Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Jártál már így, ez így rendben...

Jártál már így, ez így rendben van, korrekt, hozzáértő orvosnál történhet ilyen?

Figyelt kérdés

Elmentem kedvesség alapján ajánlt fogorvoshoz, mert iszonyúan félek a fúrótól meg a fájdalomtól. Úgy mentem, hogy van letört fogam, szeretném megcsináltatni. Csináltak egy röntgent, amin látszott, hogy van egy ép, nem fájó fogam, aminek picit fekete aprócska helyen a belseje. Szúvasnak látszott a röntgenen, de külső látszata nem volt, és nem is fájt. Hidegre érzékeny volt nagyritkán, de picit. Mikor megérintették valami hideg vattával, akkor nagyon fájt, de amúgy nem tűnt fel egyáltalán a hétköznapjaim során. Na gondolták betömik, mert pici lyuk, rövid az időpontom a másik fog kezeléséhez, az nagy munka. Nyitotta, nyitotta, egyre nagyobb lett a lyuk, itt is szúvas, ott is szúvas, ahogy haladt bentebb. Puff, már gyökérkezelni kell, ez elég durván szúvas. Ideiglenes tömés, visszamenni. Nyitotta következőleg is, de azt hittem majd betojok, úgy fáj, mikor mégjobban nyitotta volna.. adott antibiotikumkezelést, gyulladt idegre nem hat a fájdalomcsillapító injekció, 2t kaptam. Lecsiszolta a fog egy részét, majd visszaépíti, kellett, hogy ne harapjak rá és ne fájjon. Visszamegyek, még mindig gyulladt, antibiotikumos kezelés és 3 injekció nem hatott, azt hittem majd betojok a fájdalomtól, azt mondta vagy lefognak kezelésnél, vagy kihúzzák a fogat, nem tud mit csinálni, de érdemes lenne megmenteni, majd felépítjük. Jó, lefogtak, kivették az idegeket, ott sírtam, mintha késsel vágtak volna bele az ínyembe, tényleg qrvára erős éles fájdalom volt sokáig.. Visszamegyek következő alkalommal, már majdnem mindenhol oké, de még van egy rész, amire szintén nem hatott a fájdalomcsillapító, szerencsére csak egy csatornánál maradt pici ideg, másik két csatorna megvan, de már nem lehet építeni, csak korona jó rá a doki szerint.

Úgy érzem ez hatalmas átverés vagy nagyon blfsz doki. Egyrészt rohadt sok pénz, másrészt úgy mentem oda, hogy volt egy egész fogam, ami nem fájt. Jó, néha a jeges italra érzékeny volt, de ennyi. Most meg van egy halott preparált gyökér, a maradék részt is eltüntetnék és valami építőanyagra raknának porcelán koronát. Qrva sok pénz, iszonyatos fájdalom(csak akkor fájt, mikor kezelte!) és elvesztettem egy fogat amivel nem volt (még) bajom, csak rosszul nézett ki a röntgenen picit.

Most ez az orvos ért egyáltalán hozzá? Azt se tudtam, mi a korona, most kerestem rá! Ha tudom, hogy ez lesz, kihúzatom inkább, leghátsó fog. Ráadásul felettem beszélték meg, mennyire gyomorforgató egy gyökérkezelés(amúgy elhiszem, az ideget szedik ki) és mennyire nem szereti csinálni(ezt meg pláne elhiszem, kínzás, alig fér hozzá és rengetegszer mondta, hogy ömlik a vér). De olyan benyomásom lett tőle, hogy gőze nincs róla, főleg, hogy áthívta a szomszéd dokit is, hogy most mi van és ő kezelt 10 percig.

Lehet ekkora pechem, vagy nem ért hozzá az orvosom? Aki amúgy nagyon rendes és elmondja mi történik, de elég szrul jártam anyagilag és fogügyileg is, pár évet még kihúzott volna a nem fájó fogam, most megy valami törékeny porcelán lesz a helyén, a fogból meg alig maradt valami.

nov. 8. 06:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
41%

Egy jó fogorvosnál nincs fàjdalom.

Tehát én ebből indulok ki.

Nekem úgy húzta ki a begyulladt , cisztás hátsó fogam, hogy nem éreztem semmit.

