Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit gondolsz a mammográfiai...

Mit gondolsz a mammográfiai vizsgálatról?

Figyelt kérdés
Hasznos, megelőző szűrővizsgálat, vagy a röntgensugaraival részben felelős a mellrák kialakulásáért? Vagy valahol a két véglet között?

2023. okt. 17. 18:38
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
29%
Én nehezen viselném, hogy idegenek taperásszák, nyomorgassák a melleimet. És ahogy olvasom, fájdalmas is. Aki fél, menjen, természetesen.
2023. okt. 19. 08:45
 22/43 anonim ***** válasza:
68%
19: hozz már valamilyen bizonyítékot, hogy nem így van!
2023. okt. 20. 09:34
 23/43 anonim ***** válasza:
61%

22:

Pl.:

[link]

[link]

[link]

Time to stop mammography screening?

[link]

Csak úgy hirtelen...

2023. okt. 20. 17:45
 24/43 anonim ***** válasza:
63%

Hirtelen az elsőt olvastam el. Nem mondja, hogy nem jó a szűrés. Azt mondja, hogy megvannak a maga korlátai. Az overdiagnosis-overtreatmentről annyit, hogy létező fogalom, nyilván a szuperjó eszközeinkkel megtaláljuk azokat a daganatokat is, amelyek végső soron nem ölték volna meg a beteget. Nehéz/nem lehet kiválasztani, hogy melyik rák lesz halálos és melyikkel élt volna még el a beteg. Erről is van szó az egészséghíd mammográfiáról szóló cikkében. Kockázatról is, haszonról is, korrekten, irodalmazással.

Am megint megjött a kisvárosi, jól szituált 53 éves nő az almányi daganatával, soha nem járt mammográfián. Nem gondolta, hogy daganat lehet. Nyirokcsomó szerencsére nincs. És ez megy minden áldott nap. Van, amikor 11 ilyen jön. Elképesztő. Nyilván nem fogom őket leoktatni, hogy a kegyed daganata 3 éve is látszott volna egy szűrésen, csak akkor még nem lógott volna ki a bőrén.

2023. okt. 20. 21:05
 25/43 anonim ***** válasza:
88%

A 2.cikk 2017-es, újdonságként említi a digitális mammográfiát, ahol csökkent kompresszióval és csökkent sugárdózissal fogank dolgozni, és elterjedésével javulni fog a hatékonyság. Azóta elterjedt, kizárólag digitális mammográfiát szabad alkalmazni Magyarországon is, meg tudtommal mindenütt.

Állítja továbbá, hogy a DCIS és az apró tumorok sohasem nőttek volna meg és nem képeztek volna áttétet. Ez egyszerűen nem igaz, a nagy daganat is volt kicsi egyszer (kivéve amelyik kiterjedten indul), a DCIS pedig csak a nevében in situ. Volt olyan beteg, aki nem volt hajlandó visszajönni akkor, amikor visszahívtuk DCIS-re jellemző mikromész miatt, 2 év múlva megjött a nyirokcsomóáttétes invazív tumorával, ami ugyanott nőtt ki.

A termográfia egy gyilkos kuruzslás, erről is van tapasztalatom, sajnos.

Az önvizsgálat kb semmit sem ér. Nyilván ismerni kell a daganatjeleket és orvoshoz kell fordulni, de nem kellene ezeket megvárni.

Ennyi sajtószemle elég volt nekem így péntek este.

Minden nap látom a tényeket, szűrőfelvételeket elemzek, megvizsgálom a visszahívottakat, mintavételezek, közlöm a beteggel a rossz hírt, lelket verek belé, onkoteamen veszek részt, műtét előtti jelöléseket végzek, ellenőrzöm, hogy a sebész jó széllel vette-e ki a daganatot, csinálom a kontrollokat. Nem tudsz meglepni olyan cikkel, ami azt állítja, hogy nem jó az emlőszűrés. A szűrés elleni propaganda káros, sok nő életébe kerül. Mindenkinek felnőtt módjára, a valós tények ismeretében kellene mérlegelni.

2023. okt. 20. 21:38
 26/43 anonim ***** válasza:
100%

23: én meg az utolsót olvastam el.

A címével ellentétben a kanadai ajánlásokról szól, amelyek a következőek (kiemelés tőlem):

A 40-49 éves nők esetében nem javasoljuk a rutinszerű mammográfiás szűrést.

Az 50-69 éves nők esetében JAVASOLJUK, hogy 2-3 ÉVENTE rutinszerűen végezzék el a mammográfiás szűrést.

A 70-74 éves nők esetében javasoljuk, hogy rutinszerűen, két-háromévente végezzenek mammográfiás szűrést.

2023. okt. 20. 21:46
 27/43 anonim ***** válasza:
83%

Screening seems to be ineffective in today’s world for two reasons. First, adjuvant therapy, such as tamoxifen and chemotherapy, is highly effective (even when the cancer has metastasized) but was not often used at the time of the old trials. Second, public awareness of breast cancer has increased, and women tend to see a doctor much earlier today when they have noticed something unusual in their breast.

Azaz a nők manapság hamarabb fordulnak orvoshoz. Ez a skandinávoknál igaz lehet, de a mi egészségkultúránk nagyon gyatra sajnos.

A másik, hogy azért nem javasolja az 50 alatti nőknek a rendszeres szűrést, mert nagy az álpozitivitás esélye. Ez igaz, egy mirigyes, fiatalabb emlőben gyakrabban találunk mindenfélét, és a mintavételek egy része jóindulatú, de ezeket nem operáltatjuk meg. De ezért ne jöjjenek szűrésre épp azok, akiknél a legagresszívebb, leggyorsabban növő daganataik vannak? Mi a javaslat ennek a korosztálynak? Majd csak kitapintja magának, és akkor eljön? Pont a fiatalkori rákok nőnek robbanásszerűen és csinálnak áttétet. Más guideline-ok épphogy a korhatár csökketését javasolják 40 évre, olyan javaslat is van, mely szerint 40 és azt hiszem 50 között évente kellene szűrni, felette 2 évente.

Egyre több a fiatal beteg, a legfiatalabb betegünk 18 éves volt, sajnos már nem él. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ilyen fiatalon szűrni kell, de nem szabad lelegyinteni a fiatalkori emlőpanaszokat sem.

2023. okt. 20. 23:42
 28/43 anonim ***** válasza:
14%
Hát, nem tudom... A feleségem bőven 50 felett van, de még sosem volt. Nem érzem akkora bajnak, sőt ha szóba kerülne, inkább lebeszélném, mintsem rá.
2023. okt. 25. 15:50
 29/43 anonim ***** válasza:
100%
Szerencsére nálunk a férjem nem szól bele az én testemet, egészségemet érintő dolgokba. Nagylány vagyok, el tudom dönteni, hogy mit szeretnék, mérlegelve a pro és kontra érveket. Én sem beszélném le őt a hasonló vizsgálatokról (szájüreg, tüdő, vastagbél, prosztata szűrés). Örülök neki, ha családfenntartóként figyel az egészségére.
2023. okt. 25. 16:21
 30/43 anonim ***** válasza:
73%
Oké, mi pedig elmondjuk a saját véleményünket egymásnak.
2023. okt. 25. 16:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!