Miért gondolják az orvosok, hogy nekik mindenhez közük van, csak azért, mert orvosok?
Voltam foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, és ki kellett töltenem egy papírt a betegségeimről, és aláírni, hogy más, eltitkolt betegségem nincs. Namost lehet, hogy hülye vagyok, de mióta KÖTELESSÉGEM szenzitív adatokat megosztanom mással?
Természetesen titkoltam el betegséget. Semmi köze a munkámhoz, és semmi kedvem egy vadidegennek elmondani, csak azért, mert orvos.

Leírtuk.
Ha nem akarod elfogadni, az nem a mi bajunk.
Neked lesz hatranyos, ha nem kapsz táppenzt egy esetlegescmhelyi baleset utan.

Keress fel egy jogászt, majd ő megmondja a paragrafus számát.
Lehet, hogy táppénz jár, de a munkahely lehet, beperel, mert szándékosan eltitkoltál olyan betegséget, amiről tudtál és balesetet okozhat, ezzel veszélyeztetted saját magad és mások életét. De ha nem te, hanem más szenved balesetet miattad, akkor ő is egy szép pert akaszthat a nyakadba.

Kérdező, ha olyan szakmád van, ahol a betegséged kizáró ok (egyáltalán, hogyan vettek fel a suliba), akkor tanulj ki újat. Gondolom fiatal vagy, nem lesz gond.
Én azt megértem, hogy nagyon megvisel, hogy nem tudsz így a szakmádban dolgozni, de ez van. Más megoldást kell találnod.
Ez a jogszabály valóban azt mondja, hogy a betegségeket mindenképpen közölni kell. Ugyanakkor pl. a különleges adatokra vonatkozó jogszabály három esetet említ meg, amikor a különleges adat kezelhető:
1) Ha az törvényben kihirdetett nemzetközi szerződés végrehajtásához feltétlenül szükséges és azzal arányos, vagy azt az Alaptörvényben biztosított alapvető jog érvényesítése, továbbá a nemzetbiztonság, a bűncselekmények megelőzése, felderítése vagy üldözése érdekében vagy honvédelmi érdekből törvény elrendeli.
Nyilván az alkalmassági vizsgálatnál szó sincs ilyenről.
2) A személyes adatot az érintett kifejezetten nyilvánosságra hozta és az az adatkezelés céljának megvalósulásához szükséges és azzal arányos.
Nem hoztam nyilvánosságra.
3) A személyes adat az érintett vagy más személy létfontosságú érdekeinek védelméhez, valamint a személyek életét, testi épségét vagy javait fenyegető közvetlen veszély elhárításához vagy megelőzéséhez szükséges és azzal arányos.
Ennek a résznek van a legtöbb köze a példámhoz, de rengeteg betegség van, amely nem veszélyezteti a munkavállaló vagy más létfontosságú érdekeit. Pl. egy irodai munkavállaló kinek a létfontosságú érdekeit veszélyezteti, ha nem mondja el az orvosának, hogy merevedési zavara van?
(Előre leszögezném, hogy én a jogban semmiféle következetességet vagy logikát nem várok. A jogászok a legalja népség.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!