Szóval szerintem nem jó doki.

nov. 8. 06:33
 2/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Nekem ez fura,mármint az egész sztori. Eleve hogy mondhat olyat, hogy vagy lefognak vagy kihúzza? A kihúzás is baromira fájt volna, ha nem jól érzéstelenít. Nekem volt ilyen nagy fájdalom injekció nélkül, de beadva utána semmit sem éreztem, pedig nagyon be volt gyulladva és bedagadva is. Ettől függetlenül a diagnózisa és a fog kezelésére lehet valóban szükség volt.
nov. 8. 06:42
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Hát sajnos olyan van, hogy egy fogat mi még bőven jónak hiszünk, de már nem az. Az ilyenek szoktak gócbetegségeket csinálni, úgyhogy addig oké a sztori, hogy belevágtak a kezelésbe. A környéken lévő idegek viszont nem voltak gyulladtak, a vér sem szokott ömleni vagy legalábbis szó nélkül eltüntetik a szívóval, nem idegesítenek vele. Leghátsó fogat nem szoktak gyökérkezelni, mert nehezen hozzáférhető. A kiidegelt fogak törékennyé válnak, úgyhogy minden esetben érdemes rá koronát rakatni, ha meg akarod tartani. Nem a legolcsóbb vagy a legjobb fogorvost kerested, hanem kedveset. Érdemes átgondolni a szempontjaidat újra. Ha gond a pénz, akkor sztk-ban meg kell csináltatni, amit lehet. A korona ott is fizetős!
nov. 8. 07:09
 4/11 A kérdező kommentje:

Azt mondta, hogy a begyulladt ideg fala vastag és nem engedi be a fájdalomcsillapítót. Konkrétan be a csatornához is folyatott fájdalomcsillapítót.

3 szurit adott előtte, és amíg nem ért az ideghez, semmit sem éreztem, amint igen tényleg kínzás volt. Rengeteget szívtak és sokat panaszkodott, hogy nem lát tőle, nagyon erősen, sokáig vérzett.

Ezt nem tudtam, hogy leghátsót nem gyökérkezelnek, ez mondjuk szimpi, hogy így is megpróbálja.

Mindjárt utánanézek a gócnak, mi az. Nem itt voltam először, sok rossz és szemét orvoshoz volt szerencsém, nem véletlen félek a fájdalomtól meg a fúrótól. Azt bírtam a legjobban, mikor az orvos jobban tudta mi és mennyire fáj nekem, de a megjegyzések sem tetszettek, hogy nem bírom kinyitni a számat eléggé, vagy miért tört le a fogam.. pl máshol sosem kaptam még három injekciót egymás után. Tényleg nagyon emberséges ez az orvos.

A lefogósdi nekem sem jött be, de nem tudtam nem elkapni a fejem, mert qrvára fájt. Tényleg nagyon rossz, már szültem is, gyantáztam is, bőven jobban fáj a gyantánál és valahol a szülés küszöbén volt, csak ez éles fájdalom, az meg olyan szétszakadós.

Mivel most a fogam egy medence kb, nem tartaná meg, feltölti töltőanyaggal, majd lecsiszolja a körülötte lévő fogat, a medencét, és úgy rögzíti.. ha letörne a gyökere akkor megmaradna és meg tudná csinálni ugyanezt.

Ez a fog vagy 250 eddig, és erre még jönni fog 150 alsó hangon.

Úgy, hogy még éveket ellehettem volna a kezelés nélkül, kockáztatva azt a gócot vagymit, aminek utánaolvasok mindjárt. És kegyetlenül fájt. Azt a reszt felfogtam, hogy felnyitott fogat nem tud otthagyni, vagy kiveszi az ideget vagy kihúzza a fogat.. egyszer húzták ki amúgy bölcsességfogamat, semmit sem éreztem, csak a procedúra nem tetszett, de nem fájt. volt már gyökérkezelt fogam, az sem fájt és vagy 5 év volt, mire letört(azt mentem megcsináltatnineredetileg.

