Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Folyamatos szédüléssel küzdök...

Folyamatos szédüléssel küzdök hónapok óta, mitől lehet? Nem forgó, hanem inkább olyan bizonytalanságérzet, mintha billegne a lábam alatt a talaj. Többi lenn!

Figyelt kérdés
Voltam már ezerféle kivizsgáláson: kardiológia, neurológia (ott MR), endokrinológia (cukor, inzulin, pajzsmirigy), gasztroenterológia (ott kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok, régebben voltak emésztési gondjaim is, azok a diétától elmúltak, de a szédülésem "visszamaradt", ha egyáltalán az érte a felelős, ezt sem tudom). Bárkinek esetleg bármi ötlete, hogy merre lenne érdemes tovább menni? Én még gondoltam valamilyen fertőzésre esetleg, de más ötletem tényleg nincs :( Ha bárkinek, bármi javaslata lenne azt nagyon megköszönném!!! Egyébként 27 éves nő vagyok.

2020. júl. 6. 20:32
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:

es belgyogyasz/gasztroenterologus mit mond? okozhat felszivodasi zavar ilyen tuneteket?

jol ertem, hogy akkor fekve egy ido utan elmulik ez a szedules? mert akkor legalabb a mal dedebarquemente syndromat kizarhatod. azt mindig erzik sot, ha nem mozognak akkor leginkabb. passziv mozgasra, pl. autoban ulve elmulik nekik.

egyebkent maga a szedules is okoz egyfajta fight or flight (ūss vagy fuss) fele panik reakciot. ez egyfajta reflex reakcio, igy valaszol a test a szedulesre. pl a forgo szedulesnel azert (is) hanynak az emberek, mert az agy a szedulest azzal koti ossze, hogy mêrgezês tortent, es ezert gyorsan meghanytat, hogy a mergezo anyagtol megszabaditson.

szoval ezek sajnos nem kontrollalhato dolgok. az agy panikol toled “fuggetlenul”

. a MAV-nak rengeteg olyan tunete van, ami ugymond nem fizikai rosszul let , hanem ettol a ūss vagy fuss panik reakciotol letrejott dolog. gyakori tunete pl. a derealizacio es deperszonalizacio, mintha az ember àlmodna, mintha kivulrol latna magat stb. es ez, mind a migren tunete. nem a szorongase, vagy depresszioe ezesetben.

furcsa dolgokra kepes az agy az biztos.

megertem,hogy felsz az antidepresszansoktol, de pl. a beta blockoloknak kevesebb mellekhatasuk van, mint az antidepressansoknak.

otoneurologian is voltal?

2020. júl. 11. 17:07
 12/31 A kérdező kommentje:
És még annyi, hogy ennek a vestibularis migraine-nek nem vertigo jellegű szédülésnek kellene lennie? Mármint forgó jellegűnek? :/ Mert, hogy az enyém az nem az. Vagy az mindegy? Én amúgy olyat is találtam, hogy "pszichogén szédülés"... és talán annak a leírás illett rám a legjobban, de akkor meg megint ott tartok, hogy pszichés eredetű. De amúgy nekem mamámnak volt hasonló, és neki aztán valahogy rendbejött. Asszem ő is antidepresszánst szedett rá, aztán kapott valami más kezelést is és végül neki elmúlt. De nekem az a furcsa, hogy tényleg az a novemberi rosszullétem előtt semmi bajom nem volt :( Azóta viszont... egyszerűen van ez. Ja és amúgy rosszabbodott is! Mert úgy volt, hogy karira egészen helyrejöttem és aztán január-februárban egyre rosszabb lett. Eleinte csak reggelente szédültem aztán utána szépe lassan egész nap. Illetve érdekes, de estére sokszor enyhül... ez mitől lehet??:/
2020. júl. 11. 17:10
 13/31 A kérdező kommentje:
Otoneurológián még nem. Most kedden megyek fül-orr-gégészhez aztán majd ott kicsikarok valamit. Elvileg okozhat amúgy felszívódási zavar ilyesmit, igen. :/ De akkor annak már szerintem helyre kellett volna állnia...
2020. júl. 11. 17:12
 14/31 anonim ***** válasza:

de igen a vestibularis migraine forgo szedulest okoz tobbnyire. es rohamokban jon, fejfajassal vagy fejfajas nelkul. de sajnos rengeteg embernek vannak minden napos tunetei, es extremebb esetben meg allando 24/7 szedulest ereznek. sajnos van, hogy kronikussa valik es csak gyogyszer tori meg ezt az ordogi kort. vagy az ido.

