Van itt olyan fiu aki nem parázik az iskolaorvostol? Ha teljesen megvizsgálja akkor se (fityma és here vizsgálat) az irjon akinek már volt ilyen vizsgálata.
Az iskolaorvosi vizsgálatokról.
Először is, ezek a vizsgálatok, illetve intim vizsgálatok nem kötelezőek. Ezt egyszer, s mindenkorra tessék tudomásul venni! Egyáltalán semmilyen módon sem kötelezhetnek tizenéveseket arra, hogy egy iskolában az alsógatyájukat tolják, vagy tolassák le. Ha, úgy érzi a diák, hogy ő ezt nem akarja, joga van megtagadni, őt emiatt semmilyen retorzió nem érheti, nem rúghatják ki, nem buktathatják meg, nem ronthatják le a jegyeit, egyáltalán nem tudnak vele mit tenni. Igen is tessék kiállni magatokért, ha ezt nem akarjátok, ugyanis ez nem kötelező, és igen is megalázó, ha egymás előtt vagy egyenként, egy vagy több személy jelenlétében az intim testrészeiteket akarják úgymond vizsgálgatni. Tessék már most otthon szólni a szüleiteknek, hogy az iskolában be akarnak nézni az alsónadrágotokba, meg akarják nézni és egyszerűen nem akarjátok, a szüleitek meg szépen menjenek be az iskolába vagy hívják fel telefonon és határozottan mondják szépen meg a tanárnak vagy az orvosnak bárkinek, hogy nem járulnak hozzá, hogy a fiúk gatyájában kotorásszanak, ne vizsgálgassák a diák intim testrészeit, ha pedig fenyegetőznek, akkor ti is mondjátok, hogy akkor fel lesznek jelentve a TASZ-nál, az EBH-nál, a Helsinki bizottságnál. Ugyanis nem a gulágon vagyunk, hanem egy demokratikus ország iskolájában, és ha a tizenéves diák nem akarja, hogy a gatyáját tologassák akarata ellenére, akkor igen is meg kell tagadni! Nem szabad hagyni, hogy erre kényszerítsenek, ha Ti ezt nem akarjátok. Egészen felháborító, hogy ezek az iskolaorvosok, védőnők, meg tanárok azt hiszik nekik mindent szabad. Még egyszer a lényeg, hogy ezek az intim vizsgálatok nem kötelezőek, ne vetkőzzetek le ott, ha nem akarjátok, hozzátok pedig nem nyúlhatnak, ezt ne felejtsétek el. Ha, egy ujjal is hozzátok érnek, -főleg intim helyen, akaratotok ellenére-, akkor ezért már fel lehet jelenteni, be lehet perelni őket. Ez ügyben nyugodtan meg lehet kérdezni egy jogászt, ő is ezt fogja mondani. Olyan létezhet, hogy a megjelenés kötelező például az alapvizsgálatoknál: látás, testsúly mérés, egészségügyi érettségi, de ezekkel nincs is semmi probléma, de a nadrágot, alsógatyát nem vetethetik és nem vehetik le és pont. Ugyanis nem jogszerű és nem kötelező!
Evvel a témával és a jogi oldaláról pedig itt részletesen olvashattok:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__8127..
Senki sem állította, hogy kötelező.
Lehet, hogy joga van a gyereknek megtagadni a vizsgálatokat, de nem biztos, hogy érdemes!
Ugyanis százával érkeznek ide az olyan kérdések, amik fel sem merülnének, ha a fiatalokat normálisan megvizsgálnák...
Ha ezt a gyerek megtagadja (mer joga van hozzá), kizárólag saját magával szúr ki.
Az egyetlen, amivel egyetértek, hogy az ilyen vizsgálatokat egyesével kellene végezni és ezt valóban nem mindenhol tartják be.
Ha az a gyerek tudja hogy nincs szükülete,azt már pedig lehet tudni akkor a gyerek nem szúr ki magával.Sokkal célszerűbb lenne ha felvilágosító órák lennének,hogy mikre figyeljenek oda,hogyan tisztálkodjanak helyesen,ha valamit problémát észelelnek hova tudnak tanácsért,segítségért fodulni stb.