Szóval ez nekem új nagyon.

nov. 8. 08:05
 5/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
Azért az mindenképpen jó, hogy kezelik, mert ha valóban gond volt ott, akkor az akármikor begyulladhat és akkor szenvedés.
nov. 8. 12:10
 6/11 anonim ***** válasza:

Ez magamat ismerve nagyon hosszú regény lesz. Először is leszögezném, hogy nem voltam pók a falon a rendelőben, tehát nem biztos, hogy minden amit írok, az helytálló lesz. Azok alapján írom le a következtetéseim, amiket te elmeséltél.

1. Amit leírtál az nem ritka jelenség. Volt egy fogad, ami sokkal jobban el volt szuvasodva, mint azt kezdetben feltételezték. Ez előfordul, sokszor akkor derül ki mi is a helyzet pontosan, amikor már elkezdődik a kezelés. Indokolt volt ellátni a fogat, mert ez idővel csak sokkal rosszabb lett volna.

2. Az is előfordul, hogy nagyon nehéz a fogat megfelelően érzésteleníteni. Főleg amikor nagyon megbolygatják, gyulladt stb. De, és ez egy fontos de, soha, de soha nem fogunk le senkit a fogászati székben. Mint asszisztens mondom, ez nem normális dolog. Sokan pont az ilyesmi gyerekkori emlékek miatt rettegnek. Nem is értem, hogy merülhetett ez fel a szakemberek fejében. Ne értsd félre, itt nem téged hibáztatlak amiért belementél. Nekik kellett volna ennél sokkal jobb megoldást találni. Teljesen őszinte leszek, vannak helyzetek, amikor tényleg van 1-1 fájdalmas pont a kezelésben, amin egyszerűbb gyorsan túlesni ha kibírja a páciens. De ha tűrhetetlen a fájdalom, akkor más megoldásokhoz kell folyamodni, semmiképpen sem lefogáshoz. Igen, opció felajánlani a húzást is, de nem egy ekkora stressz alatt lévő embernek, akinek fájdalmai vannak. Nyugodtan kellett volna kezelés előtt (vagy a kezelést szüneteltetve) megbeszélni, hogy mik a lehetőségek.

3. Minden tisztelettel mondom, nem akarlak megsérteni, de óvatosan ezzel a "blfasz doki nem tudja mit csinál, rákerestem, nem ért hozzá stb" dolgokkal. Valid, hogy egy ilyen traumatikus élmény megviselt, és keresed a válaszokat. De a google egy laikust sokszor csak összezavar. Sok tényezős egy ilyen kezelés, könnyű rossz következtetéseket levonni. Ismétlem, attól, hogy egy fog nem fáj, nem azt jelenti, hogy nem szorul ellátásra. Amiben viszont határozottan hibázott a fogorvos és a csapata, az a viselkedésük. Igen, a gyökérkezelés szívás, senki nem szereti csinálni. De a páciens sem unalmában ül a kezeink alatt. Soha nem szabad ilyet megengedni magunknak, hogy a beteg feje felett hisztizzünk. Nekünk ez a munkánk, nagyon nem professzionális ez a hozzá állás az olvasottak alapján. Az viszont, hogy áthívta a másik orvost, nem olyan nagy dolog. Egy másodvélemény sosem hátrány, lehet, hogy még tapasztaltabb szem is látott. Ez nem feltétlenül az inkompetencia jele.

4. Nincs ekkora peched, hogy nem ért hozzá a fogorvos. 5 évig tanulnak az egyetemen (+szakosodás), biztosítalak, hogy gyökérkezelési ismeretek nélkül nem kapott volna diplomát. Egyáltalán nem bántásnak szánom, de te ezzel szemben azt sem tudtad, hogy mi az a korona. Ami persze rendben van , ez nem is a te dolgod. Ezzel arra akarok rávilágítani, hogy nem biztos, hogy meg tudod ítélni a szakértelmét. Nem tudhatod, hogy kihúzott volna-e pár évet a fájó fog. Lehet, hogy nagyon komoly gondokat okozott volna egy ilyen lappangó probléma. És ne sajnáld le a kezelést, egy megfelelően gyökérkezelt fognak elég jók a kilátásai. És biztosítalak, hogy a korona az nem valami "törékeny porcelán". Ezt nem tudtam hol jegyezzem meg, szóval ide írom: leghátsó fog alatt nem tudom, hogy bölcsességfogra vagy az eggyel előtte lévőre gondolsz (szerintem utóbbira). Bölcsességfognak nemigen szoktak így nekiállni, ritka nagyon ha mégis. Szerintem ez a 7-es fog lehetett, amihez tényleg nehéz hozzáférni, de megéri, nem érdemes menthető fogakat csak úgy kihuzigálni.

