Mennyire vegyem komolyan a cukorbetegségre való hajlamot?
Már tettem ki erről kérdést, szóval bocsi, ha unjátok.
Szóval a családban van 1-2 cukorbeteg, de egyrészt egyik sem az én családi ágamon volt, másrészt igazából semmi rosszat nem tapasztaltam rajtuk (szedték a gyógyszert és ették mellé a cukros sütit), szóval eddig nem vettem túl komolyan.
Most viszont az én családi ágamon is lett egy cukorbeteg, és nála már úgy vették észre, hogy szövődményeket is okozott, szóval jelenleg iszonyúan félek, hogy engem is elér a baj. Vettem vércukormérőt, éhgyomorra 4,6-ot mértem.
Én most úgy eszek, mint egy átlag ember. Eszek mindent: sietős reggelen péksütit, vagy ebédre tésztás ételt, nem vetem meg a pizzát és az ilyen szemét kajákat. Néha bulizni is eljárok, olyankor ugye alkohol, moziban popcorn, stb.
Amit jól csinálok az az, hogy a sport részese az életemnek (heti 3-4 alkalom), a cukros dolgok gyakorlatilag ismeretlenek számomra (üdítők, csokik, stb), és vékony vagyok, nem túlsúlyos.
És a kérdésem: ha veszélyeztetett vagyok (1 cukros a felmenőimben), akkor érdemes lenne még most nagyon erőteljes/drasztikus változásokat bevezetnem az étrendembe? Vagy elég ha rendszeresen mérem magam, és ha nincs anomália, akkor maradhat az életvitelem?
Nekem is genetikai hajlamom van a cukorbetegségre és már enyhe inzulin rezisztenciám is van, ami gyakorlatilag a cukorbetegség "előszobája". Nem kell ettől bepánikolni és még csak olyan drasztikus életmód váltásra sincs szükség. Ajánlott a lassú szénhidrátok fogyasztása(teljes kiőrlésű, rozsos, magos pékáruk), kerülni kell a cukrozott élelmiszereket, tésztából durum tésztát választani, és amit eddig senki sem írt le, a legfontosabb a gyakori, kb. napi ötszöri étkezés, hogy stabilan tartsd a vércukorszintet, ne legyenek kiugrások. Ne betegségként fogd ez fel, hiszen te még nem is vagy beteg, csak minimális változásokat iktass be a napi étkezéseidbe.
Csináltass évente laborvizsgálatot, ahol nézik a hemoglobin A1c szintet. Nagyon leegyszerűsítve ez mutatja, hogy a szervezeted jól bontja-e le a cukrot, ez hamarabb kimutatja az eltéréseket, mint a vércukorszint vizsgálat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!