Pszichológiailag mi lehet az oka annak, hogy sokan oltatják be magukat? (világszerte)
Világszerte megy a kampány propaganda.
Azt értem, ha a betegségtől félnek, de a vakcina nem rosszabb?
Vagy hogy ismeretlen anyag kerül a szervezetükbe az nem zavarja őket?
Egyik évben ingyen influenzaoltás, majd H1N1, majd ez és nem értem, hogy miért rohannak oltakozni? Mert ingyen van?
Azért ebbe a kategóriába teszem a kérdést, mert Tudományos szempontból érdekel, hogy pszichológiailag mi állhat a jelenség mögött.
Ezen már sokat gondolkoztam (szkeptikus szemüveggel) és nem jövök rá. :(
#8 > de teljesen megbízom az orvosokban
Van, aki nem. Neki meg érdemes azt látni, hogy egy vakcinát gyártó cég ugyanúgy cég. Profitból él. Egy vakcinát meg – ahogy minden más gyógyszert, nyilván pont ilyen fenntartások miatt – engedélyeztetéssel lehet piacra dobni. Illetve minden ilyen cégnek vannak konkurenciái. Ha valaki itt jelentősen meghamisít egy kísérleti eredményt – akár a hatásosságot, akár a mellékhatásokat és gyakoriságukat –, az igen gyorsan kiderül. Ha meg kiderül, akkor az a cég – egy ekkora horderejű ügyben – nem kizárt, hogy igen hamar csődbe fog menni, mert meginog az embereknek meg a szakmának is a bizalma az adott cég iránt. Így még ha a profit célja is a vakcinagyártásnak, az emberbaráti gesztuson túl a cégnek anyagi érdeke is, hogy valóságnak megfelelő adatokat közöljön.
~ ~ ~
> Engem meg fordítva annak a pszichológiája érdekel, hogy sokan miért nem oltatják be magukat?
Én érteni vélem. Az emberek többsége alapjáraton sem rajong azért, hogy orvoshoz menjen. Az oltásokkal szembeni ellenérzéssel meg – hogy stílszerűen fogalmazzak – gyerekkorunkban beoltottak minket, a gyerekkorunkban kapott oltásokkal.
Az meg nem ritka jelenség, mikor az ember érzelmei kerekednek az értelme fölé. Persze mivel ez nem tartható sokáig, az érzelmeket is racionalizálni kell. Az ember önmagának is rengetegszer hazudik, igyekszik az érzelem gerjesztett irracionális döntéseit racionálisnak tűnő érvekkel megerősíteni. Pl. én most azért nem mosogattam el, mert túl fáradt vagyok hozzá… Nyilván ez nem igaz, nem fáradt vagyok, ha muszáj lenne, mondjuk üldözne egy tigris, lefutnék pár kilométert. Nem fáradt vagyok, hanem kedvem nincs hozzá…
Ilyenkor az ember mazsolázik. Elolvas 100 cikket, és kiragadja azt az 1-et, ami alátámasztani látszik a prekoncepcióját: „beoltatni magamat őrültség”. Aztán ha arról az 1 esetről kiderül, hogy mégsem úgy van, az már nem érdekes, addigra mások is találtak 10 000 tény között 8-at, amire lehet hivatkozni, valaki meg össze is gyűjtötte ezeket.
Itt jön a véleménybuborék, mert ha beleloholja valaki magát, akkor elkezdi így keresni az információkat, és mivel így keresi, ezeket is találja meg, és tényleg elhiszi, hogy amit lát, az valóság. Minden más meg nyilván hazugság, propaganda, manipuláció, stb… Hiszen ha „A” az igazság, akkor mi más lehetne a „nem A”, mint ezek valamelyike.
Pl. kérdezőnk nyilván hasra ütve beírt a #4-es válaszába számokat. Simán lehet, hogy valaki ezt simán leírja egy Facebook posztban különösebb körítés nélkül, amit egy másik meg átvesz a blogjába, immár kimutatásként, kutatási eredményként tálalva azt. Pár áttétel, és mindjárt megbízható, hivatalos információként lesz eladva az, ami légből kapott.