Ahogy kislánynál nem tartanánk helyén valónak hogy a nemiszervét nézegesse a suliorvos,egy ellenkező nemű suliorvos,úgy nem hinném hogy fiúknál másképp lenne ez.Az meg megint elég gáz,hogy elsős gyereknél is nézegetik,úgy hogy nincs ott a szülője és azt sem tudja mit csinálnak vele,és miért is,azért már gondoljunk bele 6-7 éves gyerek,kislánynál mit szólnál hozzá?
Suliorvosnál,üzemorvosnál kizárt lenne,hogy ilyen vizsgálatot vele végeztessek.Ha olvasgatsz arról is sokan írnak,hogy számukra kinek milyen negatív,megalázó érzés volt.Lányoknál is lehet olvasgatni ebben a témában és ott is sok gond van vele.Igen is a gyereknek,szülőnek tudnia kellene erre nem kötelezhetik,mert sok helyen még ma is diszkréció teljes hiánya nélkül végzik.A gyereknek meg semmi kapcsolata nincs az orvossal sem és az orvos sem éppen tapintatos,vagy barátságos sok helyen.
Sokan,sok más ifjúsági fórumon fújjongot és ott merte leírni mi is a véleménye.Én biztos nem hagynám,arra van szakorvos is,ahhoz olyan dokinak kellene lennie.Ha lány gyereknél nem engedik hogy bárki hozzá érjen ott,bármilyen helyzetben akkor fiúnál mért is lenne más.
6-7 éves lány ilyen jellegű vizsgálatáról sem a fórumon, sem máshol nem hallottam, így nem szólok hozzá semmit.
Viszont itt a gyakorikerdeseken is százával fordulnak elő olyan kérdések, amelyek fel sem merülnének, ha legalább évente egyszer megvizsgálnák a gyerekeket rendesen. A gyerekek itt kérnek segítséget, mert zavarban vannak még a szüleik előtt is. És még azt sem mindig tudják eldönteni, hogy van-e fitymaszűkületük vagy nincsen.
Első sorban pedig igenis az iskolaorvos feladata, hogy kiszűrje az esetleges rendellenességeket és beutalót adjon, ha szükséges.
Az ellenkező nemű orvosról meg annyit, hogy nem hiszem, hogy minden iskolában külön fenn tudnak tartani egy férfi és egy női orvost csak ezért.
A háziorvos is vagy nő, vagy férfi, mégis mindkét nem elmegy hozzá. Ahogy később nőgyógyászhoz és urológushoz is.
Ne haragudj már és arról olvastál amikor a gyerekek leírták a megalázó élményeiket,a csoportos vizsgálatokról?
Akkor ezt is olvasgad el,vagy amikor arról írtak hogy már a szem,fül vizsgálatkor,a magasság mérésnél is elvárták hogy egy bugyiba/boxerba állajanak a gyerekek a hideg padlon,még azt sem várták meg hogy legalább az orvosi szobába kapják le a ruháikat is és az milyen volt.
Háziorvoshoz mindenki jár,de bocsi sose kellett az alsóneműt,boxert levenni,ne hasonlítsd össze már a kettőt.
Aztán meg nőgyógyászt és urologust választhatsz,nem hinném hogy a szülő nélkül kellene 6-7 éves gyerekeken urologia jellegű vizsgálatot végezni.
Te a 6-7 éves lányodnál hagynád hogy férfi orvos anélkül hogy tudná a gyerek mit csináljanak vele kézzel a szeméremjakait vagy éppen a csiklóját megfogja,megnéze,és te ott sem vagy?Mert kisfiúknál is ez zajlik.A fiú gyerek mért is lenne más mint egy kislány már bocs?
Lány gyereknél is lehet bármi elváltozás.
Lányoknál is olvasgass arról hogy miket írnak,kevés az aki azt írta volna minden rendbe zajlott,rendes volt az orvos.
Nőgyógyásznál,urologusnál sem más előtt,meztelenül vizsgálnak,itt meg ez zajlik.Te mit szóltál volna ha egy férfi orvost(gondolom nő vagy)vagy a többi csaj az osztályból behívnak 13-15 éves korodba és az alsódba nyúlkált volna,mondta volna ágyba felfekvés,minden levenni és még ott áll és néz pár osztálytársas?Nem hinném hogy egyetértettél volna vele,és tetszett volna.
De lányok is írtak hogy valahol előfordult hasonló jellegű vizsgálat(kívülről,tehát nincs műszeres vizsgált,csiklót,szeméremjakat néztek) és ki is akadtak.
