Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Tejfog tömése. Miért olvasom...

Tejfog tömése. Miért olvasom sok helyen, hogy betömik, nekünk viszont két helyen is azt mondták, nem tömnek tejfogat?

Figyelt kérdés

Addig menjek, míg nem találok olyan orvost, aki megcsinálja?

Pont az alsó 5-ös fogról van szó, ami még évek múlva fog kiesni. Még kicsi volt a lyuk, mikor először orvoshoz vittem, de gyorsan romlik, szerintem azt már nem lehet lezárni. :( Nem is tudom mi lesz vele, lehet hamarosan húzni kell.

Felül viszont nagyon pici pötty van, azt még be lehetne tömni, hogy ne jusson erre a sorsra.

2012. szept. 28. 16:40
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
67%

Van, amikor nem tömik (pl. a szuvasodás olyan mértékű), ilyenkor ki kell fúrni és nagyon ügyelni a továbbiakban a tisztítására, hogy minél tovább meg lehessen tartani. Ha véletlenül ki kellene húzni és a maradó fog több, mint 1 év múlva nőne ki, akkor fogszabályozóval biztosítani kell a helyfenntartást.

A felső ötösét viszont nem értem, hogy miért nem tömik, bizony tömni kell, vidd addig, amíg nem találsz olyan fogorvost, aki betömné. Hová valósi? Hátha tudunk dokit ajánlani.

2012. szept. 28. 16:43
 2/18 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem tejfogat hülyeség betömni.
2012. szept. 28. 16:43
 3/18 anonim ***** válasza:
70%

Dehogy hülyeség! Szerinted miért vannak akkor gyerekfogorvosok?

an olyan tejfog, ami 12 évesen esik ki, az első maradófog 6 évesen nő ki. Nem túl jó dolog, ha 6 évig ott van a az ép fogak mellett a szuvas tejfog.

Mellesleg könnyen megfertőzheti mind a tej, mind a maradófogakat.

Ha idő előtt elveszíti a fogat, akkor pedig nem tartja fenn a helyet a maradandó fognak, ebben az esetben mint már írtam fogszabályozó kell a helyfenntartás miatt, különben torlódni fognak a fogak.

2012. szept. 28. 16:46
 4/18 A kérdező kommentje:

Debrecenben kellene egy jó fogorvos.

Az alsó 5-ös már kisebb szuvasodásnál is fájt pl. édesre és csak ecsetelték, de mást nem csináltak.

Már nagy rajta a lyuk, sokat fáj. Bár nem gyulladt, de telemegy étellel, meg érzékeny az édesre, ezért sok problémát okoz. Mondták, majd kifúrják, ha "pukli" lesz rajta és kihúzzák, ha már nagyon rossz lesz...

2012. szept. 28. 16:59
 5/18 A kérdező kommentje:

Nekem is elromlott az 5-ös tejfogam, de nem fájt sosem, viszont a maradandó 6-os oldala elromlott miatta.

Vajon segít majd a gyermekem esetében, ha már meglesz a 6-os foga és akkor húzzák ki az 5-öst? Vagy az 5-ös jelenléte továbbra is szükséges lenne a hely fenntartása érdekében? Féltem a maradandó fogat is és sajnálom hogy érzékeny és fájdogál.

2012. szept. 28. 17:05
 6/18 anonim ***** válasza:
67%

Debrecenben nincs egy normális doki, amikor ott az egyetem, a fogorvosképzés? :S

Egyébként nem szabad kihúzni az ötöst, mert a maradó ötös csak 11 éves körül nő, a hatos meg ugye 6 éves kör körül.

Ha kihúznák 6 évesen az ötös fogat, akkor a hatos becsúszna/bedőlne az ötös helyére, az ötös vagy nem is tudna előtörni, vagy ha előtörik, akkor fogíven kívül fog.

Mérlegelnie kellene egy gyerekfogorvosnak és egy fogszabályozó orvosnak, hogy mi lenne a legjobb megoldás.

A klinikán sincs normális gyerekfogorvos?

2012. szept. 28. 17:16
 7/18 A kérdező kommentje:

Voltunk a klinikán is nemrég, bár más probléma miatt (baleset), de ezt is megkérdeztem, megmutattam. Elküldtek azzal, hogy ha begyullad kifúrják. Említettem utána a gyermekklinikán ahol bent feküdt, hogy mit mondtak a fogászaton, erre a doktornő: "Így van, tejfogat nem tömnek."

A körzetit is újra megkérdeztem még a pici lyuk töméséről, azt mondta úgyse sikerül jól a tömés, mert nem lehet olyan precízen elkészíteni egy 5 éves izgága gyereknek és kiesik, aztán a kifúrt fog meg érzékeny lesz és jobb így.

2012. szept. 28. 17:30
 8/18 A kérdező kommentje:
Amúgy én mosom a fogát, (hogy tényleg tiszta legyen), végig szépen nyitva tartja, köp ha kell, öblít ügyesen, nem nyel le semmit. Elektromos fogkefétől sem fél (zümmögés, bizsergés) fogorvoshoz szívesen megy, székbe ül, szájat nyit, tartja bár nem olyan sokáig. Szóval nem annyira reménytelen eset, bár fúrót még tényleg nem látott.
2012. szept. 28. 17:45
 9/18 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem a kezelésével nem lenne semmi baj, ha érdeklődő, akkor még könnyebb is. Meg lehet mutatni neki külön-külön a dolgokat, van, hogy egy 4 éves gyerek sem nyikkan meg a szuritól, meg olyan is, hogy egy 44 éves férfit úgy kell nyugtatgatni, mert bepánikol. :)

Szóval ha sikerülne találnod egy türelmes orvost, aki hajlandó betömni, nem lenne semmi gond.

Nagyon gáz, hogy a klinikáról ilyen dumával elküldtek. :(

2012. szept. 28. 18:28
 10/18 anonim ***** válasza:
76%
Magándokinál szerintem megoldják a problémád igaz az fizetős és nem olcsó mulatság.Szüleidet beszéld rá hogy akár egy névnapi vagy szülinapi ajándéknak is jó lenne ha egy jobb magán fogászati klinikán megcsinálnák a dolgot.Sőt valószínű tudnának segíteni abban is hogy a későbbi maradandó fogak ne menjenek tönkre 20éves korodra mert akinek a tejfoga hajlamos a romlásra annak általában a maradandó fog is problémásabb.És lehet különböző készítményekkel,technikákkal megelőzhető javítható a frissen fejlődő maradandó fog állapota és már most megtanulod hogyan vigyázz rájuk.Így sok tömés és probléma megelőzhető.Csak hát sajnos ez nem olcsó magándokiknál :(
2012. szept. 29. 02:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!