Mért mondják, hogy az, hogy "immunrendszer erősítés" nem létezik?
41
És vannak lányok akik védekezés nélkül szexelnek, mégse esnek teherbe. Ez nem azt jelenti, hogy nem történhet meg, hanem azt, hogy piszok nagy szerencséjük volt.
Ezzel nem bizonyítottál semmit.
"Autoimmun pajzsmirigygyulladás –azaz a Hashimoto thyreoiditis- esetén a pajzsmirigy alulműködése jellemző. Ennek tipikus tünete az anyagcsere folyamatok lelassulása, hízás, székrekedés, fáradtság és a depresszió. Egyre gyakoribb jelenség, hogy a pajzsmirigygyulladáshoz más autoimmun betegségek is kapcsolódnak, mint például a cöliákia, vagy köznapi nevén, a lisztérzékenység. Ennek felismerését nehezíti, hogy gyakran semmilyen emésztőrendszeri tünet sem utal a gluténérzékenység jelenlétére, ellenben a vérvizsgálat és/vagy a bél biopszia mégis igazolhatja a probléma fennállását."
Megint az a fránya autoimmun betegség, azt a jóságát, hogy csak ott van mindenhol... Ha neked ilyened volt (bár nem hiszem, mert akkor még mindig kezelést kapnál) akkor megértem a glutémentes diétát, de azonkívül sok értelme nincs.
Egyébként téves az az elképzelés, hogy az autoimmun betegségeket a "túl erős" immunrendszer okozza. Ha valakinek ilyen betegsége van, annak hibásan működik az immunrendszere, mivel saját sejtekre támad.
Azt olvastam, hogy az autoimmun pajzsmirigybetegség (Hashimoto) hátterében elég gyakran gluténérzékenység áll. A gluténérzékenység pedig lehet amiatt, hogy a vékonybél fala nem megfelelően zárt, így egyes fehérjemolekulák átjuthatnak rajta, és a véráramba kerülhetnek. A pajzsmirigy sejtjei és a glutén között van valamiféle hasonlóság, ezért az immunrendszer előbbieket is elkezdni megtámadni.
A diéta segíthet abban, hogy a bélfal regenerálódni tudjon. Ha ez megtörténik, elképzelhető, hogy egy idő után már nem okoz problémát a glutén. (Legalábbis egy ideig.)
Saját tapasztalatom: pajzsmirigy-alulműködésre nekem is felírtak hormonpótlást. Az endokrinológusom azt mondta, ezt már életem végéig szednem kell, és tapasztalatai szerint a dózist is egyre növelni kell később. Ebbe nem tudtam belenyugodni, ezért elkezdtem olvasni a témáról. A Letroxot abbahagytam és elkezdtem diétázni (nem szimpla gluténmentes étrend). Pár hónappal később elmentem vérvételre, és addigra a TSH-m a megfelelő tartományba került. Ezután még jó ideig szigorúan diétáztam. A pajzsmirigy alulműködésen kívül más, gyógyíthatatlannak vélt bajaim is megszűntek. Egy ideje már nem tartom annyira szigorúan a diétát, ritkán, de előfordul, hogy búzalisztes ételt is eszek. Nemrég elmentem megint vérvételre (kifejezetten pajzsmirigyhormonokat nézettem), és az összes érték normális, a TSH-m pont ugyanannyi, mint a korábbi vérvételeken, a tünetek sem jelentkeztek újra. Tehát az alkalmi gluténfogyasztás nálam sem hozta vissza az alulműködést. Ettől függetlenül nem fogok visszatérni a régi "mindenevő" étrendemhez, mert szerintem ez hosszabb távon ugyanoda vezetne, ahonnan elindultam. Túl jól érzem magam ahhoz, hogy kockáztassak. Jah, és az immunrendszerem is "erősödött" :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!