Akármilyen orvos neked sem jó ha szűrésre mész,sokan magánororvoshoz járnak.Azért látod hogy ennyien írnak,mert régen nem volt internet,hanem ifjúsági újságok és ott tették fel a kérdéseiket,ez még nem mutatja ki hogy hány fiatalnak van valós egészségügyi problémája,ahol szűrés volt ott igen kevésnek,de igen sok sérelmezte,mert megalázó volt a körülmény,az orvosban semmi tapintat nem volt.Ez nem börtön,ott van az hogy vetkőzz pucérra aztán durr bele,mögötted meg közbe ott áll a másik elítélt aztán végig lesi mi van.
Te a munkahelyeden mit szólnál mondaná a doki vegyél le mindent megnéz mindent közben a másik kollega ott áll és nézne.Itt ez zajlik.Ezek gyerekek.A szűrést meg lehetne másképp is szervezni.Semmi felvilágosítás nincs tartva mit fog az orvos csinálni,mért,hogyan,milyen körülmények között.Ha a szülő megakarja nézetni a gyereket akkor vigye el a szülő által is megbízhatónak tekinthető dokihoz a gyereket,meg beszélgesen vele,mi fog történi.
14-es hozzászóló a(6-7éves) kislánynál arra gondoltam,hogy itt egy előttem hozzászóló írta nekik első korukba tehát 6-7éves kisfiúként már megnézték,se szülő,se senki nem volt ott.Hol normális ez?Ha te ezt kislánynál nem tartanád normálisnak,akkor kisfiúnál mért lenne az?
Nem a háziorvosnak kellett volna megnézni amikor az anyja elviszi szűrésre,vagy nem egy szülőnek kellene egy 6-7 éves gyereknél ott lenni,hogy minden renben zajlódjon,hogy a gyerek tudja a maga korának megfelelő modján el legyen magyarázva mi is fog történi.
Ha kislánynál nem elfogadható hogy orvos ott nyúlkáljon 6-7 éves korában a sulidoki és még szülő sincs ott akkor kisfiúnál sem..
Kérdező volt már iskolai vizsgálat azóta?
Mi a helyzet?
MÉg annyit írnék a 14-es hozzászólóhoz nincsenek valós adatok mennyi fiatal is küzd fityma,here gondokkal,hogy valóban indokolt e,valóban magas e a százalék szám hogy iskolában ilyen vizsgálatot végezenek.NIncs valós adat.
Az előttem lévő időkbe nem volt hasonló vizsgálat,csak elvétve és egészséges generáció nőtt fel,semmi bajuk még ennyit.
Kislányok meg mensiről írnak,fehér folyásról kérdezgetnek,mell normálisan nő,akkor ott meg folyásukat vizsgálgassa suli doki,ez legyen a vizsgálat indoka majd,mert a kislány nem biztos hogy a színe,állaga mennyire is normális.Azok is mindenre rákérdeznek.itt mer mindenki mindent megkérdezni.Ez még nem jelenti azt hogy mindenki beteg lenne és mindenkit agyba-főbe erőszakkal vizsgálni kellene,ha akarja,ha nem.Az erőszakkal vizsgálás nem épp a legjobb mód.
(14-es válaszoló vagyok)
Amúgy ffi vagyok és nem nő. És mint feljebb írtam, nálunk is volt hasonló vizsgálat. És nem haltam bele, meg amúgy senki más sem. És azt is írtam feljebb, hogy sajnos valóban van, ahol egymás előtt vizsgálják a fiatalokat, de ilyenkor lehet szólni, hogy ne tegyék. Valóban nincsenek adatok ezekről a problémákról, de ilyesmiről nem is írtam. Csak arról a tényről, hogy itt a fórumon is rengetegen vannak, akiknek senki nem kezeli a problémáit, mert a szüleiknek nem merik elmondani, aztán itt kérnek segítséget.
Természetesen az "erőszakkal vizsgálás" mellett sem vagyok egyáltalán. Ez is abszolút sarkítás. Csak azt mondtam, hogy nem szerencsés arra biztatni a gyerekeket, hogy tagadják meg a vizsgálatokat.
Á,értem,így már jobban érthető miről is írsz.
