Beoltassam magam vagy ne? 2 napja ezen ragodom, elrontotta a napjaimat. Felek is tole, tul is lennek rajta. Elonte is volna. Nincs kivel megbeszelnem, egyedul elek.
Két közeli hozzátartozóm meghalt. Az egyik lélegeztetőgépen, a másik valószínűleg az utóhatások miatt.
A tesóm elkapta és nagyon beteg lett. Már úgy tűnt, hogy kórház lesz belőle, amikor kiadták a Favipiravir-t és az rendbe hozta.
Simán mentem oltásra amint lehetett.
Pfizer-t kaptam kétszer. Azóta komoly ízületi problémákkal küzdök, de ez már valamennyire fennállt az oltás előtt is, szóval nem biztos, hogy összefügg a dolog.
Szerintem kell az oltás, a kockázatok ellenére is.
Nálunk a családban, akik egyutt élünk, mindenki be van oltva. Anyósom 70 feletti, Pfizert kapott, ahogy én is és a 16 éves gyerek is. A férjem Modernat. Anyu a kínait. Senkinél nem jelentkezett komoly mellékhatás. Anyu az első között volt oltva, nála egyáltalán semmi nem volt. Anyosomnak enyhe fejfájás az elso oltás másnapján, de ez lehetett mástól is. A gyéreknél, nálam és a férjemnél izomfajdalom a szúrás helyén aztán annyi.
A sógorom meg a barátnője nem oltat -50 felettiek- de ők mondjuk kb laposföld hívő szinten vannak egyébként is gondolkodásilag mindenben.
Az ismeretségi körömben mindenki oltatott.
Figyi most már tudsz választani oltóanyagot is, időpontot is, és maga az oltás nem fáj, de véded magad a komolyabb megbetegedéstől.
Nekünk mértek lázat és vérnyomást, kérdezték volt-e lázam, köhögök-e, fáj-e a torkom.
Én azon paráztam leginkább, hogy nehogy előtte elkapjak valamit vagy megfázzak, persze ettem jégkrémet előtte, mert épp azon kísérleteztem hogy kell literes jégkrémet készíteni, és muszáj voltam enni, mert amúgy jégkrém mániás vagyok csak utána mindig megfájdul a torkom, és ugye nyitva hagytam az ablakot pár nappal előtte éjszaka, és megfáztam, tök kínosan éreztem magam oltóponton, hogy most akkor vajon elzavarnak vagy sem mikor mondtam, hogy fáj a torkom, de jégkrémet ettem, a néni nézett elgondolkodva, és gondoltam, na most biztos el leszek küldve :D, de mondta, hogy mehetek oltásra, lázam nem volt előtte sem utána.
Persze nekem is oltás előtt kellett kísérletezgetnem a jégkrémkészítéssel, de annyira bizgatta a fantáziám, hogy nem bírtam várni, mert egyszer sikerült krémes jégkrémet készítenem, ami nem fagyott meg, de az ilyen pálcikás jégkrém volt. De hát a kíváncsiság nem hagyott, szóval utána meg azon paráztam, hogy na ugyan beoltanak-e. :D
Illetve a második oltáson várakozni kellett, mert csúszás volt,meg volt, így a hasam is fájt, így inkább hazamentem aztán visszamentem, de még akkor is várakozni kellett, nem volt időm pisilni se, és majd bepisiltem a kapuba, a biztonsági őr szerintem nem értette miért toporgok, közbe vártunk volna egy szerelőt is, és amiatt is stresszeltem, hogy mikor jön és hogy otthon legyek mikor jön. Aztán mikor beszabadultunk, akkor megint nem tudtam előtte elmenni mosdóba, utána meg már nem kellett.
Mindkét alkalommal várni kellett utána 20 percet és szóltak és odaadták az oltási igazolást.
Az első oltást észre sem vettem, megkérdezték melyik kezembe kérem, a második oltás se fájt. Az első oltás után voltak enyhe oltási reakcióim az oltás helye fájt, fáradtság, ízületeim, egy picit a fejem, a második oltás után voltam gyengébb, fáradtabb, és olvastam, hogy 2 hét után immunizálódik a szervezet, és akkor is lehetnek tünetek, mint fáradékonyság, gyengeség valakinek láz, de egy a lényeg, hogy ne aggódj emiatt, persze tudom egyszerű ezt mondani. Válassz olyan oltóanyagot amit a WHO elfogad, és tudsz is vele utazni.
Az oltás abban segít, hogy megvéd magad komolyabb megbetegedéstől. Nekem nem volt kérdés, hogy beoltatom magam, csak én jóval később oltattam be magam.
Persze vannak az embernek félelmei. Én nem az oltástól féltem, hanem attól, hogy a megfázás miatt nem kapok oltást, meg ilyenkor már mindenki azon parázik ha valakinek fáj a torka, vagy elköhinti magát, akkor egyből arra gondolnak, hogy és emiatt kínosan éreztem magam. Ilyenkor az ember több mindent pörget magában, aztán szépen megtárgyalja magával, hogy ne aggódjon nem fog senki csúnyán nézni rá.
Valószínűleg nem segítettem ezzel a tanáccsal de ne félj. A döntést neked kell meghozni, de ne félj az oltástól, mert 1 tized mp alatt úgy beoltanak, hogy észre se veszed és nem is fáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!