A vitaminokat milyen sorrendben szabad bevinni és mikor?
Többször kis dózisban szedd a vízben oldódó vitaminokat.
A DEKA zsírban oldódó vitaminokat raktározza a szervezeted.
A vizben oldódó,mint C többször
kis mennyiségben kell szedni, hiába veszel be belőle reggel 2000 mg-ost, az olyan első, második pisilesre kiürül. CB vitamint inkább ajánlatos táplálékból magadhiz venni, mert lassan szívódik fel.
Kb ez a nagydózisú c vitamin tabletta formában szinte pénzkidobás. Helyette napi 3x fél citrom, ha megszokod, szeretni fogod.
Fontos higy bio citrom legyen, héjastul edd.
Nekem ez bevált, s egyetem óta nem voltam beteg.
A zsírban oldódó vitaminoknál érdekes a helyzet mert ezek túladagolhatóak. Van olyan, hogy vitamin intoxikáció.
[link] itt megtalálod a napi ajánlott beviteli értékeket, vitaminokra lebontva. Ha sok vitamint akarsz szedni, akkor javaslom hogy ne egyszerre vegyél be egy marékkal, mert megterhelheti a gyomrodat. A zsírban oldódó vitaminokat pedig étkezésekhez kell igazítani.
Mielőtt vitaminszedésbe kezdesz egy vérvizsgálatot is érdemes csináltatni a vitaminszintek ellenőrzésére (ugyanis raktározódnak).
Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:
- B-vitamincsoportot érdemes a magnéziummal együtt szedni (B6 támogatja a Mg felszívódását)
- C-vitamint érdemes a D- és az E-vitaminnal együtt szedni (mindkettő felszívódását támogatja)
- D- és K-vitamint érdemes a kalciummal együtt szedni (bonyolult kapcsolat)
- magnéziumot és kalciumot nem érdemes egy időben beszedni (akadályozzák egymás felszívódását, több óra eltérést javasol a szakirodalom)
Zsíroldékony vitaminok közül csak az A-nak van reális és veszélyes túladagolási lehetősége, a D-re ma már napi 10.000 NE-t pedzegetnek a szakcikkek ajánlott adagnak, illetve túladagolás csak heteken keresztül szedett napi 50.000 NE feletti adagtól várható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!