De amit írtál,persze senki nem halt bele,de nem tudhatod kinek mennyire is volt az megalázó éppenséggel,hiszen sokan itt írák le a negatív érzéseiket,amikor valaki viccel vele,az sem azért teszi mert hű de jó volt neki,nem érzett benne semmi kínosat(ahogy a katonaságnál mert ott is van ahol volt és van ahol nem fityma vizsgálat ott sem azért emlegetik,meg viccelnek vele,mert nem volt nekik ciki,bár gyerekeket nem is lehet felnőttekhez hasonlítani vagy katonai besorozáshoz,nem is szeretem amikor sokan párhuzamot vonnak.)
Az is baj amikor azt mondják senki nem halt bele,kibírta,az rossz amikor kb így éli meg valaki.
Nem azt mondom soha ne végezzenek ilyen szűrést,de itt is ha olvastad azért 6-7 éves gyereknél,vagy ovodásnál mert itt erről is írt valaki és mástól is hallottam hogy nem is tudott róla,a kis ovis meg megijjedt meg sírt,hogy mi is van,tehát iskola előtt nem baj ha leellenőrzik de igen fiatal gyereknél,ovisnál a szülő jelenlétében,belelegyezésével lenne szabad ezt elvégeztetni lehetőleg a gyerekorvosával szerintem.
Ahogy kis iskoláskorban is ha van hasonló,vagy felsőben akkor azért a szülőt tájékoztatni kellene,ha megoldható a gyerek számára is elfogadható orvossal elvégezni,vagy a szülő által választottal.Sem a szülő,sem a gyerek nem kap tájékoztatást mi célt szolgál,miért lenne jó,mert ez lenne a lényeg,hogy miért lenne jó rajta résztvenni ezt tájékoztató füzetbe leírni,vagy elmondani a gyerekeknek és nem úgy hogy ezen részt KELL venni ha akarod ha nem.
Semmi tájékoztatás nincs.Sok helyen ha itt olvasgatsz arról is írnak hogy csak ha merev a péniszük akkor van enyhe szükület na azt észre sem veszi az iskolai orvos éppenséggel.
Szükület bármilyen korban kialakulhat,tehát felnőttkorban is ez alapján meg felnőttekre is rákényszeríthetnék és akkor már bizony nem így vélekednek sok felnőtt.
A gyereknek tudnia kellene hogy nem kötelezhetik a vizsgálatra,kérhet egyenkénti vizsgálatot,választhat akár orvost,megkérheti a sajátját hogy nézze meg,tudnia kellene mi célt szolgál a vizsgálat.És itt van a baj,erről nem tudnak.Akár kérdezgetéssel is sok mindent ki lehetne szűrni(céloztam itt arra már valakinek csak mereven van vele baja,ezt nem veszik észre pl-ul).
Tájékoztatás kellene fiúknak,lányoknak is hogy az ő éppen aktuális korukban mik fordulhatnak elő,mik az előjelek(fitymaszükület,letapadás,kimaradozó mensi,fehér folyás megváltozása stb),hova tudnak fordulni ha baj van,erre sokall nagyobb szükség lenne.Sokan pont arról is írnak hogy el akarnának menni szülő tudta nélkül,de hova és hogyan tudnának,ezeket elmondani,hogy hova tud menni egy kamasz ha valami baj van,vagy csak úgy érzi hogy baj van.
Sokan megijjednek mert megérzik a mellékheréjüket a hirtelen felgyorsuló fejődéstől és nem tudják mi az,ezekről kellene tájékoztatni,felvilágosítani őket,lányoknál van akinek fogalma sincs a folyásról.Itt a bibi.
Hiába a szűrés,ha azt megalázónak érzik és továbbra sem tudják mi a normális és mi nem.Erre kellene összpontosítani.
persze nem kell buzdítani hogy mindent tagadjon meg,de ha számára az kellemetlen,mert intim részt érint,vagy az orvos személye,módszere nem elfogadható akkor tudja azt hogy van beleszólása neki.Azrét ezek is fontosak.
Jobb lenne ha a gyerek tudná nem kötelező a vizsgálat,de mért is jó a résztvesz rajta és maga,szülője döntheti el hogy mit is akar és az orvos korrekt is még.Akkor könnyebben elfogadja,mint amikor azt hiszi ez muszály,és rákényszerítik végül is.
De értelek,csak a módszer nem jó.Sokunknak nem mindegy ki az orvos,mit és hogyan vizsgál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!