Jónak tartjátok a koncepciót? Ti bemennétek kiskorúaknak dohányboltba?
A koncepció, hogy a dohánytermékeket (és szeszesitalokat) árusító üzletek számát korlátozzák, hogy könnyebben ellenőrizhetőek legyenek a szabályok betartásával kapcsolatban. Azt sosem értettem viszont, hogyha az állam azt szeretné, hogy minél kevesebb 18. életévét nem töltött, korlátozottan cselekvőképes (fiatalkorú, 14-18 közötti) vagy cselekvőképtelen (kiskorú, 14 év alatti) jusson dohánytermékhez és ennek érdekében megkövetelik a Nemzeti Dohányboltok ablaküvegének elsötétítését, akkor miért kell egy olyan táblát kihelyezni, ami több 100 méterről jól látható mindenki számára.
A másik, amit soha nem értettem, hogy miért gondolják azt, hogy a tinédzsereknél úgy működik a lemorzsolódás, hogy ma betöltöttem a 18-at, holnaptól addig nem állnak szóba barátaikkal, barátnőikkel, míg ők nem lesznek nagykorúak.
Bevallom őszintén, hogy magam is 17 évesen (’98-ban) szoktam rá a barátaim hatására. Igaz, hogy mihelyst kiderült, hogy várandós vagyok, azonnal letettem a cigit, ahogy a szoptatási idő alatt sem dohányoztam. Lényegében 2012 késő tavasza és 2020 kora ősze között egyáltalán nem, utána viszont hébe-hóba rágyújtottam, majd igazán akkor szoktam csak vissza, amikor visszamentem tavaly nyáron dolgozni.
Elismerem, hogy volt már arra példa, hogy megkértek 18 év alattiak, hogy menjek be nekik a dohányboltba. Volt, amikor bementem, de volt olyan is, amikor nem.
Szerintetek az teszi jól, aki bemegy 16-17 éves gyerekeknek cigiért a dohányboltba vagy az, aki állandóan elutasítja a kérésüket?
A szavazásnál az lenne a kérésem, hogy a leadott szavazatot indokoljátok már írásban, mert talán így jobban mérlegelhető a dolog.
Kiegészítés:
Kiskorúak! Titeket mindig kiszolgálnak a dohányboltba? Elvétve elkérik tőletek a személyit? Többnyire hogy juttok cigihez?
84-es születésű vagyok. Emlékszem amikor behozták hogy 18 év alatt nem lehet cigit venni, és még 1 hónap és 2 nap volt a 18. szülinapomig. :D
Aztán lehet volt ilyen szabály, csak nem bűntettek érte előtte, nem tudom. De az biztos hogy akkoriban bevett dolog volt a gyerekeket küldeni cigiért, és akkor vehettek magunknak mellé egy rágót vagy valamit.
'75-ös születésű vagyok és azt mondhatom, hogy volt ilyen szabály, csak nem tartotta be a kereskedők 99%-a és annak köszönhetően pöccent be az állam és hozott egy szigorúbb jogszabályt és központosította a dohánykiskereskedelmet.
32
Akkor így volt, lényegtelen igazából. A lényeg az, hogy a kiskorúak simán tudtak venni cigit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!