Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Hogy jutnak hozzá a 12-13...

Hogy jutnak hozzá a 12-13 éves gyerekek is a cigarettához?

Figyelt kérdés
Elvileg a boltok nem adhatnák ki 18 év alatt. Rendben ezt valószínűleg nem tartják be. De hogy már az általános iskolások is vehetnek, és aktívan dohányozzanak? Elképzelni nem tudom hogyan jutnak hozzá a néha doboz/nap cigarettamennyiséghez. Nem kéne ezt szigorúan, törvénnyel szabályozni? Vagy az sem érne semmit?!
2010. ápr. 22. 11:18
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
92%

sokan már bőven kinéznek 17-18-nak, vagy legalábbis 16-nak, és sok boltban pedig odaadják a 16-nak kinézőnek is.

vagy megveszi egy haverjuk.

2010. ápr. 22. 11:24
 2/33 anonim ***** válasza:
91%

elvileg nem is árulhatnak nekik. de gyakorlatilag...

mi is megkaptuk még tizenévesen, és a mostani tizenévesek is megkapják. persze nem minden boltban, de tudják hogy hol adják ki nekik, és oda járnak, a jól bevált helyre.

és ez sosem fog változni. mindig lesz olyan eladó, aki pont leszarja hogy hány éves az illető, hiszen az ő pénze sem különbözik a többiétől.

2010. ápr. 22. 11:25
 3/33 anonim ***** válasza:
A haver bátyja vesz nekik.
2010. ápr. 22. 11:38
 4/33 anonim ***** válasza:

általában a kisebb boltokban kiadják.

dohányboltokban ritkán (én 17 vagyok én ott veszem, nekem kiadják) tescoba, auchanba, CBA, ilyenekbe nem adják ki, mert kérnek személyit.

szóval a lepukkant helyen simán megveszi.

vagy megkér mást

2010. ápr. 22. 11:46
 5/33 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a bolt előtt van egy kuka, aminek a teteje hamuzó. Onnan szokták kilopkodni a gyerekek a csikkeket... De itt ilyen 10 év alattiakról van szó :( mondjuk a legtöbbször nem fehér bőrűek.
2010. ápr. 22. 11:49
 6/33 anonim ***** válasza:
91%

Az ilyen kisebb boltokban, ahol nem nagy a forgalom, simán kiadják, semmi kérdés nélkül! Vagy amint már írták, nagyobb haver megveszi, vagy egy barát testvére, stb. A nagyoktól pedig főleg nem kérdik meg, hogy magának veszi-e vagy egy kisebbnek...

Pl. én 11 évesen bementem a haverommal (ő is velem egyidős volt) egy ilyen kisebb boltba, ahova nem sűrűn járnak, csak a környékbeliek, és simán meg tudtuk venni a cigit és gyufát/gyújtót.

["Szerencsére" a suliban elkaptak, azóta én nem próbálgattam a cigit, de a haverom rászokott...]

15/F

2010. ápr. 22. 12:11
 7/33 anonim válasza:
100%

vagy otthonról elviszik.

vagy az a szokás is dívik, hogy a szülő küldi a gyereket boltba, és a cigi is ott van a listán. a boltos ismeri a szülőt, meg is beszélik, hogy odaadhatja a gyereknek a cigijét, de nyilván nem egyeztetnek minden nap, hogy hány doboz cigit vásárolt a csemete és abból mennyit adott át anyunak/apunak:(

2010. ápr. 22. 12:28
 8/33 anonim ***** válasza:
66%

Én sajnos cigiztem ennyi idősen, mert szüleim nem törődtek velem és hülye voltam... Szerencsére már rég leszoktam, de nagyon bánom, mindegy.

Elmondom nálunk hogy ment.

Barátnőm pl. nővérétől/bátyjától lopta. Aztán mivel megtudták egy idő után már ők vették meg neki! Az volt, hogy pl. ha elmosogatott vettek neki egy doboz cigit.

Igen, egy 13 körüli kislánynak!!!

Én vagy barátnőmtől kaptam, vagy a pasiktól. Nálunk az volt akkoriban a suliban, hogy a menő srácoknál valahogy mindig volt cigi és szívesen adtak a csajoknak.

Vagy apukámtól vettem el néha 1-2 szálat de ez nem volt jellemző, mert nem mertem.

A boltokban sokszor kiscsaj az eladó, olyan 20 körüli aki kiadja.

De a gyerekek élelmesek voltak már akkor is, megvetették idősebbel.

Érdekes én nagyon rossz voltam fiatalon, de most (21 évesen) ha megkérnek rá, hogy vegyek nekik alkoholt vagy cigit én nem teszem meg.