a MAV jellemzoje, hogy a tunetek folyamatosan valtozhatnak. az intenzitasa, vagy johetnek ujabb tunetek is es ahogy telik az ido egyre agresszivabb egyre kronikusabbâ vâlhat sajnos.

facebookon van egy csoport Vestibular Migraine Support neven, ha tudsz angolul ajanlom. ott is sokan szamolnak be 24/7 szedulesrol.

kivanom, hogy jobban legyel es megtalald a problema okat! a szedules csak tunet. sosem maga a betegseg!

2020. júl. 11. 17:28
 15/31 A kérdező kommentje:

Hát köszönöm a sok segítséget! De amúgy pont ez az, h nekem egyáltalán nem forgó jellegű, inkább mint amikor az ember vercukra alacsony... vagy a vérnyomása. De közben a cukrot meg néztük és rendben van, meg a vérnyomásom báár nagyon alacsony, de az sosem okozott efféle gondot. Szóval én emiatt először rögtön cukrot nézettem, mert nekem az is gyanús volt, h étkezésre fokozódott... de azzal elvileg minden oké (hála az égnek), úgyhogy nem itt lesz a gond. :(

Picit olyan tényleg mintha megbillenne a lábam alatt a talaj. vagy valami ahhoz hasonló érzés... és ha nagyon felerősödik akkor olyan minta mondjuk jobba-balra billegne alattam a talaj, de SOHA nem volt forgó jellegű.

És amúgy értem, h csak tünet és sosem maga a probléma, de pl a vestibularis migraine-nél mi az ok? az agyban felborul valami és ennyi..? amit írtál?

2020. júl. 11. 18:26
 16/31 A kérdező kommentje:
Amúgy a kálcium csatorna, illetve a béta blokkolók azok ritmusszabályzók, nem? H-h ilyen esetben is alkalmazzák?
2020. júl. 11. 18:49
 17/31 anonim ***** válasza:

a vestibular migraine ha szerencses az illeto ugyanugy rohamokban jelentkezik mint barmelyik masik migraine. aztan elmulik. ez legtobb esetben forgo szedules. viszont sokszor kronikus es az nem forgo szedulessel jar, hanem 24/7 szedulessel, amit ahhoz szoktak hasonlitani, mint mikor egy hajon vagy es hullamzik a tenger. vagy hintazas, liftezes stb.

sajnos nem tudni, hogy mi okozza pontosan a migrainet. csak teoriak vannak. vagy az erek (ezert is hatasos lehet a beta blockolok, amik amugy vernyomas csokkento gyogyszerek, es ahogy irod ritmusszabalyzo hatassal is rendelkeznek.) vagy a kemiai dolgok borulnak fel az agyban.

ha a csaladban volt migraines akkor nagyobb az esely, hogy oroklodik.

sok elmelet van fent az interneten errol, de igazabol mind csak felvetes.

2020. júl. 11. 19:06
 18/31 A kérdező kommentje:
Csak mert kálcium csatorna blokkolót én évek óta szedek... :O
2020. júl. 11. 19:13
 19/31 A kérdező kommentje:
mert nekem van egy elég ritka ritmuszavarom és amiatt. Dee most remélhetőleg majd ez helyre fog jönni... és akkor elhagyhatom a gyógyszert. verapamilt szedek amúgy.
2020. júl. 11. 19:13
 20/31 anonim ***** válasza:

na, a verapamil okozhat szedulest! nem kerdezed meg, az orvosod hogy elhagyhatod-e akar egy rovid idore, hatha elmulna a szedulesed, es akkor tudnad, hogy csak a gyogyszertol van.

nem javasolt az orvos ablaciot a szivritmuszavarod miatt? van egy ilyen beavatkozas, el sem altatnak hozza, katetert vezetnek be arterian keresztul(legtobbszor az âgyêknâl) egeszen a szivbe es ott kiegetik azt a gocot, ami a szivritmuszavarert felelos. es akkor gyogyszert sem kene szedni.

bar nem kardiologusnak keszulok, ugyhogy gondolom az orvosod javasolta volna, ha indokoltnak latja.

de en biztos elhagynam egy idore a gyogyszert, ha lehetne, hogy megnezzem akkor is szedulok-e.

2020. júl. 11. 20:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!