Undorítóak a fogaim, mit tegyek? (Képpel)
Az a helyzet hogy egy trehány balf* sz voltam és nem mostam rendesen a fogaimat, bevallom volt amikor egy hétig kimaradt vagy még több ideig is. Tehát ritkán volt az, hogy rendszeresen megmostam minden nap. Tudom ez undorító és szégyellem is. Most nézegettem a fogaimat két tükörrel és a két metszőfogamon belül nagy sötét foltok vannak. Rosszul lettem a látványtól, most láttam először... de elől is "rohad"ásnak indult. Van már egy lyukas fogam felül, de az már évek óta. Hátul is elindult a lyukasodás. Nem tudom mit tehetnék. Ráadásul fogszabályzó is kéne, mert szorulnak és így rendellenesen befelé áll ez a két felső metszőfogam. Tehát az egész fogsorom undorító, igénytelen és elindultak ezek a rohadási folyamatok, pedig még csak 19 vagyok. Éjszaka néha csikorgatom, sokszor ébredek arra hogy fáj az egész fogsorom. Cigizek is 4 éve, nem tudom ezek mennyire rontanak még a helyzeten, de ha kell leteszem a cigit végleg, hogy megelőzzem a fogatlanságot. Most már el akarom kezdeni a rendes fogápolást, (jelenleg nincs tb-m de folyamatban van, 1-2 héten belül újra lesz) az lesz az első hogy elmegyek fogorvoshoz. De addig mit tehetnék, mit ajánlotok? Fogpor, fogselyem, széntabletta fehérítésre? Valami jó fogkrém? Van valami amivel megakadályozhatnám hogy tovább romoljanak?
Ilyen a helyzet:
(Elnézést, ha visszataszító a látvány)
Hát tényleg rosszak a fogaid, és ha nem mész el fogorvoshoz nem csak hiányos lesz, de még rondább lesz, még több fog megy tönkre. Ezt bár mosni kell, de ide már fogselyem, semmiféle tabletta nem segít, A cigi nagyon is rontja a fogakat, arról nem is beszélve, hogy nem csak a rossz fogad de a cigi is büdössé teszi a leheletedet.
Menj el fogorvoshoz, mert itt bizony kell pár fogtömés, gyökérkezelés. A fogszabályzót csak akkor teszik fel ha a fogaid rendben vannak.
Mondjuk heti cigi árából már el is tudsz menni fogorvoshoz.
Az otthoni DIY fogfehérítő módszereket hanyagold, csak károsítják a zománcot.
2 hét alatt csodát nem fogsz tenni. Mosd rendszeresen a fogad, reggel-este, fogselyem, szájvíz. Az elmex gél heti egy-két alkalommal való alkalmazása is segíthet.
A fogorvos rendbe rakja őket, utána meg rendszeres fogmosással fenntartható az állapotuk.
Ha belül vannak foltok, az a cigi miatt van, azt tedd le. Évekig is eltarthat, mire magától lekopik, de egy fogorvos le tudja polírozni az elszíneződést. A tb nem biztos, hogy elég a bajok helyrehozására, maszek fogorvos tud neked fogszabályozót adni, meg pár dolgot megcsinálni. A tb-ben is szerintem fizetős egy csomó minden, ha korona kell, vagy olyan tömés, ami foggal egyező színű pl. A fogszabályozó is fizetős, de hát elmehetsz több dokihoz is árajánlatért, és akkor kb. fogod tudni, mi az ábra.
Szerintem fogkeféből érdemes beruházni egy Oral B elektromosra, jó a legolcsóbb aksis is, az kb. 6-7-8 ezer forint, de mindenképpen aksis legyen, ne elemes. A fogkrém mindegy. A fogselyem jó dolog, főleg, ha torlódnak a fogaid, naponta egyszer legalább, de nézz videót arról, hogy kell használni. A szájvizek is jó, kiirtják a bacikat.
Először is nem annyira gáz a fogad h menthetetlen lenne, én boltban dolgozok, kifejezetten figyelem beszéd közben az emberek száját és a te fogad kismiska sokakhoz képest. Sok embernek olyan elhanyagolt a fogazata, besárgult, és alig van pár foguk elöl, na ez az igénytelen és az ilyenek általánosságban is azok, koszos a ruhájuk és "szaguk" van.
Másodszor szokj rá a fogkefe használatára, reggel ki se tedd a lábad addig otthonról, amíg nem mostad meg. Este szintén úgy menjél aludni, h tiszta legyen a szád, ha kajamaradék marad a barázdákban, akkor az ott nekiáll rothadni. Ha napközben lehetőséged van étkezés után fogat mosni éljél vele, ha nincs, a cukormentes rágó is elmegy. Gondolj arra h kajálás után a maradékban tenyésző kis fogmanók kis csákányaikkal nekiállnak a zománcot kókányolni, h megfúrják a fogad és ezzel jól kitoljanak veled. :D
Laikusként úgy látom a jobb oldaladon fent a 6-os biztos lyukas, de lehet h a 7-es is az. Illetve bal oldalt alul a 6-os, meg lehet h a jobb alsó 6-oson is van egy kis lyuk. A metszőfogad viszont biztos az. Szerintem TB helyett inkább privát fogorvoshoz menjél, fehér tömést használ és jobb minőségű anyaggal dolgozik mint ha TB-re csináltatnád, és valószínű nem is fog annyira "megkínozni". :) Privátnál egy fog tömése 10k körül van darabonként, ahogy írták felettem, egy heti cigi ára. A képek alapján 3-4 fogadat kéne csak tömni. Egyszerre úgy se csinálják meg az összes tömést, ha nincs nagyon rá pénzed, úgy csináld h először betömeted a leglyukasabbat, utána mondjuk 2 hónap múlva (vagy amint összejön a rávaló) még egyet megcsináltatsz és aztán pár hét/hónap múlva megint még egyet, és nyár végére rendben lesz a fogad, esetleg egy fogkő leszedést is csináltathatsz, akkor végigpolírozzák az összes fogat és az valamelyest csökkenti a sárgulást is.
A fogszabi téma már húzósabb, a ragasztott fogszabi ívenként 100.000 Ft-nál kezdődik... A kivehető jóval olcsóbb, de a te esetedben az szerintem nem alkalmazható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!