Nem tudom mások miért vették/veszik meg a kicsiknek, ez nem helyes.

Na szóval szerintem manapság is ugyanez megy, ami az én gyerekkoromban.

Kellene szabályozni, de úgysem érne sokat.

A fontos az lenne, hogy a gyerekkel otthon elbeszélgessenek és figyeljenek rá így eszébe sem jutna cigizni.

A legtöbb szülőt egyáltalán nem érdekli. Persze ha meglátja a gyerek szájában a cigit lekever neki egy nagy pofont, de ennyi. Semmi érvelés és magyarázat.

Az iskolákban is rettenetes előadások vannak a cigiről (aidsről is mindenről).

Unalmasak, senkit sem érdekelnek.

Emlékszem egyszer elegem lett és elmentem tartani egy ilyen előadást az egyik iskolába.

Elmeséltem, saját tapasztalatomat illetve hívtam pár havert, akik szintén leszoktak. Meg arról is volt szó, hogy mit okoz a cigi. Pl. csajoknak nem nő meg a melle, pasiknak nem lehet majd gyereke stb-stb. Mert az nem érdekli a fiatalokat, hogy tüdőrákot kapnak, az olyan távolinak tűnik.

Több emberrel tartom a kapcsolatot, sokan leszoktak (és azóta sem szoktak vissza, több éve) az előadásunknak köszönhetően.

Most lehet nagyot mondok, de szerintem már így is többen leszoktak nekünk köszönhetően, mint a rendes előadások következtében...

Én őszintén nagyon bánom, hogy 2-3 évig cigiztem olyan fiatalon! Heti rendszerességgel eszembe jut és bármit megadnék, hogy visszacsinálhassam.

Habár apukám is cigizik, amióta megszülettem állandóan szóval ígyis a füstben kell lennem elég sokat, ha akarok, ha nem.

Ez is fontos, hogy a szülők otthon ne dohányozzanak állandóan mert így lehet bármit, a gyerek komolytalanul fogja felfogni az egészet. Nem fogja elhinni, hogy ez annyira káros dolog.

Összességében tehát az egész el van rontva, mindenki hibás. Nagy változások kellenének, hogy valamit elértjünk, de mivel a legtöbb ember nem tesz semmit szerintem sz.rni lehet az egészbe.

Annyit tehettek (már akinek gyereke van, vagy tervez) hogy odafigyeltek a gyerekre és konzekvensen nevelitek. Így talán lesz annyira érett már fiatalon is, hogy nem kezd el cigizni.

De szerintem ne tiltsátok neki nagyon, mert akkor azért is ki fogja próbálni. Meg kell mondani, hogy semmi jó nincs benne és még káros is.

Én akár azt is el tudom képzelni, hogy otthon kipróbálhatja egyszer, egy szálat. Annyitól nem lesz baja de legalább rájön, hogy tényleg nincs értelme.

Különben szerintem undorító aki bagózik, én pl. rosszul vagyok azoktól a nőktől, akik cigiznek. Ha egy lány cigizik akkor nálam az már ki is esett a kosárból úgymond.

Pasiknál elviselem, de nem szívesen csókolom meg megmondom őszintén.

PLusz az a rémes cigiszag (mert átveszi a ruha és a haj is), amikor valaki jelentkezik hozzánk munkára és interjúztatok akkor is elég kiábrándító, amikor valaki bejön nagy füstszagúan.

És a foga is sárga lesz tőle az embernek...

Elnézést, hogy sokat írtam de hátha olvassa pár cigizős kissrác vagy csaj és hátha elgondolkozik kicsit.

Illetve hátha segít valakinek, hogy mit mondjon a gyerekének, mivel érveljen a cigaretta ellen.

2010. ápr. 22. 12:55
 9/33 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, és várok még :) Az utolsót különösen. Orvosnak készülök, és pont erről beszélgettünk, hogy hogy lehetne hatékonyabbá tenni a prevenciót.
2010. ápr. 22. 13:02
 10/33 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó vagyok.

Szerintem elsőre furcsának tűnhet, de ne az orvosi részére menjetek rá, hanem arra ami jobban érdekli a fiatalokat.

Tehát, hogy sárga lesz a foguk meg büdösek lesznek stb. Ilyen hiúsági dolgokra vagy hogy mondjam :)))

Nálunk is volt mindig szemléltetés, behoztak ilyen műanyag szíveket, meg tüdőt stb. De senkit nem érdekelt, max röhögés volt.

Mindig arra gondoltam, hogy aki ezeket tartotta az vajon nem volt gyerek soha? ...

2010. ápr. 22. 13:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!