Miért tesznek a fogkrémekbe fluoridot, ha az kívülről be sem tud épülni, csak nyálkahártyán szívódik fel de ott meg mérgező? (egyáltalán, ha mérgező a fluorid akkor miért arra van szüksége a fogzománcnak? )
Jaj...
Akkor:
A fluoridnak egy csomó fiziológiai hatása van, a szervezetben zajló enzimatikus folyamatokat gátolja/serkenti. Azt, hogy kis dózisban a fogakra kedvezően hat, már 1930-as évektől tudják. Ilyenkor nagymértékben akadályozza a a fogszuvasodás kialakulását, azonban nagyobb mennyiségben károsítja a zománcképződés folyamatát, fluorisist okoz. Ezért kell figyelni gyerekkorban az ivóvíz fluoridtartalmárra, ha túl magas, akkor alternatív ivóvízpótlást kell biztosítani az adott környéken a GYEREKEK számára.
Fluor az ivóvízzel, táplálékkal és a levegővel is a szervezetedbe jut. Kismértékben tényleg felszívódik a nyálkahártyán keresztül, de ez elenyésző mennyiség.
A fogzománcon át pedig nagyon rövid időn belül fel tud szívódni.
Amikor a tápcsatornából felszívódik, onnan aztán kb. 1%-a a nyálba kerül, ahol szintén a fogzománcot át szívódik fel, tehát nem "belülről", a vérkeringés útján épül be a fogakba.
10% távozik a széklettel 25% az izzadtsággal.
A fogszuvasodást pedig azáltal is gátolja, hogy a fluorid gátló hatással bír a baktériumok glikolízisére, ami alapvető feltétel lenne az életben maradásukhoz.
Tény, hogy nagy dózisban lehetne káros az emberi szervezetre, gátolja egyes anyagcsereutak enzimjeit, így mondjuk a zsíranyagcsere zavara felléphet, aminek következménye az energiahiány. De egy átlagos súlyú felnőtt embernek a napi fluoridigénye 0,026 mg, 0,039 mg-ot még simán tolerál a szervezet.
Az Elmex fogkrém, ami köztudottan az egyik legmagasabb fluoridtartamú fogkrém, 1400 ppm fluoridtartalmú, tehát 1 kg fogkrémben van 1400 mg fluorid. 1 fogmosásnál nem használsz el 1 g fogkrémet...
Ugyanaz voltam, nem egyértelmű, amit írtam, fluorisist csak gyerekkorban okozhat, felnőttkorban már nem.
Az Elmexet pedig használd nyugodtan, én is azt használom már lassan 10. éve, plusz használok a szájvizét és a gélt is. Ha túl sok fluor jutott volna a szervezetembe ezáltal, akkor már bőven krónikus intoxikációm lenne, fogkárosodásomnak kellene lenni, csontelváltozásnak, és mivel még bőven növésben voltam, amikor elkezdtem használni ezeket, így növekedési zavart is kellett volna szenvednem. :P
A mesterséges fluor és fluor származékok, amit mindenbe beletesznek többek között a fogkrémbe is, egyáltalán nem egészséges, sőt elég nagy százalékban növeli a különféle rákosmegbetegedések esélyét.Csak az a fluor egészséges, ami megtalálható például a zöldségekbe.Egyébként a mesterséges fluor a legerősebb idegmérgek közé tartozik, és gátolja a tobozmirigyek működését!800 Ft-ért már lehet venni nagyon jó fluor mentes gyógynövényes fogkrémeket, és szájvizeket.
Itt egy nagyon érdekes cikk! Érdemes elolvasni
Ezen az oldalon olvastam én is korábban, hogy mennyire káros, habár nem pont ezeket a cikkeket. Ma jól átböngészem őket, de már nem tudom mit gondoljak. Amúgyis könnyen romlanak a fogaim, félek ha elhagyom a fluoridot akkor rosszabb lesz a helyzet, viszont az említett tünetektől sem vagyok mentes....meg kell őrülni a mai világban...
Szóval köszönöm szépen az újabb hozzászólást:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!