Hogyan való szaunázni, "wellnessezni", ha a következőek adottak?
Van
3 finn szauna (igaz abból úgy hírlik csak egyet működtetnek),
1 aroma szauna,
1 gőzszauna,
1 sóterápiás helyiség,
Ugyan hideg vizes medence nincs, de van helyette
Jégkása,
És vàltozó hőmérsékletű, de többségében hideg élményzuhanyzó.
Rendes hideg-melegvizes, de nyitott zuhanyzó.
Adnak 1 nagy törölközőt és
1 kisebb vékony textilt.
Tudom béna a kérdésem, de nem voltam még egy nyomorult szaunában sem korábban, nemhogy wellnesszezni..
Eleve mire való a kisebb vékony textil és mire a törölköző?
Ha egy egészséges felnőttről van szó, mennyi időt javasolt/szabad/való bent lenni a felsorolt helyiségekben?
Lényeges-e a sorrend?
A jéggel mit kell csinálni igazából?
Mikor való a hideg vizes élményzuhany?
Még egy fontos! Papuccsal be lehet menni, vagy azt minden esetben le kell tenni?
Meg úgy mégis mi az etikett akár a szolgáltató felé, akár a többi vendég felé?
Bármi eszetekbe jut, jöhet, mert nagyon elárvult vagyok a témában...!
Köszi!!!
Előtte alaposan (tusfürdővel, azt már nem is írom, hogy meztelenül, mert hogy máshogy) lezuhanyozol, és megtörölközöl. A szaunába szárazon megyünk be.
Két törölköző a minimum: egyikre ráülsz, de mindenhol legyen alattad, a lábad alatt is! hogy ne a fára izzadj. A másikat tusolás után törölközésre használod. A nagyobb, vastagabb törölköző az, amelyikre ülsz a szaunában, a másik kint marad. Ha hosszan szaunázol, több törölközőre is szükség lehet, mert csuromvizesek lesznek. A fehér lepedőt a nyusziknak adják, akik szégyenlősek és azzal bugyolálják magukat. Haszna nincsen.
10-15 percet tölts a szaunában, amennyit bírsz. Utána kicsit hűlj le a szabad levegőn, tusolj hideg vízzel, és mehetsz merülőmedencébe, ha van. Izzadtan medencébe menni nem szabad! Aztán séta vagy pihi a nyugágyon, amíg helyreáll a vérnyomásod.
A jégből vihetsz egy marékkal a szaunába (haladó versenyzők kis törölközőbe csavarják), és dörgölheted vele magadat.
Papucsot a szaunába nem szabad bevinni, csak azon kívül használd.
Én csak a finn szaunát használom, a többi bohóckodáshoz nincs türelmem. Ha a gőzfürdőben van sós peeling, akkor azt esetleg. Gőzfürdőbe törölköző nélkül megyünk be, és lemossuk a követ, mielőtt pucér fenékkel ráülünk.
Na álljon meg a menet.:)))
Pucéran kellene dzsalni a wellnessben, jól értettem??? :)
Az kizárt! párommal, anyóssal, anyós barátnőjével együtt én nem pucérkodom.
Fuh, és ez azt is jelenti, hogy bármikor beülhet közénk pucér idegen??? Kész frász lenne.
Tisztességes szaunában pucéran kell "dzsalni"!
Ha neked a meztelenség kész frász, akkor nem neked való a szauna.
Amúgy nem biztos hogy anyósék elég bátrak lesznek a szaunához, szóval emiatt előre nem kell aggódni. Ha meg mégis, akkor meg azért nem kell.
És nyugi, látott ő már farkat :D
Ha társasággal mész és ők már voktak ilyen helyen, akkor érdemes velük is megbeszélni ezt. Akkor lesz lehetőséged rákérdezni a meztelenségre is. Aztán elmondják ők mikyen trükkel takarják magukat.
Bár szerintem a meztelenségben nincs semmi probléma.
Az alap dolgokat az 1es jól leírta.
Egyébként van olyan hely is ahol van olyan szauna amit fürdőruciban használnak és nem meztelenül, de az elég egészségtelen.
Hova fogtok menni?
Húha.
Szaunába a törölközőt vagy lepedőt magad alá, úgy, hogy a láb alá is érjen. Ha szégyenlős vagy betekerheted magad lepedőbe (de ez így nem az igazi, mert nem tud átizzadni a tested.), de akkor is legyen magad alatt is valami. A lényeg, hogy ne csöpögjön az izzadtságod a padra. Fürdőruha szigorúan tilos. A papucs szintúgy. Azt mindenképp kint kell hagyni. Utána zuhanyzás, majd mehetsz a hideg vizes merülőmedencébe. Medence előtt mindenképp zuhanyozz, ne vidd bele az izzadtságod. Általában 15 percet érdemes bent lenni, illetve ameddig jólesik. Két szaunázás közt is kell minimum negyed órát szünetelni, hogy visszahülj. Visszamenni csak szárazon, vizesen ne menj be. Bent kuss van, nincs trécselés és kiabálás. A szunaajtót lehetőleg ne nyitogassátok percenként.
Én szertek szaunázni fürdőruha nélkül, de Magyarországon az a ritka. A legtöbb hely, ahol van szauna, ott fürdőruhás. (Jó vagy nem jó, más kérdés, de így van.)
Ausztriában egyértelmű, hogy fürdőruhamentes.
Ha a szaunázásból számodra az a legfontosabb, hogy téged meztelenül láthatnak, illetve te is ruhátlan embereket láthatsz, akkor ez a szabadidős tevékenység nem neked való.
Nem tudjuk hogy melyik wellnesbe készültök, de illik előtte tájékozódni. Ugyanis ha hivatalosan is textilmentes a szauna, akkor nem csak valami helyi szokásról, hanem az intézmény elvárásáról beszélünk.
Erről természetesen illik a társaság többi tagját is időben tájékoztatni, nem pedig a kamra ajtajában vigyorogva közölni, hogy "anyuka villantson már valamit".
Amúgy nem kötelező textilmentes szaunába járni, de ha rászánja magát az ember, akkor viszont tartsa be annak valamennyi írott és íratlan szabályát.
Jó pihenést!
A szaunázás bizony meztelenül az igazi! A fürdőruhából kipárologhat mindenféle káros anyag meg a klóros víz. Másfelől meg a fürdőruha alatt nem tud egyenletesen felmelegedni a tested.
Lepedőt általában adnak, de törölközőből többet is vigyél magaddal, mert száraz testtel kell(ene) belépni a szaunába.
A lepedő igazából nem arra szolgál, hogy a derekadra tekerd, hanem arra, hogy a feneked és a talpad alatt is legyen belőle.
A merülőmedence előtt zuhanyozni kell, hogy ne a közös vízbe mosd az izzadságodat, illetve a felhevült test hamar felmelegítené a hideg medencét. A merülés idejére igazából felesleges felvenni a fürdőruhát.
Amit még viszont nem írt senki sem:
A merülőmedence UTÁN is kell(ene) zuhanyozni! Az is klóros víz, azt sem kellene bevinni a szaunába a bőrödön.
Ahova én járok szaunázni ott is tilos a fürdőruha, így az egész szaunarészleg meztelen. A merülő és a melegvizes jakuzzi is.
Tájékozódni kell az adott fürdő szabályairól és aszerint kell helyet választani.
Mivel Magyarországon elég ritka még a meztelen szaunázás, ezért nem lesz nehéz fürdőruhás helyet találni.
De ha mégis fürdőruhamentes helyre mentek, akkor azt tartsátok is be, már csak a többi szaunázó miatt is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!