A színeket mindenki ugyanúgy látja, mint más, vagy vki a keket pl pirosnak?
Mármint remélem érthetoen fogalmaztak.
Az agyunk ugyanúgy fogja fela kék színt, mint mas agya?
Vagy valakinek az agya másképp fogja fel a színeket.
Pl a sárgát sarganak mondja, de kéknek latja
Ezt hívják szintévesztésnek vagy színvakságnak.
Az átlagos embernek minden szin ugyanaz max az árnyalatok közt lát valaki több vagy kevesebb különbséget.
Az nagy baj hogy ha színt téveszt az ember, kortól függetlenül, olyankor alkalmatlan lehet az élet bizonyos területein belül a feladatok ellátására.
Egészségesen született ember ugyanúgy látja a színt, inkább az árnyalatok okozhatnak fejtörést, de ritka hogy abból gond származzon.
Miért ne lehetne? :D Szerintem kedves kérdező, erre gondoltál:
A szín az ember agyában keletkezik az érzékelés által. De mindenkinek kicsit más az agyának a belső szerkezete.
És ebben az esetben a válasz az, hogy könnyen lehet, hogy másképp látják mások. Könnyen lehet, hogy senki nem látja olyannak a világot, mint én. Vagy olyannak, mint te.
Mert lehet, hogy például az a szín, amit te az ég színének látsz, az ugyanaz a szín, amit én a fű színének látok. De ha feltesszük, hogy te is, és én is meg tudom ezt a két színt különböztetni egymástól, és valaki megmondta nekem is, és neked is, hogy az ég kék színű, akkor mindketten az általunk érzékelt színt, ami az égen van vesszük a kéknek.
Szerintem ezt sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet.
Hát a 2,3,4 tökéletesen félreértette a kérdést.
Valójában nem lehet megállapítani, hogy pontosan ki mit lát pl a pirosnál. A lényeg az, hogy amit lát, azt mindig pirosnak azonosítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!