolgokat.

Hallottam olyanról, hogy valakinek annyira súlyos volt a fóbiája, hogy már a böfögéstől is rettegett. Azért ez megnyugtat, hogy vannak sokkal súlyosabb esetek is, másrészt az is mindig eszembe jut, hogy kerültem már jó néhány ilyen szar helyzetbe, amikor nem tudtam előre kiszámítani, hogy mi lesz, és ott voltam akkor, amikor nagyon nem akartam, és mégis élek még...

2010. okt. 22. 00:17
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszaitokat. Az utóbbival teljesen egyetértek, pontosan nálam is ez volt a helyzet. A villanykapcsolgatás, meg az ima, meg a satöbbi... Azért jó így tudni, hogy nem csak én vagyok ezzel így,(vagy voltam) mert én sose gondoltam volna, hogy még ennyien küzdenek ezzel a problémával. Azért írtam, hogy "voltam" mert már nálam is javulófélben van a helyzet. (Bár igaz, hogy 4 éve hánytam utoljára és megint kezdek hülyeségeket gondolni, hogy most már megtörténhet, meg mittudomén...) Azon a bizonyos mondaton amit a végén írtál, nagyon sokat gondolkodtam, és tényleg nagyon is igaz! Amúgy ennek az egésznek van jó oldala is. Erősödött az önüralmam, és nem is keveset. A tanulásra is könnyen rá tudom magam szánni és sokat segít!
2010. okt. 22. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!