Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért gondolják az orvosok,...

Miért gondolják az orvosok, hogy nekik mindenhez közük van, csak azért, mert orvosok?

Figyelt kérdés

Voltam foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, és ki kellett töltenem egy papírt a betegségeimről, és aláírni, hogy más, eltitkolt betegségem nincs. Namost lehet, hogy hülye vagyok, de mióta KÖTELESSÉGEM szenzitív adatokat megosztanom mással?

Természetesen titkoltam el betegséget. Semmi köze a munkámhoz, és semmi kedvem egy vadidegennek elmondani, csak azért, mert orvos.

2022. jan. 15. 18:25
1 2 3 4 5 6
 41/52 A kérdező kommentje:
Vagy ha csak erkölcsileg tudtok okoskodni, akkor ne egy-egy kiragadott példával csináljátok, hanem indokoljátok meg, hogy miért kell minden létező foglalkozásban minden létező betegséget kitárni az orvos elé.
2022. jan. 23. 11:11
 42/52 anonim ***** válasza:
100%

Leírtuk.

Ha nem akarod elfogadni, az nem a mi bajunk.

Neked lesz hatranyos, ha nem kapsz táppenzt egy esetlegescmhelyi baleset utan.

2022. jan. 23. 11:13
 43/52 A kérdező kommentje:
Nem látom a válaszok közt a paragrafus számát, amely leírná, hogy ilyenkor nem jár táppnz.
2022. jan. 23. 11:14
 44/52 anonim ***** válasza:
100%

Keress fel egy jogászt, majd ő megmondja a paragrafus számát.

Lehet, hogy táppénz jár, de a munkahely lehet, beperel, mert szándékosan eltitkoltál olyan betegséget, amiről tudtál és balesetet okozhat, ezzel veszélyeztetted saját magad és mások életét. De ha nem te, hanem más szenved balesetet miattad, akkor ő is egy szép pert akaszthat a nyakadba.

2022. jan. 23. 11:43
 45/52 anonim ***** válasza:
100%
44. Jaja... ez raadásul millókba fájhat neki!
2022. jan. 23. 11:45
 46/52 anonim ***** válasza:
100%
2022. jan. 23. 11:48
 47/52 anonim ***** válasza:
100%

A pszich.segítő oldalakon is kifejezetten leírják h nem szabad eltitkolni.

[link]

2022. jan. 23. 11:50
 48/52 anonim ***** válasza:

És itt a jogforrás

[link]

2022. jan. 23. 11:52
 49/52 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha olyan szakmád van, ahol a betegséged kizáró ok (egyáltalán, hogyan vettek fel a suliba), akkor tanulj ki újat. Gondolom fiatal vagy, nem lesz gond.

Én azt megértem, hogy nagyon megvisel, hogy nem tudsz így a szakmádban dolgozni, de ez van. Más megoldást kell találnod.

2022. jan. 23. 11:54
 50/52 A kérdező kommentje:

Ez a jogszabály valóban azt mondja, hogy a betegségeket mindenképpen közölni kell. Ugyanakkor pl. a különleges adatokra vonatkozó jogszabály három esetet említ meg, amikor a különleges adat kezelhető:

1) Ha az törvényben kihirdetett nemzetközi szerződés végrehajtásához feltétlenül szükséges és azzal arányos, vagy azt az Alaptörvényben biztosított alapvető jog érvényesítése, továbbá a nemzetbiztonság, a bűncselekmények megelőzése, felderítése vagy üldözése érdekében vagy honvédelmi érdekből törvény elrendeli.

Nyilván az alkalmassági vizsgálatnál szó sincs ilyenről.

2) A személyes adatot az érintett kifejezetten nyilvánosságra hozta és az az adatkezelés céljának megvalósulásához szükséges és azzal arányos.

Nem hoztam nyilvánosságra.

3) A személyes adat az érintett vagy más személy létfontosságú érdekeinek védelméhez, valamint a személyek életét, testi épségét vagy javait fenyegető közvetlen veszély elhárításához vagy megelőzéséhez szükséges és azzal arányos.

Ennek a résznek van a legtöbb köze a példámhoz, de rengeteg betegség van, amely nem veszélyezteti a munkavállaló vagy más létfontosságú érdekeit. Pl. egy irodai munkavállaló kinek a létfontosságú érdekeit veszélyezteti, ha nem mondja el az orvosának, hogy merevedési zavara van?

(Előre leszögezném, hogy én a jogban semmiféle következetességet vagy logikát nem várok. A jogászok a legalja népség.)

2022. jan. 23. 12:30
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!