Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Miért tesznek a fogkrémekbe...

Miért tesznek a fogkrémekbe fluoridot, ha az kívülről be sem tud épülni, csak nyálkahártyán szívódik fel de ott meg mérgező? (egyáltalán, ha mérgező a fluorid akkor miért arra van szüksége a fogzománcnak? )

Figyelt kérdés
2013. márc. 19. 15:32
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Tehát ha kívülről beépülne zománcba akkor oké..de a nyálkahártyán szívódik fel vagyis a foghoz semmi köze nem lesz, csak a szervezetben vándorol...már természetesen abban az esetben ha nem épül be..(amit nehezen tudok elhinni, hogy egy átlag 4 perces fogmosás során a fluorid szépen beépül a fogba, szerintem ez nagyon kevés idő, vagyis a mégis csak a számban marad és onnan szívódik felfele szépen)
2013. márc. 20. 08:20
 12/17 anonim ***** válasza:

Jaj...

Akkor:

A fluoridnak egy csomó fiziológiai hatása van, a szervezetben zajló enzimatikus folyamatokat gátolja/serkenti. Azt, hogy kis dózisban a fogakra kedvezően hat, már 1930-as évektől tudják. Ilyenkor nagymértékben akadályozza a a fogszuvasodás kialakulását, azonban nagyobb mennyiségben károsítja a zománcképződés folyamatát, fluorisist okoz. Ezért kell figyelni gyerekkorban az ivóvíz fluoridtartalmárra, ha túl magas, akkor alternatív ivóvízpótlást kell biztosítani az adott környéken a GYEREKEK számára.

Fluor az ivóvízzel, táplálékkal és a levegővel is a szervezetedbe jut. Kismértékben tényleg felszívódik a nyálkahártyán keresztül, de ez elenyésző mennyiség.

A fogzománcon át pedig nagyon rövid időn belül fel tud szívódni.

Amikor a tápcsatornából felszívódik, onnan aztán kb. 1%-a a nyálba kerül, ahol szintén a fogzománcot át szívódik fel, tehát nem "belülről", a vérkeringés útján épül be a fogakba.

10% távozik a széklettel 25% az izzadtsággal.

A fogszuvasodást pedig azáltal is gátolja, hogy a fluorid gátló hatással bír a baktériumok glikolízisére, ami alapvető feltétel lenne az életben maradásukhoz.

Tény, hogy nagy dózisban lehetne káros az emberi szervezetre, gátolja egyes anyagcsereutak enzimjeit, így mondjuk a zsíranyagcsere zavara felléphet, aminek következménye az energiahiány. De egy átlagos súlyú felnőtt embernek a napi fluoridigénye 0,026 mg, 0,039 mg-ot még simán tolerál a szervezet.

Az Elmex fogkrém, ami köztudottan az egyik legmagasabb fluoridtartamú fogkrém, 1400 ppm fluoridtartalmú, tehát 1 kg fogkrémben van 1400 mg fluorid. 1 fogmosásnál nem használsz el 1 g fogkrémet...

2013. márc. 20. 09:01
 13/17 A kérdező kommentje:
Az utolsónak (aki nem tudom az előző-e) köszönöm, ez egy igen kimerítő válasz volt és el is fogok rajta gondolkozni, meg még utána olvasgatok egy kicsit. Egyébként én pont elmexet használok jelenleg...
2013. márc. 20. 09:16
 14/17 anonim ***** válasza:

Ugyanaz voltam, nem egyértelmű, amit írtam, fluorisist csak gyerekkorban okozhat, felnőttkorban már nem.

Az Elmexet pedig használd nyugodtan, én is azt használom már lassan 10. éve, plusz használok a szájvizét és a gélt is. Ha túl sok fluor jutott volna a szervezetembe ezáltal, akkor már bőven krónikus intoxikációm lenne, fogkárosodásomnak kellene lenni, csontelváltozásnak, és mivel még bőven növésben voltam, amikor elkezdtem használni ezeket, így növekedési zavart is kellett volna szenvednem. :P

2013. márc. 20. 09:26
 15/17 anonim ***** válasza:
Mármint fluorid.
2013. márc. 20. 09:27
 16/17 GreenLand válasza:
57%

A mesterséges fluor és fluor származékok, amit mindenbe beletesznek többek között a fogkrémbe is, egyáltalán nem egészséges, sőt elég nagy százalékban növeli a különféle rákosmegbetegedések esélyét.Csak az a fluor egészséges, ami megtalálható például a zöldségekbe.Egyébként a mesterséges fluor a legerősebb idegmérgek közé tartozik, és gátolja a tobozmirigyek működését!800 Ft-ért már lehet venni nagyon jó fluor mentes gyógynövényes fogkrémeket, és szájvizeket.

Itt egy nagyon érdekes cikk! Érdemes elolvasni

[link]

2013. márc. 21. 16:45
 17/17 A kérdező kommentje:

Ezen az oldalon olvastam én is korábban, hogy mennyire káros, habár nem pont ezeket a cikkeket. Ma jól átböngészem őket, de már nem tudom mit gondoljak. Amúgyis könnyen romlanak a fogaim, félek ha elhagyom a fluoridot akkor rosszabb lesz a helyzet, viszont az említett tünetektől sem vagyok mentes....meg kell őrülni a mai világban...

Szóval köszönöm szépen az újabb hozzászólást:)

2013. márc. 22. 07:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!