Érthető ez, csak irracionális és össztársadalmi szinten baromira káros, és itt nem csak a Covidra gondolok, mert kb. az összes áltudomány, kuruzslás, konteó hasonló módon működik.
11# 2*Sü
Tökéletesen megfogalmaztad, ezzel csak mélységesen egyetérteni lehet!
Kérdező, a baromságod egyszerűen megcáfolható!
„1000 oltott emberből az oltás miatt meghal 100”
Akkor ezek szerint a kb. 6 millió beoltottnak a 10%-a, vagyis 600 ezer beoltott meghalt. Na mutass egy ilyen hivatalos statisztikát, te féleszű! Bár, lehet, ha eleget keresgélsz az áltudományos cikkek között, akkor még olyat is találsz, hogy 1000 oltott emberből 2000 meghalt és te, amilyen eszetlen, idióta, gyagyás vagy, még ezt is elhinnéd.
Mintha értenél a pszichológiához. XD
Sima gondolkodásnak hívják.
Szar betegnek lenni. Az oltástól meg csak a vállad és a fejed fáj egy kicsit max 1 napig. Milliók megkapták előttem és semmi bajuk. Akik meg nem kapták azok hullanak ezrével.
Én azt nem értem, hogy mitől szaporodtak el ennyire a kérdezőhöz hasonló emberek?
Mikor már évek óta megvannak a vakcinák, és idáig a sok milliárd beoltott emberből meghalt mondjuk 100 emiatt?
De ráadásul most már több nem is fog meghalni, mert 20 percig figyelik oltás után, és azalatt előjönne ez a rendkívül gyakori probléma?
14
Nem tudom, de a face-n minden koronás hír alatt és itt az oldalon az Egészség kategóriában is jóformán csak vírustagadók illetve oltástól rettegők vannak.
Illetve valószínűleg ez egy, a pszichológia eszközeivel leírható és előre becsülhető tömegfolyamat. Épp ezért volt is erről kérdésem, ez a kérdező azt figurázta ki.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1..
"Orvosok tálaltak ki"
Ezek nem orvosok voltak, sarlatánok. A hírnévből akarnak élni.
"Közvetlen környezetemben haltak meg fiatalok agyvérzésben,szívinfarktusban (azelőtt semmi bajuk nem volt), es be voltak oltva."
Akkor tuti az oltástól, nem?
Agyrém...
"Lehet nem most, hanen pár év múlva fog a szervezet annyira leépülni az oltástól"
Ja.
Úgy, hogy 2 hét múlva még nem látszik semmi.
Na, haver... EZÉRT baj, hogy annak idején csak melegedni jártál az iskolába.
Nagyon nagy baj.
Ja, és a vírustól nem félsz, igaz?
„Lehet nem most, hanen pár év múlva fog a szervezet annyira leépülni az oltástól hogy egy sima megfázásba is bele lehet majd halni.”
Marha, a vírustól meg pár hét alatt leépül a szervezeted és abba sokkal-sokkal nagyobb eséllyel belehalhatsz. Az ilyen idiótákat meg kellene fertőzni a vírussal, hogy végre megtudják milyen lélegeztetőgépen lenni, ott aztán már bánhatnád, hogy azt a sok eszetlen idióta baromságot elhitted és nem oltattad be magad. Tipikus, mai végtelen buta ember, aki interneten terjedő mindenféle marhaságot elhisz és képtelen az önálló gondolkodásra.
"Világszerte megy a kampány propaganda"
Azért a nyugati országokban nem kellett olyan nagyon tenyérbemászó propaganda, mégis 70-80-90%-os átoltottságot sikerült elérni.
Románoknál meg az ortodox egyház ágált az oltások ellen, (ott a vallásosság jóval keményebb, mint akár nálunk), meg is lett az eredménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!