5. A sok vér a gyulladás okán volt. Ez természetes ilyenkor, de nem ildomos hangoztatni. Megint azt tudom mondani, hogy a kommunikációban hibázott a fogorvos. Én is dolgoztam olyannal, aki amúgy jó szakember volt, de nem tudott normálisan beszélni a betegekkel. Ez nagyon rossz, mert felébreszti a bizalmatlanságot, mégpedig teljesen jogosan.

6. "Mivel most a fogam egy medence kb, nem tartaná meg, feltölti töltőanyaggal, majd lecsiszolja a körülötte lévő fogat, a medencét, és úgy rögzíti.. ha letörne a gyökere akkor megmaradna és meg tudná csinálni ugyanezt." Nos, ezt nem értem. Ha egy fogat kezelt, és egyre kell a korona, akkor miért csiszolná le a körülötte lévő fogat? Ez akkor már inkább egy híd, nem egy korona (a 250+150ezer is értelmet nyerne így). A második mondatnak sincs így sok értelme, nem tudok mit mondani rá.

7. Ne keverjük ide a góc fogalmát. Ez egy szakmai fogalom, ami szintén összezavaró lehet. Röviden igen, egy ilyen problémás fog miatt kialakulhat gócbetegség, de esetedben a fogat kezelték, ezen nem kell aggódni.

Összefoglalva: a kezelésnek biztosan oka volt, de sokkal jobb kommunikáció lenne az elvárható a szakemberektől. Tudom, hogy nehéz jó fogorvost találni, volt szerencsém sokféléhez. Az a legfontosabb, hogy olyannál kell maradni, akiben bízol, és a munkájával elégedett vagy. Nem tanácsos a saját szakálladra googlezni, mert összezavaró lehet. Azt kívánom, hogy ezek után sikeres lezárása legyen a történetnek.

nov. 8. 19:22
 7/11 A kérdező kommentje:

A gyökérkezelt fogamra szeretné a koronát. Abból lett egy medence, mert tök üres a közepe, ahol lenyúlkált a gyökérhez. Azt olvastam a korona olyan, hogy lecsiszolják a fogat kívülről, és a középső töltőanyagos szilárd részre rakják, mint egy sapkát(videó). Ha nekem bármit lecsiszol a gyökérkezelt fogamból kívülről, ami tök üres belül a gyökérkezelés miatt, akkor a közepében csak töltőanyag marad, és eltűnik a fogam ép külső része is, csak ínyen belül marad meg.

Én értem, hogy az a fog már rossz volt, láttam a röntgenen, hogy kis fekete foltocska volt benne, ezt elhiszem, de még kibírta volna kitudja meddig, amíg elkezd fájni legalább. Hisz ígyis-úgyis kibelezte, ezt meg lehetett volna csinálni később is. Oké, hogy gyökérkezelésre szorult, de nem fájt egyáltalán és tök jól ellátta a funkcióját.. A gócra azért kerestem rá, mert valaki itt írta, hogy gócbetegségem lehetne tőle, ha ottmarad belül szúvasan. Apró kis gennyes gombostűfejnyi akárminek látszik a góc, kb mint egy pattanás.. Mivel így is úgy szenvedtem a székben, mint soha ezelőtt, ráértünk volna vele, nem hiszem, hogy egy gennycsomóval jobban fájt volna. Sőt így utólag kb azt mondom, hogy meg kellett volna várni, amíg látványosan lyukas lesz, aztán megkímélve magam a fájdalomtól, inkább kihúzatni..

