Miért ilyenek a bagósok hogy tudják hogy káros, de fizetnek érte meg szívják, meg másokat lesz@rnak és mindenhova odabagóznak, meg eldobálják a csikket stb?
"Nem a dohányosok agresszióját, hanem egy ember agresszióját.
Egyébként "a ti levegőtök" is elég relatív, milyen jogon sajátítod ki, ha közterület felett van?
Ugyanígy nem értem miért kellene minden vendéglátóipari egységnek nemdohányzónak lennie, de ezt szerintem már írtam. Ha nem tetszik valami nem jössz be és kész.
De biztos vagyok benne, hogy ezt nem tudod elfogadni, mert gerincvelőből utálsz minden dohányost."
Nagyon jól érzed, valóban utálom, de nem a dohányosokat, hanem azt, hogy dohányoznak. Sokan a jó barátaim közül is dohányoznak, és nem ugrok a torkuknak, annak ellenére, hogy nem tartom helyesnek, amit csinálnak. Van egyébként olyan eset, amit megértek: sok olyat ismerek, akinek mindkét szülője dohányzik. Mivel a gyerek akarata ellenére passzív dohányos gyerekkorától kezdve, ezért nem csoda, hogy ezt a mintát követi. Azt vetem meg igazán, aki "menőzésből" (=ne nézze ki a többi faszagyerek) szokik rá a cigizésre. Mert azt nekem senki ne akarja bemesélni, hogy valaki az íze miatt kedveli meg (kivéve a már fentebb említett esetet)! Az elején csak azért szívják, mert így bekerülnek egy jó vagy kevésbé jó haveri körbe, de nem azért, mert olyan csodálatos az íze. Más szóval gyengeségből szoknak rá és később is azok, mert nem bírják abbahagyni.
Visszatérve: nem az én levegőm, hanem közlevegő, és remélem megbocsátod, hogy tiszta levegőt szeretnék. Nem tudom, hogy ez miben változtat meg bármit is. Neked nem ugyanaz, hogy személyesen a te vizedet mérgezem meg, vagy az ország vizét, amiben laksz? A tiszta levegő közérdek, így az én érdekem is, tehát van beleszólásom. Készséggel el fogom fogadni, ha valaki ezt megérti, és ezek után csak üvegbúrában cigizik, aztán kilövi az űrbe a füstöt. De, gondolom, erre várhatok. Szóval nem a szemük színe miatt utálom a dohányosokat.
"És természetesen igen, bemehetsz rovarírtó spray-vel, de egy étterem valakinek a tulajdona és azt csinál ott amit akar (törvényi keretek között), szóval akár meg is akadályozhat abban hogy bemenj. Közterületen nyugodtan fújhatod, legfeljebb arrébb fogok állni. "
Persze, csak nem viszed tovább a példámat gondolatban. Akkor, ha ez neked megfelel, mit szólnál, ha mindenki elkezdene rovarirtó-sprayvl fújkálni? Előbb-utóbb nem tudnál "arrébb állni". Mivel egy városban, ahol sok ember él, elég hamar beszennyeződne a levegő. És akkor te is ilyen helyzetbe kerülnél, hogy kénytelen lennél már azért harcolni, hogy meglegyen a tiszta levegőd, amihez elvileg isten-adta jogod van.
Kezd az az érzés elkapni, hogy mi már találkoztunk...
A rovarirtós példához visszatérve: azért amikor azt mondod, hogy nem lenne hová menned, az komoly sarkítás. Amiről már volt szó, hogy lift és egyéb kicsi, "levegőtlen" helyek, ott aki bír némi belátással nem dohányzik. De azért ha végigsétálsz bármelyik városban a dohányfüst nagyon elveszik a levegőben mennyiségét tekintve. Az lehet, hogy a füst megcsapja az orrodat amikor elsétálsz valaki mellett, de ennek a komoly egészségkárosító hatásában kételkednék. Persze, passzív dohányzás van, de ez nem az.
És ha kevésbé fókuszálnál erre, akkor az ilyen esetek 50%-át nem is vennéd észre.
Viszont ennyi elég, reggel vár a munka hogy legyen pénzem károsítani magamat. :P
ma 23:40:
Azért ahol tömeg van az utcán, vagy buszmegállóban várakoznak, és 4 irányból jön a füst rengeteg dohányostól, az szerintem már nem oké. Meg mikor van pofája egyeseknek beállni a buszpályaudvaron a sorba cigivel a kezükben, és csak akkor nyomják el a földön, mikor végül felszállnak, az utolsó fújás meg már a zárt térbe megy.
