Pfizer vagy Szputnyik?
Kettő közül Pfizer.
Mit csinálsz,ha kell harmadik oltás?
Nem hoznak több Szputnyikot.
Először én is Szputnyikra vártam az orvosnál.
Majd elkísértem valakit az oltópontra, aki a második Szputnyik időponton módosíttatott, és volt megmaradt Pfizer, beleegyeztem. Az első oltás után pici reakciók voltak (enyhe nehézlégzés beszédkor, mintha futottam volna; másnap álmosság; 11. napon nyirokcsomó fájdalom, azaz semmi komoly) a 2. után meg a karfájdalmon kívül semmi, az is 1-2 nap után elmúlt.
A vektoroknál ott a pici kockázat, hogy ha már találkoztál az adott vírussal veszélyes formában azelőtt, akkor ugyanazt a fajta adenovírust is elpusztíthatja az immunrendszered. Persze ezért használnak "ritkábbat", ill. inkább állatokban előfordulót.
Régebben ilyennel oltottak ebola ellen, ők ugyanazzal a hordozóvírussal már nem is kaphatnak semmilyen oltást.
A Szputnyikos ismerősömnek semmi baja, bár fura kis piros kiütés pontocskák voltak egy ideig az egyik nagy lábujján, majd olyan varrosak lettek. Ugyanez a lábujja "derékszögben" begörcsölt (vagy az oltástól, vagy nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!