Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az artériánk is lehet visszere...

Az artériánk is lehet visszeres, tágult, vagy csak a vénáink?

Figyelt kérdés
A neten van olyan oldal pl. ahol az érrendszerünk felépítését tanulmányozhatjuk?
2011. dec. 16. 02:24
 1/6 anonim ***** válasza:

A "visszér" szó önmagában csak a vénákra vonatkozik (vért visszafele szállító ér), de amúgy igen, az artériák is tágulhatnak. Ennek több oka lehet, most nagyon zanzásítva és a szakmai tökéletes pontosságot nélkülözve:

Kötőszöveti betegségek, öröklött tényezők, bakteriális fertőzések, etc, lehetnek az okai, mindenesetre nem úgy kell elképzelni, mint a vénák esetében. Artériákon ún. aneurysmák-nak hívjuk őket - kidudorodások, bogyóméretűtől egészen a kifejezetten nagyig, a bennük lévő nyomás függvényében.

2011. dec. 16. 02:54
 2/6 A kérdező kommentje:
És az artériák a lábon láthatók, mint a vénák? A comb belső oldalán a vena fut?
2011. dec. 16. 02:58
 3/6 A kérdező kommentje:
Ha nagyon visszeres a láb, és pang a vér a lábban akkor annak lehet rosz hatása a szívre, tüdőre, izmokra és egyéb szervünkre? Azt tudom hogy a lábon fekélyt is okozhat a szövetek "fuldoklása"miatt.
2011. dec. 16. 03:05
 4/6 anonim ***** válasza:

Hm, kis költői túlzással, de a vénák felszínesebben futnak, mint az artériák. A lábon szinte mindig felületesen a vénák láthatóak csak kívülről.

A pangó vér a lábban az lehet, hogy nem kiváltó ok, hanem eredménye más szervi problémáknak. Szokott a visszeresség mellett duzzadtabb is lenni a kérdéses láb? Pl 1 ujjal benyomva egy ideig látható a benyomódás? Ez ugyanis lehet a szív, vagy a vese miatt is. (Fontos, hogy ez esetben mindkét lábra igaz ez. Ha csak az egyikre, az mást jelent)

Amúgy, igen, abban igazad van, hogy okozhat a pangó vér fekélyesedést, de ahhoz jelentős pangás kell már tudtommal (bár nem vagyok szakértő a témában), illetve az izmok gyengeségével is járhat (Folyamatos séta nem, csak megszakításokkal jó pl). Komolyabb esetben kihathat a szervezet egészére, de eddigre nagyon sok folyamat igyekszik segíteni a helyzeten, így egy adott szervre rámutatni nehéz, mire hathat legjobban.

2011. dec. 16. 03:43
 5/6 A kérdező kommentje:
A jobb lábam nagyon visszeres, és már a bokánál úgynevezett vénás ekcéma is előjött, ami fekélyig is fajulhat azt mondta a sebész. Én persze eléggé be*ostam ezt hallva. A jobb lábam a nyáron, és októberbe többször bedagadt a boka belső oldalán, igaz nem kíméltem a lábaimat. Nem gondoltam hogy ez a betegség nagyon el is fajulhat. Szóval mostmár nagyon figyelek a lábamra, és szedem a Detralex-et, meg kompressziós harisnyát, amit bárcsak jóval korábban elkezdtem volna. Az ekcáma is sokat javult, és remélem hogy a láb keringésének javítása el is múlasztja. Mindemellett a műtétet valószínű nem kerülhetem ki, mert a tágult vénát nem lehet visszaállítani, csak eltávolítani. Ha a láb nem ödémásodik/vizesedik/dagad, akkor a bőr keringése is normális lehet a visszerek ellenére szerinted?
2011. dec. 16. 20:09
 6/6 A kérdező kommentje:
Ja és a bal lábammal nincs gond, bár az is visszeres több helyen:(
2011. dec. 16. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!