Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Kamrai ritmuszavart előidézhet...

Kamrai ritmuszavart előidézhet stressz, szorongás?

Figyelt kérdés
Alapjáraton ideges pörgős fajta vagyok. A szivemen minden létező vizsgálatot elvégeztek már, (ekg, uh, katéter, 24 órás holter) és nem találtak szervi bajt, mégis sok az extrám, pitvari és néha kamrai is. A kamrai néha akkor is jelentkezik, ha épp nem vagyok ideges. Nagyon ijesztő, főleg ha egyedül vagyok itthon mindig bepánikolok mi lesz velem... Nagyon rossz érzés, egy nagy ütés a mellkasba, a hátamba is érzem, és pár másodpercig nehezebben kapok levegőt. Mintha belémvágna az áram, nem is tudom mihez hasonlítsam. Mindig lekezelnek azzal, hogy stressz, meg idegeskedés váltja ki. Valahol azt olvastam, hogy kamrai extrasistole ritkán alakul ki egészséges szívben. Félek, mi lesz ha egyszer megáll a szivem, és annyi lesz.... Mit lehet ilyenkor csinálni? L/23
2013. febr. 4. 10:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

a szorongás kihozhatja

(és ha megáll azzal már úgysem lesz több gondod, jobb ha meggyőzöd magad, hogy ezen ne görcsölj)

2013. febr. 4. 10:24
 2/11 A kérdező kommentje:
végülis... :) köszi
2013. febr. 4. 10:38
 3/11 anonim ***** válasza:

egyébként nem a levegőbe beszélek, pár évtizede ezzel élek :)

haver dokival vizsgáltattam magam, mikor végzett azt mondja: na mesélj, új barátnőd van, vagy mi, mert semmi szervi bajod (nem volt új :)) ... szóval bármilyen apróságtól lehet, ha úgy vagy összerakva

2013. febr. 4. 10:43
 4/11 A kérdező kommentje:
hát nem tudom... én nagyon pánikolós vagyok... hogy lehet ezzel együtt élni? sportolni se nagyon merek, mert félek, mi lesz ha terhelés alatt jön... pedig jön a jóidő, meg pluszkilók... :D gáz:/ neked milyen időközönként jön?
2013. febr. 4. 10:46
 5/11 anonim ***** válasza:

Ez rá a hivatalos kezelési elv Magyarországon:

Az 1997. évi CLIV. tv. az egészségügyről 199.§-a (3) bekezdésének b) pontjának végrehajtásához

Az eredeti, hiteles szöveg megjelent az Egészségügyi Közlöny 2002. évi ’’. számában (LII. Évf. 11. számm, 2002. május 23.)

A kamrai extrasystole (ES) gyakran előforduló ritmuszavar. Leggyakrabban organikus szívbetegséghez társul, de organikus szívbetegség nélkül is előfordul.

A kamrai ES-k rendetlen szívverést okozhatnak, de gyakran nem járnak semmiféle panasszal. A kezelés akkor indokolt, ha a kamrai ES panaszokat okoz és/vagy az életkilátásokat rontja.

A kezelés kapcsán mérlegelendő, hogy az antiaritmiás szer hogyan befolyásolja az életkilátásokat ill. milyen mellékhatásokat okoz.

Ajánlási fokozatok:

I: Javasolt a kezelés bizonyítékok és/vagy egységes szakmai vélemény alapján.

II: Javasolt a kezelés, de a bizonyítékok és/vagy a szakmai vélemények nem egységesek.

Evidencia szintek:

A szint: : Több, nagyszámú betegen végzett randomizált vizsgálatokból származó bizonyítékok,

B szint: : Kevés számú betegen végzett randomizált vagy nem randomizált, vagy observatios vizsgálatokból származó adatok,

C szint: Több éves klinikai gyakorlaton alapuló szakmai vélemény.

1./ Organikus szívbetegség nélkül fellépő kamrai ES:

a./.Panaszokat nem okozó, organikus szívbetegség nélkül fellépő ES nem kezelendő

Ajánlás: I.C.

b./ Panaszokat okozó, organikus szívbetegség nélkül fellépő kamrai ES esetén az életmód rendezés, a provokáló tényezők (alkohol, kávé, stressz stb.) eliminálása javasolt. Ha a panaszok továbbra is fenállnak, bétablokkolók enyhe sedatívumok adása jön szóba.

Ajánlás: II.C

2./ Organikus szívbetegség mellett fellépő kamrai ES:

1./ Az alapbetegség kezelése, provokáló tényezők kiiktatása mellett bétablokkoló kezelés javasolt.

Ajánlás: I.A.

2./ Szívinfarktus utáni időszakban szívelégtelenségben fellépő kamrai ES-k esetén ha a bétablokkoló kezelésre a panaszok nem javulnak kisdózisú amiodaron vagy sotalol adható. Ajánlás: II.B, II.C.

2013. febr. 4. 10:57
 6/11 anonim ***** válasza:

akár naponta többször, akár hetekig semmi ... és általában nyugalmi állapotban ... mivel nem szervi a bajod, sportolás közben nem fog előjönni

(és tudod, alapállás: még a lesz.rt sz.r is le van sz.rva )

2013. febr. 4. 11:04
 7/11 anonim ***** válasza:

Bővebben Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja:

(amikor kiadták volt külön EüM)

[link]

2013. febr. 4. 11:06
 8/11 A kérdező kommentje:
nekem is általában nyugalomba jelentkezik... az alapállást pedig bevéstem a fejembe, köszi :D ha van kedved beszélgetni, akkor privátba küldj egy skypeot, vagy msnt :)
2013. febr. 4. 11:07
 9/11 Dr H Ádám válasza:

Ez a betegség teljesen egészséges szívnél is jelentkezhetnek nem kell tőlük tartania nekem sinus tachykardiám van és kamrai extrasystolém ami 14 éves korom óta tart épp ezért választottam a kardiológiai ágat én már estem is össze ez miatt gyógyszerrel jól kezelhető

Tisztelettel:Dr h Ádám fő orv helyettes

2014. máj. 6. 14:23
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha esetleg nézi valaki a kérdést. Nekem is extrasystolém van, enyhe, nem kaptam rá gyogyszert, viszont kifejezetten ajánlotta rá a kardiológus az erőteljes, gyors mozgást, ami felviszi a pulzust. Ha betartom a tanácsot és edzek rendesen, sokkal jobban vagyok. Nekem a stressz hozza ki, sőt az első alkalommal is egy nagyobb veszekedés alkalmával jött ki rajtam, nagyon érzékeny a stresszre ez a tünet. Mindenkinek ajánlom a sportot,illetve kérdezzétek meg a kardiológust, hogy ajánlja-e nektek is.
2016. júl. 3. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!