Kamrai ritmuszavart előidézhet stressz, szorongás?
a szorongás kihozhatja
(és ha megáll azzal már úgysem lesz több gondod, jobb ha meggyőzöd magad, hogy ezen ne görcsölj)
egyébként nem a levegőbe beszélek, pár évtizede ezzel élek :)
haver dokival vizsgáltattam magam, mikor végzett azt mondja: na mesélj, új barátnőd van, vagy mi, mert semmi szervi bajod (nem volt új :)) ... szóval bármilyen apróságtól lehet, ha úgy vagy összerakva
Ez rá a hivatalos kezelési elv Magyarországon:
Az 1997. évi CLIV. tv. az egészségügyről 199.§-a (3) bekezdésének b) pontjának végrehajtásához
Az eredeti, hiteles szöveg megjelent az Egészségügyi Közlöny 2002. évi . számában (LII. Évf. 11. számm, 2002. május 23.)
A kamrai extrasystole (ES) gyakran előforduló ritmuszavar. Leggyakrabban organikus szívbetegséghez társul, de organikus szívbetegség nélkül is előfordul.
A kamrai ES-k rendetlen szívverést okozhatnak, de gyakran nem járnak semmiféle panasszal. A kezelés akkor indokolt, ha a kamrai ES panaszokat okoz és/vagy az életkilátásokat rontja.
A kezelés kapcsán mérlegelendő, hogy az antiaritmiás szer hogyan befolyásolja az életkilátásokat ill. milyen mellékhatásokat okoz.
Ajánlási fokozatok:
I: Javasolt a kezelés bizonyítékok és/vagy egységes szakmai vélemény alapján.
II: Javasolt a kezelés, de a bizonyítékok és/vagy a szakmai vélemények nem egységesek.
Evidencia szintek:
A szint: : Több, nagyszámú betegen végzett randomizált vizsgálatokból származó bizonyítékok,
B szint: : Kevés számú betegen végzett randomizált vagy nem randomizált, vagy observatios vizsgálatokból származó adatok,
C szint: Több éves klinikai gyakorlaton alapuló szakmai vélemény.
1./ Organikus szívbetegség nélkül fellépő kamrai ES:
a./.Panaszokat nem okozó, organikus szívbetegség nélkül fellépő ES nem kezelendő
Ajánlás: I.C.
b./ Panaszokat okozó, organikus szívbetegség nélkül fellépő kamrai ES esetén az életmód rendezés, a provokáló tényezők (alkohol, kávé, stressz stb.) eliminálása javasolt. Ha a panaszok továbbra is fenállnak, bétablokkolók enyhe sedatívumok adása jön szóba.
Ajánlás: II.C
2./ Organikus szívbetegség mellett fellépő kamrai ES:
1./ Az alapbetegség kezelése, provokáló tényezők kiiktatása mellett bétablokkoló kezelés javasolt.
Ajánlás: I.A.
2./ Szívinfarktus utáni időszakban szívelégtelenségben fellépő kamrai ES-k esetén ha a bétablokkoló kezelésre a panaszok nem javulnak kisdózisú amiodaron vagy sotalol adható. Ajánlás: II.B, II.C.
akár naponta többször, akár hetekig semmi ... és általában nyugalmi állapotban ... mivel nem szervi a bajod, sportolás közben nem fog előjönni
(és tudod, alapállás: még a lesz.rt sz.r is le van sz.rva )
Ez a betegség teljesen egészséges szívnél is jelentkezhetnek nem kell tőlük tartania nekem sinus tachykardiám van és kamrai extrasystolém ami 14 éves korom óta tart épp ezért választottam a kardiológiai ágat én már estem is össze ez miatt gyógyszerrel jól kezelhető
Tisztelettel:Dr h Ádám fő orv helyettes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!