A fluorid hasznos vagy káros?
A fluorid az nem egy elem, hanem egy vegyület egyik összetevője.
Az arzén-fluorid káros.
A nátrium-fluorid nem káros.
A butaság-fluorid halálos.
Alapvetően nagyon is hasznos és szükséges a fogaknak, de nagyon oda kell figyelni a mennyiségre. A szakemberek sem tudják, hogy pontosan mennyi fluoridra van szükségünk, csak találgatni és vitatkozni tudnak. Annyi biztos, hogy a tejfogaknak jóval kevesebb is elég, mint a maradóknak.
Nem tudom ki emlékszik rá, de amikor én gyerek voltam (10 éve) bevezették a gyerekfogászatokon a fluoridos ecsetelést és minden gyereknek agyba-főbe adták a zymafluort, hogy attól majd nem fog kialakulni a szuvasodás (a tejfogak pillanatok alatt képesek teljesen elszuvasodni, ezért nem szabad a gyereknek cukros, szénsavas italt adni). Ezután lyukas foga senkinek sem lett, de az esetek majdnem 100%-ában fluorosist diagnosztikáltak (köztük az én fogaimon is), röviden a magyar egészségügy melléfogott, de legalább rájöttünk, hogy bár szükséges a fluor, jobb ha nem adagoljuk túl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!