Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ha valaki élő szervdonor akar...

Ha valaki élő szervdonor akar lenni, kihez fordulhat ez ügyben?

Figyelt kérdés

Gondolkoztam rajta. Nyugodtabb lenne a lelkem, ha tudnám, hogy egy részem másvalakiben él. Egyáltalán milyen szerveket lehet adományozni?

Vérplazmát többször adtam, de az ugye nem szerv. Például gondolom vesék közül az egyiket oda tudom adni. Nyilván áldozat ez, na de mihez képest? Tudom, hogy az ember halála utána automatikusan szervdonorrá válik, de élő donor az nem lehetséges?

Nyilván nem most lépném meg, ha meglépném, hanem 40-45 éves korom tájékán inkább. Szívesebben és nyugodtabban halnék meg úgy, ha egy részem valaki másban élne tovább.

2022. márc. 30. 11:05
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
7-es Senkinek a tüdeje nem áll le magától. Az oxigénhiánytól pedig az összes szerve károsodik.
2022. márc. 30. 13:03
 12/32 anonim ***** válasza:
20%

Na ja, de pl. a veséi egészségesek voltak...

Na meg az elhunytak többsége is idős beteg ember, így akkor sose lenne átültethető szerv. Plusz akkor tagadó nyilatkozat sem kell mert úgysem használják fel senki szervét. Meg ha egy egészséges embert elüt a busz vagy balesetben meghal (marad épp átültethető szerve) és nem tett eddig tagadó nyilatkozatott akkor kiveszik a szerveit csak úgy a rokonai akarata/beleegyezése ellenére/nélkül?

2022. márc. 30. 13:07
 13/32 A kérdező kommentje:
Biztos van valami kompromisszumos megoldás, hogy úgy tudok donor lenni, hogy segítek is másokon, de magamban sem teszek túl nagy kárt.
2022. márc. 30. 13:11
 14/32 anonim ***** válasza:
49%
13-as Nincs. Linkelték a szabályozást.
2022. márc. 30. 13:15
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

13. Esetleg őssejt/csontvelő-donor, ez hasonló mint a véradás levétel után újra termelődik benned szóval nem okoz kárt és mégis súlyos betegeket menthetsz meg a világ minden táján.

[link]

2022. márc. 30. 13:20
 16/32 anonim ***** válasza:
Kérdező, miért akarod bántani a saját testedet? Inkább élj boldogan, élvezd az életet, sportolj rengeteget, egyél sok zöldséget-gyümölcsöt, ne mindennap fogyassz húst és legyél rendszeres véradó.
2022. márc. 30. 13:46
 17/32 anonim ***** válasza:
72%

“Na ja, de pl. a veséi egészségesek voltak...”

Csak az a baj, hogy a vesetubulusok hám sejtjei az egyik legérzékenyebbek a szervezetben a hipoxiára, szóval lehet egészséges volt a veséje, de mivel nem kapott oxigént, pikkpakk elhaltak.

2022. márc. 30. 13:47
 18/32 A kérdező kommentje:
16: Mert az életben áldozatokat kell hozni. A test meg úgyis hamuvá válik.
2022. márc. 30. 13:50
 19/32 anonim ***** válasza:
Csak nem mindegy hogy addig megnyomorítva élsz-e -a saját hibádból. Egy vadidegen kedvéért.
2022. márc. 30. 14:00
 20/32 A kérdező kommentje:

16: Mert segíteni akarok másokon. Nekem ez az életem egyetlen értelme. Az a vese, máj, csontvelő stb... adott esetben sokkal jobb helyen lenne, mint bennem, talán megmentenék vele másokat.

Másnak meg sokkal nagyobb szüksége van rá, mint nekem, jobb gazdája lesz. Legalább ennyi szeretet legyen bennem, még ha csak egy szikrányi is ez.

2022. márc. 30. 14:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!