Naponta 500mg c-vitamin is lehet hasznos a szervezetnek?
Az egy gramm feletti adagok szerintem teljesen feleslegesek, mert a 90%-át rögtön kipisili az ember (éppen ezért egyszerre bevenni nincs is értelme).
Arról nem is szólva, hogy bőséges folyadékbevitel is ajánlott, mert a sok C-vitamin növeli a vesekő kialakulásának esélyét.
500 mg nem hasznos. Mert kevés. Klasszikus hiedelem, hogy a felesleg a vizelettel távozik. Na igen. Csak 500 mg-nál nincs felesleg. Egy 70kg-os ember napi c vitamin szükséglete 2000mg.
Én napi 4000mg-t szedek lassan 12 éve. Azóta beteg sem voltam. Pedig emberek közt telik minden napom.
Ugyanilyen klasszikus tévhit, hogy a c vitamin vesekövet okoz. Ez egyike a gyógyszeripar hisztériakeltésének.
Csak olyan embert, aki veseköves lett volna c vitaminról, még senki nem látott.
Egyre több urológus javasol nagy dózisú c vitamint vesekő diagnosztizálása esetén.
Nem véletlenül. Mert nem hogy nem okoz vesekövet, hanem egyenesen segíti a távozását, ha valakinek van.
Csak ebből sokan annyit fognak fel, hogy veseköve van és c vitamint szed, az ok-okozatot már nem jól rakják össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!