Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fughúzáskor egy darabka csont...

Fughúzáskor egy darabka csont is letört, lehet ebből probléma?

Figyelt kérdés

Ma húzták két egymás melletti koronatörött fogamat és "jött vele" némi csont is, ha jól értelmeztem a darabkákat olyan 3-4mm. A seb egy nagy kráter, mélyebb mintha csak 1 fogat húztak volna. Húzás közben hallottam egy nagy reccsenést (eltört az első kihúzandó fog), utána "gyökérfogót" kért a doki.

Kell aggódnom kontármunka miatt, lehetnek ennek súlyos következményei? Így utólag rákeresve már vannak modern technikák, amivel csontvesztés nélkül ki lehet emelni a beletört gyökeret, csakhát késő bánat...

júl. 18. 09:19
 1/5 anonim ***** válasza:
Inkább a fogad tört el, a fog gyökere nem kapcsolódik az állkapocs csontoddal, azt nem téphette ki. Fizikai képtelenség. Ha nem maradt benn szilánk, akkor nincs miért aggódni, de az majd kiderül hosszú távon. Ha nem gyógyul, gennyes, fáj heteken át, akkor szájsebészet. De egy jobb érzésű orvos amúgy összelegózta volna a darabkákat, hogy minden megvan-e. Nekem legalábbis ezt tette.
júl. 18. 10:01
 2/5 A kérdező kommentje:
Mondta is a doki, hogy kitört egy darabka csont, "ami a gyökeret tartotta", sztem csináltatok egy röntgent, h mi a helyzet.
júl. 18. 10:11
 3/5 anonim ***** válasza:
91%

Ez a kérdés sok szempontból problémás.

Egyrészről minimális csontveszteség minden, MINDEN foghúzásnál lehetséges, mivel sok esetben nem csak a fog, hanem maga a csont is fertőzött, de hiába egészséges is, ha papírvékony, ez mindenképpen le fog törni. "utólag rákeresve" ezeket nem véletlenül szakembereknek írják és nem laikusoknak, mivel a laikus esetleg félreérti, ami most veled is történt. Ezek az eszközök nem azt jelentik, hogy egyáltalán nincs csontveszteség (egy pármillis darab amúgy nem tekinthető annak), hanem azt, hogy viszonylag minimálinvazív, tehát adott húzás esetében kevésbé destruálja a csontot, nem úgy mint anno, mikor vésték a fogat, de ilyet már nagyon kevés helyen csinálnak azt is csak egy millió éves szakemberek. Nem, leírás alapján semmi kontár munka nincs és valahol nem is szép, hogy laikusként egyből megvádolod az orvost, akiben egészen eddig megbíztál, ráadásul egy nagy halom laikustól vársz megerősítést, akik szintúgy csak a te pongyola leírásod alapján tudnak magánvéleményt alkotni.

A röntgentől pedig nem tudom, hogy mit várnál egyrészről akkor lenne informatív, ha mellé lenne csatolva a preoperatív felvétel is, másrészről egy pár milli csontveszteség egyáltalán nem fog látszódni rajta, harmadrészről kinek fogod megmutatni? Ide fogod feltölteni, hogy majd Pillás Juci szabadidejében megszakértse, amikor jó eséllyel azt sem tudja, hogy mit nézzen rajta?

És végül: te rontottad el a fogadat, azért tört le, mert te addig vártál, hogy teljesen destruálódott. A gyökérfogó egy olyan fogó, amivel akkor fognak rá a fogra, ha már a koronai részen nincs mire. És döbbenjünk meg, a fog gyökéri részének kivételére alkalmas. Nem történt itt hiba még a saját leírásod alapján sem, de őszintén szólva, ha én lennék az orvosod és ezt így itt olvasnám ,akkor a kettőnk közötti munka ezzel véget is érne, nem kezelnék olyan embert, aki annyira nincs irántam bizalommal, hogy többre tartja a gyakori laikus népének magánvéleményét. Lehet megsértődni.

júl. 18. 14:25
 4/5 anonim ***** válasza:
Fogászati asszisztens vagyok, jelenleg szájsebészeten dolgozom. Nézd, ha kettő fogat kellett egymás mellett húzni, akkor reccsenés és a kráter teljesen természetes. Tartsd be amiket a fogorvos előírt, ez fontos. A gyökérfogó egy elég általános eszköz, igen gyakori, hogy letörik egy kicsi a fogból (főleg ha már nagyon rossz állapotban van) és ki kell szedni ami bent maradt. Ez mindennapos dolog. A leírtak alapján azt gondolom, hogy semmi okoz az aggodalomra, ez nem volt kontár munka. Utólag rákeresni laikusként igencsak tévútra tud vinni. Igen, valóban vannak a fogászatban modern technikák, de a foghúzást pont az, ahol a mai napig igencsak egyszerű a történet. A fogad eltávolítása érzéstelenítés alatt, emelőkkel, fogókkal egy teljesen normális eljárás. A csontveszteség is természetes része a fogeltávolításnak. Ilyenkor ne nagy darabokra gondolj, hanem miliméterekre, amik nem voltak a fog miatt már jó állapotban. Egy röntgenen ezt nem is lehetne észrevenni. Azt érzem, hogy kicsit megijedtél, és elbizonytalnodtál, majd jól összezavartad magad. Ne egyből a legrosszabbakat feltételezd. Ha betartod amiket az orvosod előírt, és nincs panaszod, akkor semmiféle károd nem keletkezett.
júl. 20. 18:45
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a 4es, bátorító választ, közben szépen gyógyul a seb, túlreagáltam. Egy panorámát mondjuk fogok csináltatni hogy a pótlást végző tudjon miből kiindulni.
júl. 21. 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!