Miért kell normálisnak tartani a transzneműséget, amikor műtéti bevatkozásra van szükség hozzá?
Úgy értem a sziámi ikerpárokra sem mondja senki, hogy az normális, műtéti úton szét is választják őket.
Tőlem képzelje magát bárki bárminek, de miért kell azt kommunikálni, hogy ez a dolog normális, amikor mesterséges bevatkozás kell ahhoz, hogy az illető jobban érezze magát (bár az öngyikossági rátát nézve ez is kétséges)?
16) Bár a kérdés nem nekem szólt, de mégis megszólítva érzem magam...
Jelentem létezik olyan transznemű személy aki átesett a műtéten és boldog. Sokkal boldogabb mint előtte volt, és szimplán boldog is. És nem csak magamról beszélek, hanem nagyon sok más transznemű barátomról a világ több részéről. Persze létezik olyan, tudok olyat is aki megbánta, ezeknek a hátterében viszont mindig az orvosok hanyag munkája látszódik (bár egyik esetben direkt tiltakozott minden orvos, de Ő inkább külföldre ment el feketén tranzicionálni)
A műtét utáni öngyilkosságról szerintem inkább más tehet, ami pedig a társadalmi kitagadás és gyűlölet. Sok transznemű kényszerítésnek érzi, hogy "passing" legyen, azaz ne lehessen tudni, hogy ő transznemű, ő csak a társadalom része szeretne lenni, rejtőzködni és nyugodtan élni. Ehhez sokan úgy gondolják, és azt sulykolják, hogy műtéti beavatkozás szükséges (gondolj csak bele hány "az vagy ami a lábad között van" komment születik csak itt nap mint nap a kérdések alatt), így sokan úgy tartják reálisnak, hogy a műtét ezt megváltoztatja majd. De ez nem igaz. A társadalom ugyanúgy gyűlölni és kitaszítottként fogja kezelni, törvényt hoz ellene, Ő pedig konkrétan mindent megtett, a legutolsó bejátszható kártyát is bedobta nem maradt a kezében más, mint az öngyilkossággal történő kiút.
Kicsit leegyszerűsítve képzeld el, hogy meg akarsz felelni egy lánynak. Ez minden vágyad. Ő pedig újabb célokat tűz ki neked, majd amikor teljesen kihasznált, mindent beleadtál Ő összejön egy random sráccal. A különbség, hogy itt nem csak egy lányról van szó, hanem az egész társadalomról, ami kitér a megélhetésre is (munkahely, albérlet, közbiztonság, stb)
Én alapból azt nem értem, hogy miért csinálnak manapság ebből akkora ügyet, miért olyan nagy téma az, hogy 100.000-ből talán egy ember át akarja magát operáltatni más neművé. Kit érdekel? Én meg ma reggel rántottát reggeliztem. Körülbelül pont ennyire érdekfeszítő téma.
Azt megértem, hogy a melegek küzdenek mondjuk az örökbefogadás, házasság jogáért. De kit érdekel, hogy egy transznemű mondjuk kizavarnak a női wc-ből, mert férfinak nézték? Ki nem szarja le, nagyobb problémája ne legyen az életben.
Hát, hogy te mit tartasz mentális betegségnek, az pont annyira releváns, mint, hogy más szerint mi az értelmes.
ugyanis a mentális betegségek megállapítása a mentális betegségekkel foglalkozó szakemberek feladata.
Egyébként a transzneműség ugyanúgy biológia, mint egy szemölcs, csak nyilván nem érdekel, csak az, hogy téged frusztrál, ha valaki jancsi helyett juliska akar lenni, mert ez a legnagyobb bajod a világban.
23: ha 100ezerből egy lenne, akkor azt azt jelentené, hogy itthon 95 db transznemű él. Ennél azért többet láttam a pride-on is.
Engem önmagában nem érdekel, az viszont sokkal inkább, hogy megszabják nekem, hogy mit szabad gondolnom erről. Nekem normálisnak kell tartanom, mert ha elmondom, hogy ezeknek az emebreknek pszichiátriai kezelésre van szükségük, egyből transz homo stb. fób leszek. Talán még a munkahelyemről is kirúgnak, ha teszem azt egy multinál dolgozom.
Azért foglalkozom vele, mert sajnos ez a szélsőség (ami még mindig csak egy 0.1%-os ksiebbség problémája) egyre inkább minket, normális emebreket is érint.
"Azt megértem, hogy a melegek küzdenek mondjuk az örökbefogadás, házasság jogáért. De kit érdekel, hogy egy transznemű mondjuk kizavarnak a női wc-ből, mert férfinak nézték? Ki nem szarja le, nagyobb problémája ne legyen az életben."
Szerinted a transzneműek nem küzdenek a házasságért, vagy örökbefogadás jogaiért?
Amúgy a WC-s példád egészen érdekes, szeretem, hogy sokszor a transzneműekre azt mondják többletjogokat akarnak, mint egy külön WC. Most képzeld el azt a szituációt, ami Magyarországon van... jogilag nem tudsz nemet váltani, szóval ha te nőnek születtél akkor sokak elvárása szerint a női mosdót kell használnod akkor is, ha transz férfi vagy. Ott vagy te, tesztoszterontól túlfűtve, izmos, szőrős mély hangú egyedként, aki teljesen úgy néz ki, mint egy férfi talán kicsit alacsonyabb vagy és nincs ádámcsutkád. És akkor döntsd el, hogy menj a férfi mosdóba a "veled hasonló" emberek közé, vagy menj be a női mosdóba, ahova a társadalom elvárja, hogy bemenj, miközben a női mosdó szent és sérthetetlen, oda nem mehet be akárki (mert ugye a kislányok megasatöbbi). Ugyanez működik fordítva is a transz nőkkel.
Ez szerencsére nem okoz problémát Magyarországon tekintve, hogy egy kicsi ország vagyunk kicsi népességgel, aki tudja az pedig megoldja magánhelyen, vagy olyan privát szférában ahol másokat nem zavar ez. Így pedig ez soha nem lesz olyan probléma a nagy (vagy éppen kicsi) számok törvénye alapján ami miatt bárkinek problémáznia kellene azon, hogy egy transznemű melyik mosdót használja.
"Nekem normálisnak kell tartanom, mert ha elmondom, hogy ezeknek az emebreknek pszichiátriai kezelésre van szükségük, egyből transz homo stb. fób leszek. "
Magyarországon, ahogyan az európai kontinensen nagyjából minden országon (sőt talán USA és Kanada kivételével talán mindenhol ahol nem büntetendő transzneműnek lenni) komoly pszichológiai és pszichiátriai követelményei vannak a transzneműségnek, amihez hozzá tartozik egy 2 éves "próbaidőszak" is. Csak az kezdhet bele hormonkezelésbe (ami alapfeltétele a műtétnek) aki rendelkezik egy klinikai szakpszichológus, és egy pszichiáter által kiállított szakvéleménnyel (amihez szükséges 2 év "próbaidő" plusz sok esetben minimum 1 év önismereti terápia).
Igen én is ezt mondtam: nem értem, hogy ez az elenyészően kevés embert érintő probléma miért lett akkora ügy, hogy minden emberre rá akarják erőszakolni az elfogadást. Fogadják el ők, hogy mindenkinek megvan a saját véleménye és nem kötelessége normálisnak tartani azt a szennyet, amit az LMBTQ társadalom képvisel. Csak egyre unszimpatikusabbak lesznek. Erőlködésnek ugyebár szar a vége…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!