Egy közel 200 kg-os embernek vajon mennyi ideig fog működni a szíve?
Engem minden alkalommal azzal csesztet a háziorvosom, hogy fogyjak le, mert nem fogja bírni a szívem hosszú távon. Pedig "csak" 95 kg vagyok. Akkor ezek alapján ha valaki 200 kg, akkor neki még kevesebb ideig bírja majd? Például neki: https://www.youtube.com/watch?v=dCNJYrh9V_Y
Én is edzek, de azért nem úgy ahogy ő szokott. Hanem lemegyek heti 3x az edzőterembe (már amikor nyitva van, most szerencsére igen) és súlyzós edzést végzek. Nem terveztem eddig még fogyni, mert amúgy a testzsír százalékom az edzőtermi mérleg szerint 22%, ami szerintem nem olyan sok. De a háziorvosom szerint az mindegy, ugyanis ha nem zsírból van rajtam a tömeg, hanem izomból, akkor az is ugyanúgy testtömeg, ugyanúgy pluszban kell dolgoznia a szívemnek, tehát ugyanúgy hamarabb fogok meghalni. Ha ez igaz, akkor a videóban látható férfinek nem kellene már halottnak lennie?
Illetve a másik kérdés, hogy akkor hagyjam abba az edzést, mert ha izmot szedek még fel, akkor az is ugyanolyan rossz lesz az egészségemre nézve, mintha zsírt szednék fel?
A testépítő életmód valóban nem a legegészségesebb dolog, több dolog miatt sem. Mondom ezt úgy, hogy én is lassan 10 éve járok rendszeresen edzőterembe és egészségügyi szakmám van. De tény, hogy annyira nem tesz jót a szívnek, valóban jobban kell dolgoznia.
Nem ugyanolyan a hatása, mintha zsírt szednél fel. Nyilván a testedzésnek van sok pozitív hatása is, de ha gyengébb a szíved (mondjuk genetikai okok miatt, vagy korábbi betegség miatt), akkor a testépítés nem igazán ajánlott. Én így láttatlanba azt mondanám, hogy heti 1x mondjuk csinálj valami cardiot is (futás, elliptikus tréner, aerobik, úszás, ami tetszik), ezzel tudod a szívedet is erősíteni. És a 22% az elég sok (főleg ha férfi vagy).
A pontosabb megítélésben egyébként sokat segítene, ha elárulnád a nemed, az életkorod, a magasságod és az esetleges ismert betegségeid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!