Kórosan elhízott vagyok, de nem zavar. Valaki hasonló helyzetben?
16 éves srác vagyok és 170 kg. A BMI értékem 58,82. Mindig, mindig elhízott voltam, már elsős koromban is. Sohasem sportoltam semmit. Az utóbbi időben (az elmúlt 1-1,5 évben) kialakult nálam egy erőteljes kajafüggőség, ami szinte csillapíthatatlan éhséggel jár. Eddig, az egészségtelen életmódom ellenére sem jelentkezett semmi általános tünete az elhízásnak.
A családban sokan kövérek, kövér a bátyám, a nagyapám, és még sokan a környezetemben. De senkinek nincs egészségügyi gondja, problémája. Nekem sincs. Makk egészséges vagyok, az egyetlen gondom az, hogy közel 100 kiló háj van rajtam. (amúgy én vagyok a legnehezebb a családban). A borzasztóan nagy súlyom eddig "csak" a mozgásban korlátozott, pl. nem tudok futni, járni is elég nehéz és nagyon fárasztó (hamar kitikkadok), és egyenesen gyűlölöm a tesiórákat.
Nem azért jöttem, hogy diétázzak. Nem akarok sportolni, vagy más módon lefogyni. Tudom, hogy lekéne, tisztában vagyok azzal, hogy a jövőben milyen problémáim lehetnek, mégsem akarok. Nem érzem szükségét. Arra vagyok kíváncsi, hogy van-e bárki más itt aki így érez? Kétlem, hogy van aki ennyi idősen ilyen kövér lenne/lett volna, de azért kíváncsi vagyok.
Én hasonló vagyok, csak én 20 éves (leszek lassan) és 163 kg vagyok. 16 évesen olyan 150 kg voltam kb. Engem zavar is meg nem is, egyrészről utálok emberek közé menni, másrészről viszont egyszerűen képtelen vagyok fogyni.
Téged miért nem zavar?
A fiam pont 16 éves, ő minden erejével azon van, hogy egészséges és edzett legyen. Igen, igazad van, ez családi példa. Az apja profi sportoló, az anyja is minden másnap edz. Ne kezdjünk el csodálkozni, hogy ő akkor eszik, amikor éhes, amúgy meg nem érdekli a kaja. A családi mintából nehéz kitörni. Két kérdést tegyél fel magadnak:
1. Miért állok másképp az evéshez, mint az átlag?
Valami extra örömet okoz neked? Olvass utánna az evészavaroknak, mert itt nem az a lényeg, hogy elfogadod magad kövérének, vagy mi lesz a következménye. Itt az a fontos, hogy mi a pszichológiai háttere a kóros evésednek. Miért viszel be jóval több kalóriát, mint amire szükséged van? Bánatodban eszel? Örömödben? Unatkozol?
A második kérdés: Nézd meg a színészek testét. Ők tetszenek jobban, vagy a túlsúlyosak? Ha a vékonyak nem is tetszenek, és szerinted a túlsúlyosak a szépek, akkor ennyi. Ízlések és pofonok. Akkor szerencsére elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, úgyhogy a külsődön nem is kell görcsölnöd.
Inkább a lelkeddel foglalkozz, azt derítsd ki, miért eszel ennyit.
Az evési kényszer mögött idegrendszeri probléma húzódik. Ha nem akarsz olyan kövérré hízni, hogy már nem férsz ki az ajtón, sőt már a csontvázad se bír el, és ágyban fekve óbégatsz kaja után, indulj el kivizsgáltatni magadat.
Társadalmi okok
- Hibás étkezési beidegződések, például azt gondoljuk, hogy mindent meg kell enni a tányérról
- A reklámok erős befolyása miatt nem tudunk ellenállni a csábításnak
- Konfliktusok a munkahelyen, a családban, a partnerkapcsolatban
- Az evés érzelmi pótlék
- A lelki támasz hiánya
- Az önkontroll hiánya, például azért, mert gyermekkorunkban arra szoktattak minket, hogy a maradékot is meg kell ennünk
- Túlkínálat az élvezeti cikkekből
- A tiltott dolgok vonzereje.
A testtömegindex kiszámítása
A testsúlykilogrammot el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével. Ha a kapott szám 20 alatt van, soványságról, ha 20,1 és 25 között, normális testalkatról, ha 25,1 és 30 között, testességről, ha pedig 30 fölött, akkor elhízásról van szó.
Az evési zavarok oka lehet
- Kisebbrendűségi érzés
- Frusztráltság és harag
- Unalom
- Hamis ideálok
- Fóbiák
- Kontrollálatlan étkezési szokások
- Hibás vagy hiányzó önfegyelem
- Kapkodva evés
- Elutasító vagy helytelen gondolatok, például: az állapotos nőnek két ember helyett kell enni; nem működik a pajzsmirigyem; a családban mindenki hajlamos a hízásra; a csokitól megnyugszom stb.
"Nekem a túlsúlyos emberek tetszenek. A nagyon túlsúlyosak..."
Áltatod magadat? :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!