Egyébként beszéltem ex-dohányosokkal, és mind azt mondja, hogy mikor dohányoztak, nem érezték igazán a füstöt, és csak miután leszoktak, akkor lepődtek meg hogy itt is, ott is, még kint is durván érezni, és többek között mikor dohányoztak, ezért nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Rengeteg dohányosnak van azon a véleményen, hogy a nem dohányzók sok helyen csak beképzelik a füstöt, mert nem is érezni, a valóságban meg csak ők nem érzik. Én anno volt, hogy használt műszaki cikket vettem, és mikor megérkezett, bűzlött a dohánytól, egy dohányos meg még a dohányos és a nem dohányos autót se tudná megkülönböztetni.
A csokis példát nem mentegetőzésnek szántam (nem szokásom mentegetőzni amúgy sem), hanem mert egyszerűen hülye kérdés az, hogy miért költ rá az ember pénzt, amikor tudja, hogy káros. Hát nyilván azért, mert szereti. Mint ahogy más csokit enni szeret, pedig tudja, hogy árt a fogaknak, van, aki meg ejtőernyőzni szeret, pedig nyilván tudja, hogy veszélyes. És most légyszi senki ne jöjjön már azzal, hogy ezek nem károsítják mások egészségét, mert ezt én is tudom, de mint azt már leírtam, ez egyszerűen arra példa, hogy a legtöbb embernek vannak olyan szokásai, amik nem éppen az egészségét vagy a testi épségét szolgálják, mégis szereti őket.
Viszont a nemdohányzók agressziójára akkor sem találok racionális magyarázatot. Ha az utcán dohányzom, az nem jó, mert miért szagolja más is. Ha meg a saját otthonomban dohányzom, az megint nem jó, mert kimegy az ablakon a füst, és a szomszédot zavarja. Hát akkor hol lehet mégis dohányozni? Az otthonom azért mégis csak az enyém, nem? Nem cigizek sosem se liftben, se lépcsőházban, sőt, zavar, ha más ezt teszi, szólok is érte, nem gyújtok rá tömegben, nem szórom szét a csikkeket, mégis vannak, akiknek piszkálja a csőrét, hogy rá merek gyújtani.
Természetesen nem kívánom egy kalap alá venni az összes nemdohányzót, már csak azért sem, mert pl. a férjem sem dohányzik, sőt, soha nem is cigizett, mégsem szól egy mukkot sem, hogy én viszont igen. Pedig igen csak meg szokta mondani, ha valami nem tetszik neki.
"visszautasítanám. Meg a csikkdobálást is. "
Nem visszautasítani kellene, hanem abbahagyni. Az utcán rengeteg az eldobált csikk. Nehogy azt mond, hogy azt nem a dohányosok szórják szét!
Ezzel pedig az én jogaimat sértik az egészséges környezethez. (a tüdőrák legalább kompenzál valamit)
A mai rohanó és pörgő világban talán a cigi 5 perc kikapcsolódás és némi megnyugvás az egész napi hajtás közepette, emellett a dohányosok szervezete kívánja a nikotint és ha nem kapja meg, szinte fulladásszerű fájdalmat élnek át, hiszen a nikotin ugye a vérrel együtt kering végig a szervezeten és a benne lévő szén- monoxid hozzátapad a haemoglobinhoz, így hamar "feltűnik" a hiánya.
Leszokni róla nehéz, mert ezeket a "fájdalmakat" és a pótcselekvést és a lelki kötődést hozzá és a mozdulatot és a könnyebbséget, stb, stb. amit a cigi szívása eddig nyújtott, azt le kell küzdeni. A dohányosok valóban gyengék, ha ezt nem tudják megtenni.
Én is dohányoztam, napi 1 doboz cigi, míg terhes nem lettem de amikor 2 csík lett a terhességi teszt, (már késő volt) azonnal letettem a cigit és a világ legszörnyűbb fájdalmait éltem át, hiába tudtam, hogy a babámnak és magamnak is ezzel teszek jót, ekkora függőség kialakulása után sajnos ez sovány vigasz de büszke vagyok rá, hogy sikerült és most lesz 2 éve, hogy nem dohányzom!
"Nem visszautasítani kellene, hanem abbahagyni. Az utcán rengeteg az eldobált csikk. Nehogy azt mond, hogy azt nem a dohányosok szórják szét!
Ezzel pedig az én jogaimat sértik az egészséges környezethez. (a tüdőrák legalább kompenzál valamit)"
Látom a szövegértés nem az erősséged. Ha visszautasítja, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy nem csinálja.
Az pedig miért az ő felelőssége, hogy a többi dohányos mit csinál? Te felelős vagy azért, amit a többi nemdohányzó csinál vagy mond? Gondolom nem. Akkor egy dohányosnak mégis mi köze van ahhoz, hogy a többiek esetleg bunkó módon szemetelnek? Elhiheted, hogy engem pl. a csikkdobálás legalább annyira zavar, mint téged, pedig én dohányzom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!