Normális ez az alvási rutin?
6 hónapja tart:
Napi 8-10 óra pihenésre állítom èjjel az ébresztőmet, tehát 23 kor lefekszek és kb 8-9 kor kelek. Mindig jól alszom, könnyen elalszok és frissen is èbredek, sosem vagyok fáradt, de éjszaka többször is felèbredek. 3-4 szer. Ès egyhuzamban csak 2 órát alszok, mert 2 óránkènt mindig felébredek. Ránézek a telómra, mérgelődök, hogy minek èbredek fel, majd egyből visszaalszom. Ez megismétlődik minden 2. órában. Tehát abból a 8-10 órából jó, ha 4-5 óra összejön tényleges alvásból. Engem ez nem zavar, hiszen jól alszom és kipihent vagyok, elègnek érzem.
Ami zavar, hogy nem értem, miért nem tudok 2 órànál többet egybefüggően aludni. Ez megy június 20. óta. Előtte mindig napi 7-8 órát aludtam egyben, tehát sosem volt jellemző a felébredés. Egyik napról a másokra megváltozott ès azóta így alszom, szakaszokban. Semmi panaszom nincs, csak zavar, hogy nem tudom, miért lett ilyen az alvásom.
- nem kell pisilni
- nincs melegem
- nem vagyok stresszes
- fáradt sem vagyok soha
Nyáron ért egy erős stressz, mert hónapokig dugult a jobb fülem, teljesen kikészített, de szerencsére augusztusban kimosták ès megoldódott a gond, azóta ez rendben van. Tehát totál nyugodt vagyok hónapok óta.
Kérdéseim:
- Lehet, hogy az akkori stressz felborított valamit?
- Vagy teljesen normális, ha éjszaka többször felèbredek és visszaalszok?
- Miért pont 2 óránként ébredek fel?
Köszönöm, ha valaki tud valami okosat mondani.
L
A 10 óra rettentö sok egy fenött embernek, inkább 6-(max.) 8 óra böven elég kellene, hogy legyen. A két óránkénti ébredés viszont nem jó.
Ha túl hosszú ideig akarsz aludni, érthetö módon nem lesz mélyen alvás belöle.
Feltehetöen azért változott, mert addigra túlaltudtad magad és már nincs szükséged ennyire.
Este lefekvés elött alaposan (minimum 10-15 percig szellöztesd a szobádat, és utána próbálj lefeküdni csak.
A másik meg, hogy lehetséges, hogy nappal nem fáradsz el eléggé testileg ÉS szellemileg, illetve valamelyik esetében túlfáradsz, meg kell keresni az egyensúly és az elegendö mértéket.
Meg azt is figyelembe kell venned, hogy az ember nem gép, ahogy idösödik, változik, és más életmódra lesz szüksége.
igen, valóban nem vagyok lefáradva napközben sem, mert egész nap itthon vagyok (vállalkozó vagyok, itthonról dolgozom), de ugyanúgy itthon voltam tavaly is, mégis simán aludtam 7-8 óràkat egyben. Tehát a körülményeimben nem változott semmi.
Azért adok magamnak 8-10 óra pihenést, mert abból eleve 1-2 óra, míg elalszom, majd felèbredek 2 óránként, ami után kell újabb 1 óra, mig elalszom. Îgy a 10 óra fekvésből egy 4-5 óra tényleges alvást össze tudok hozni.
Ha csak 6-7 órára feküdnék le, abból csak 1-2 óra tényleges alvás lenne, így muszáj a 8-10 órát megadnom.
Szerintetek akkor nem gond, ha 3-4 szer is felèbredek éjjel? Ne feszüljek rá, a lényeg, hogy kicsattanó frissességgel ébredek? Tök aktív vagyok napközben is.
4-es:
erre is gondoltam! Szerintem hétfőtől ezt fogom kipróbálni, amit írtál kedves 4-es. Illetve azt, amit a 2-es válaszoló, hogy megpróbàlom jobban lefárasztani magam. Most ezeket bevetem, meglátom, mi jön ki belőle. Lehet, hogy igazatokat van és túl sok időt adok pihenésre és így lehet ellustul a szervezetem, nem leszek olyan fáradt.
Először is, ellentmondó dolgokat írsz:
"könnyen elalszok" - "eleve 1-2 óra, míg elalszom"
"majd egyből visszaalszom" - "felèbredek 2 óránként, ami után kell újabb 1 óra, mig elalszom"
Most akkor melyik az igaz? Nagyon nem mindegy.
Másodszor is az ember nagyjából másfél-kétórás alvási ciklusokban alszik, teljesen normális, ha ezek között felébred. Amikor úgy érzed, hogy átaludtad a 8 órát, akkor felébredtél 2 óránként, de csak olyan szendergő állapotra, ezért erre később nem is emlékszel. Én is pont 2 óránként szoktam felébredni, de általában néhány másodperc múlva visszaalszom.
Az viszont nem teljesen normális, ha 1-2 óra kell az elalváshoz, és az éjjeli felébredés után is nehezen alszol vissza. Lehet, hogy szellemileg, idegileg ki vagy fáradva, vagy éppen túl vagy pörögve, miközben testileg nem vagy eléggé fáradt. Szerintem sportolj, az valószínűleg segíteni fog. De ne közvetlenül lefekvés előtt!
6-os válaszolónak:
igen, könnyen elalszom. Nekem az elmúlt évtizedekben mindig kellett 1 óra, mig elaludtam, számomra ez a normális, szeretek meditálni, álmodozni és így álomba szenderülni. Akkor tudok elaludni 30 percen belül, ha legalább 36-48 órát nem aludtam vagy valahogy totál kiütöttem magam, de ilyen talàn életemben kétszer volt ( lelkes voltam egy projekt miatt és “ elfelejtettem” másfél napig aludni. De ekkor sem tuti a 30 perc, mert nehezen fáradok el. Èn ilyen típus vagyok.
Így ha felébredek, vissza tudok simán aludni, csak nem 2 perc alatt. Mig sokan felébredès utàn már nem tudnak vissza aludni, én akár egy éjszaka háromszor is. Szerintem mindegy, hogy ez valakinél 10 vagy 60 perc. Így értettem, hogy sosem volt gondom az alvással és jól, könnyen alszom. Mondjuk sosem kellett reggel 9-10 előtt dolgoznom és bármikor lefeküdhetek aludni, lehet hogy ennek is köze lehet hozzà, hogy nincs szigorú munkarendem, stressz, főnök, satöbbi.
érdekes, amit mondtál az alvási ciklusokról, köszi! 😊
7-es válaszoló:
nálam is betelt a pohár, tegnap már úgy mentem aludni, hogy lesz@rom, ez van. 😊
most megy így kb 6 hónapja. Szerintetek már kijött volna ennyi idő alatt, ha gondot okozna a gyakori felébredés? Pl fáradtság, koncentrációs nehézség, ingerlékenység, karikás szemek, stb?
Szerencsére ebből semmi nincs nálam.
Érdekes, hogy egyik barátnőm meg hiába alszik egybe 7 órát, ő sokszor fáradt, panaszkodik, hogy ma sem aludt jól. Én meg hiperaktívan pislogok rá 3-4 óra alvás után. 🤷♀️🤷♀️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!