Kezdem feladni, mit tennétek a helyemben?
7 éve járok pszichológushoz, pszichiáterhez, feküdtem kórházban, részt vettem rehabilitáción...
Bipoláris zavarom és érzelmileg labilis személyiségzavarom van egyszerre. Ennek ellenére viszonylag jól funkcionálok, harmónikus kapcsolatban élek, szeretettnek érzem magam, jó munkám van és saját magam által felépített biztonságom az életben.
A gondom az, hogy betegségem miatt ezek fenntartása hatalmas erőfeszítést kíván. Minden nap küzdök azért, hogy ne dőljön össze minden.
Az orvosom a gyógyszer szedését nem tartja indokoltnak, és a pszichoterápiát erőlteti. A pszichológusom az állapotom miatt pedig nem tud mit kezdeni velem gyógyszer nélkül. A hangulatingadozásaimnak nincs konkrét oka, próbáltam én gyógyszer nélkül évekig, de nem ment. Váltottam orvost többször, pszichológusom is a harmadik. 12 alkalommal cseréltem le a munkahelyem, hátha jobban leszek, nem lettem. A gyógyszerek nem hatnak, a pszichoterápia sem.
Kezdem feladni
Nem vagyok orvos, de arra már rájöttem, hogy legalábbis nálam a bipoláris annyit tesz, hogy nem termelődnek normálisan a boldogságért felelős hormonjaim. Szoktam is érezni, mikor jön a "váltás", mert mindig zsibbadni kezd a fejem olyankor.
Amit én teszek, az a folyamatos, kimerítő sportolás. Futás, súlyzós edzés, jóga egy héten többször, sok nap egyszerre kettőt is betuszkolok, az a jó, ha edzés után a poharat se bírom megemelni. Ezek mellett jártam kung-fura is, na amellett olyan voltam, mint akit kicseréltek, duzzadtam az erőtől és önbizalomtól egy jó fél évig, kár, hogy elvette a kedvem hogy komolyabban vettem, mint a mester...
Sajnos neked persze gondolom, nem fér bele ennyi sport, ha egyáltalán - én nem dolgozom -, de ha mást nem, a kung-fut már csak tapasztalatból is azt mondom, próbáld ki. Csak vigyázz vele. Egy idő után a rendszeres mozgás termel annyi endorfint, hogy kiüsse a bipolárist, de ha valamiért abba kell hagynod csak két hétre, padló, de keményen. Sajnos pont így jártam, orra is buktam, még az agorafóbiám is visszajött, pedig azt évekkel ezelőtt leküzdöttem, két hónapja próbálok visszarázódni a régi rendszerbe. Grátisznak még meg is híztam kicsit, attól sem vagyok elragadtatva, még nehezebb elkezdeni újra mozogni.
Borzasztóan sajnálom, hogy a pszichoterápia sem jött be neked, kívánom, hogy megtaláld te is a magad "gyógyszerét" :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!