Amúgy az teljesen korrekt volt, hogy felajánlotta a két lehetőséget, azzal semmi bajom. Nem mindig fájt, amikor megbeszéltük nem fájt csak, amikor hozzáért/kezelte volna. Amikor megbeszéltük mik a lehetőségeim, nem éreztem semmilyen fájdalmat, csak előtte 5 perccel meg utána 5 perccel. Tényleg úgy mentem be, hogy volt egy nagy és épnek látszó, totál fájdalommentes fogam, és lett belőle az, hogy elvesztettem, mikor nem is azért mentem. Rohadtul fájt, de tényleg, tudom, hogy így leírva nem adja vissza mennyire fájt és egy rakás pénzbe is került és sok időbe járkálhatok még vissza. Olyan, mintha levágta volna a lábam, ami még pár hétig, hónapig, akár évig működött volna úgy, hogy fel sem tűnik, hogy rossz, mert minden funkcióját ellátja és nem fáj, boldog voltam vele. Ehelyett átestem előre egy fájdalmas eltávolításon, mert "ki tudja, mekkora fájdalmat okozhatott volna pár nap, hét vagy egy év múlva". Hát én inkább megvártam volna, amíg ront az életemen.

nov. 9. 05:30
 8/11 anonim ***** válasza:
Oké. A doki sem erre készült, sajnos menet közben derült ki, hogy mekkora a gond. Én azt várom, hogy ha egy fogam menthető, akkor tegyék rendbe. Egy fogbeültetés sokkal többe kerül és egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz, hogy nem lazul ki a helyéről. Minden más megoldásnak is vannak különféle hátrányai, veszélyei, kényelmetlensége, ára. Olvass utána. Azután eldöntöd, hogy magánellátásban belekezdesz-e ilyen problémák megoldásába vagy ragaszkodsz az eredeti tervhez.
nov. 9. 07:18
 9/11 A kérdező kommentje:

Ez magánellátás..

Amúgy ja, tudom, hogy a doki sem erre készült, talán ez menti meg a helyzetet, úgy ugrottunk neki, hogy icurka picurka fekete folt van csak a röntgenen, apró gyors tömés és megleszünk.

Egyébként van egy rakás fogam, több is, mint kéne, nem hiszem, hogy belehaltam volna a hiányába.. amúgy is iszonyúan torlódnak a felső fogaim, egyszerűen nem férnek el és előre is állnak(7 év fogszabályozás után).

nov. 9. 10:16
 10/11 anonim ***** válasza:

Bekezdésenként reagálok:

1. Rosszul olvastad. Pontosan erről beszélek, hogy a netes infók összezavaróak lehetnek. Amit te láttál, az egy megoldás a sok közül, neked szinte biztosan nem ez lesz. Nem csinálnak olyat, hogy csak a gyökér marad bent, a fogból meg semmi. Ki lehet tölteni azt a medencényi üreget, nem fogom részletezni, majd a fogorvosoddal kell megbeszélni.

2. Mint már írtam korábban, sokkal komolyabb gondot is okozhatott volna, ha nem kezelnek. Ha valamit felfedeznek, minél előbb jó ellátni, ez alap dolog. Persze, saját felelősségre húzni is mindig opció, de amikor lehet, meg kell próbálni megmenteni a fogat. Pótolni mindig drágább.

3. Itt lapul meg a probléma gyökere. Kezeltek egy fogat, ami borzalmas élmény volt, és nem érted, miért kellett ezt megcsinálni. Nem kell bizonygatni, hogy mennyire fájt, én elhiszem. Tudom, hogy milyen fájdalmakat élhet át valaki a székben, hiszek neked, és sajnálom. De nem tudom másképpen mondani, későbbre halasztva sokkal durvább dolgokat is művelhetett volna az a fog. Nem fájdalmat, hanem gyulladást, fertőzést, ami tovább terjedhetett volna. Valóban lehett volna egy góc. Sokan egyáltalán nem mérik fel, hogy mekkora gondot okozhat egy fog. Elhiszem azt is, hogy csalódott vagy, mert nem ezzel ültél be a székbe, de ezt nem láthatta előre a fogorvos, és te sem. Ez egy trauma, amit idő lesz feldolgozni. El kell fogadni, hogy ez nem volt felesleges.

4. Ez is tévhit, hogy oh van elég fogam, -1 mit számít. Nos, sokkal többet, mint gondolnád. Egyrészt, hamar sok fogad hiányozhat ezzel a mentalitással. Mindig csak -1 aztán hamar fogynak. Másrészt, minden fognak megvan a maga szerepe, minél kevesebb van, úgy romlik az összkép. Elcsúszhatnak, kimozdulhatnak, nem véletlenül kell pótolni őket, ez nem csak esztétikai kérdés.

nov. 9. 11:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!