Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Normális ez az alvási rutin?

Normális ez az alvási rutin?

Figyelt kérdés

6 hónapja tart:

Napi 8-10 óra pihenésre állítom èjjel az ébresztőmet, tehát 23 kor lefekszek és kb 8-9 kor kelek. Mindig jól alszom, könnyen elalszok és frissen is èbredek, sosem vagyok fáradt, de éjszaka többször is felèbredek. 3-4 szer. Ès egyhuzamban csak 2 órát alszok, mert 2 óránkènt mindig felébredek. Ránézek a telómra, mérgelődök, hogy minek èbredek fel, majd egyből visszaalszom. Ez megismétlődik minden 2. órában. Tehát abból a 8-10 órából jó, ha 4-5 óra összejön tényleges alvásból. Engem ez nem zavar, hiszen jól alszom és kipihent vagyok, elègnek érzem.

Ami zavar, hogy nem értem, miért nem tudok 2 órànál többet egybefüggően aludni. Ez megy június 20. óta. Előtte mindig napi 7-8 órát aludtam egyben, tehát sosem volt jellemző a felébredés. Egyik napról a másokra megváltozott ès azóta így alszom, szakaszokban. Semmi panaszom nincs, csak zavar, hogy nem tudom, miért lett ilyen az alvásom.

- nem kell pisilni

- nincs melegem

- nem vagyok stresszes

- fáradt sem vagyok soha

Nyáron ért egy erős stressz, mert hónapokig dugult a jobb fülem, teljesen kikészített, de szerencsére augusztusban kimosták ès megoldódott a gond, azóta ez rendben van. Tehát totál nyugodt vagyok hónapok óta.

Kérdéseim:

- Lehet, hogy az akkori stressz felborított valamit?

- Vagy teljesen normális, ha éjszaka többször felèbredek és visszaalszok?

- Miért pont 2 óránként ébredek fel?

Köszönöm, ha valaki tud valami okosat mondani.

L

okt. 31. 14:46
1 2
 11/14 Mansour ***** válasza:

Ha amúgy egészséges vagy és jó fizikai állapotban vagy, akkor ennyi idő alatt nem okozhat különösebb gondot a kevesebb alvás. Egyébként azt szokták mondani, hogy egy felnőttnek elvileg elég az 5-6 óra, a 7-8 óra már sok is.

De a 4-5, vagy a 3-4 óra már kevésnek tűnik. Ha ez pár hónapon, vagy akár 1-2 éven keresztül tart, abból még nem lehet különösebb gond, de hosszabb távon azért oda kell figyelni erre. Lehet, nem ártana egy orvossal konzultálnod erről.

És arról még nem beszéltél, hogy fizikailag mennyire fáradsz el, mozogsz-e eleget, sportolsz-e. Ez fontos a jó alváshoz.

nov. 1. 10:39
 12/14 A kérdező kommentje:
egész nap fekszek a kanapén, laptopról dolgozok. Főzni szoktam, kb ennyi a napi rutin. Bevásárlást házhoz rendelem, a zöldségeshez szoktam leugrani zöldség-gyümöcsért, illetve husiért is elmegyek havonta egyszer. Nem igazán fáradok el nap végére, de ez volt a rutinom 2-3 éve is és simán aludtam minden egyes nap 6-8 órát egyben. Most június 20-óta változott meg egyik napról a másikra.
nov. 1. 22:21
 13/14 Mansour ***** válasza:
Azt nem tudhatom, hogy miért változott meg, az emberi szervezet csinál néha fura dolgokat. Mindenesetre azt mindenképp javaslom, hogy iktass be legalább fél óra, de inkább egy óra intenzív mozgást minden nap. Elmehetsz futni, vagy bármit sportolni, vagy akár a lakásban is tornázhatsz, de lényeg, hogy intenzív legyen, ne csak valami tingli-tangli lötyögés (bár a semminél még az is jobb). Ez biztosan segíteni fog. Ha az alvási problémát nem is oldja meg rögtön, a jó általános egészségi állapotod fenntartásához mindenképp fontos!
nov. 2. 17:15
 14/14 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm a tanácsokat! ❤️
nov. 3. 03:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!