Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ha valaki élő szervdonor akar...

Ha valaki élő szervdonor akar lenni, kihez fordulhat ez ügyben?

Figyelt kérdés

Gondolkoztam rajta. Nyugodtabb lenne a lelkem, ha tudnám, hogy egy részem másvalakiben él. Egyáltalán milyen szerveket lehet adományozni?

Vérplazmát többször adtam, de az ugye nem szerv. Például gondolom vesék közül az egyiket oda tudom adni. Nyilván áldozat ez, na de mihez képest? Tudom, hogy az ember halála utána automatikusan szervdonorrá válik, de élő donor az nem lehetséges?

Nyilván nem most lépném meg, ha meglépném, hanem 40-45 éves korom tájékán inkább. Szívesebben és nyugodtabban halnék meg úgy, ha egy részem valaki másban élne tovább.

2022. márc. 30. 11:05
1 2 3 4
 1/32 A kérdező kommentje:
Írhattam volna Politika rovatba, de az egészségügyben dolgozók biztos jobban értenek ehhez. Halálkor a test úgyis megsemmisül, akkor legalább a szerveimnek legyen valami haszna.
2022. márc. 30. 11:09
 2/32 anonim ***** válasza:
100%
Tehát csak úgy megkárosítanád a tested, mert hátha valakinek kell majd 45 éves korodban a veséd.... Ez nem így megy. Az ember még családtagnál is megfontolja a dolgot, mert tudja hogyan hat a saját életére. De így, vaktában? Jó helyen él az a szerv a te testedben. Amúgy meg honnan veszed hogy meg is maradna az adott szerv abban akinek adtad, és nem lökődik ki? És akkor se nem segítettél, csak kárt okoztál magadban. Majd akkor agyalj ilyeneken, ha keresnek szervet..
2022. márc. 30. 11:27
 3/32 anonim ***** válasza:
15%

"Tudom, hogy az ember halála utána automatikusan szervdonorrá válik, de élő donor az nem lehetséges?"

Hogy mi? Azt tudod, hogy nem leszel automatikusan szervdonor halálod után ugye?? Ehhez neked még életedben alá kell írnod egy rendelkezést, hogy megengeded, hogy halálod után felhasználják a szerveidet, senki sem lesz szervdonor csak úgy, jól is nézne ki a hozzátartozók darabokba kapnák vissza az elhunytat...

2022. márc. 30. 12:21
 4/32 anonim ***** válasza:
78%

3-as Ez nem igaz! Magyarországon nem kell nyilatkozni, illetve megtagadni kell a donorságot.

[link]

2022. márc. 30. 12:36
 5/32 anonim ***** válasza:
29%
4. Akkor hogyhogy nagyapám nem lett donor, pedig nem tett semmilyen tagadó nyilatkozatot????
2022. márc. 30. 12:43
 6/32 anonim ***** válasza:
81%
5-ös Úgy, hogy nagyapád gondolom 80 év fölött volt, és betegségben hunyt el, így nem alkalmas donornak.
2022. márc. 30. 12:46
 7/32 anonim ***** válasza:
78%
Nem volt 80 éves és a tüdeje állt le, a többi szerve nem volt beteg.
2022. márc. 30. 12:53
 8/32 anonim ***** válasza:
72%
De idős volt. És csak leállt a tüdeje is valamitől. Nem fognak egy idős, beteg emberből szervet kivenni
2022. márc. 30. 12:57
 9/32 A kérdező kommentje:
3: " A feltételezett beleegyezés (presumed consent) azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott írásban az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. "
2022. márc. 30. 12:59
 10/32 A kérdező kommentje:
Elsősorban egészségügyisek véleménye érdekelne, hiszen ők szakértők az adott témában.
2022. márc. 30. 13:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!