Jónak tartjátok a koncepciót? Ti bemennétek kiskorúaknak dohányboltba?
A koncepció, hogy a dohánytermékeket (és szeszesitalokat) árusító üzletek számát korlátozzák, hogy könnyebben ellenőrizhetőek legyenek a szabályok betartásával kapcsolatban. Azt sosem értettem viszont, hogyha az állam azt szeretné, hogy minél kevesebb 18. életévét nem töltött, korlátozottan cselekvőképes (fiatalkorú, 14-18 közötti) vagy cselekvőképtelen (kiskorú, 14 év alatti) jusson dohánytermékhez és ennek érdekében megkövetelik a Nemzeti Dohányboltok ablaküvegének elsötétítését, akkor miért kell egy olyan táblát kihelyezni, ami több 100 méterről jól látható mindenki számára.
A másik, amit soha nem értettem, hogy miért gondolják azt, hogy a tinédzsereknél úgy működik a lemorzsolódás, hogy ma betöltöttem a 18-at, holnaptól addig nem állnak szóba barátaikkal, barátnőikkel, míg ők nem lesznek nagykorúak.
Bevallom őszintén, hogy magam is 17 évesen (’98-ban) szoktam rá a barátaim hatására. Igaz, hogy mihelyst kiderült, hogy várandós vagyok, azonnal letettem a cigit, ahogy a szoptatási idő alatt sem dohányoztam. Lényegében 2012 késő tavasza és 2020 kora ősze között egyáltalán nem, utána viszont hébe-hóba rágyújtottam, majd igazán akkor szoktam csak vissza, amikor visszamentem tavaly nyáron dolgozni.
Elismerem, hogy volt már arra példa, hogy megkértek 18 év alattiak, hogy menjek be nekik a dohányboltba. Volt, amikor bementem, de volt olyan is, amikor nem.
Szerintetek az teszi jól, aki bemegy 16-17 éves gyerekeknek cigiért a dohányboltba vagy az, aki állandóan elutasítja a kérésüket?
A szavazásnál az lenne a kérésem, hogy a leadott szavazatot indokoljátok már írásban, mert talán így jobban mérlegelhető a dolog.
Kiegészítés:
Kiskorúak! Titeket mindig kiszolgálnak a dohányboltba? Elvétve elkérik tőletek a személyit? Többnyire hogy juttok cigihez?
Az óvszeres példámmal is erre probáltam utalni erre lepontoztak.
Mennyire hihető, hogy nem tájékozódik egy dohányzó ember, hogy az úti cél településen hol van dohánybolt vagy a helyben élők közül éppen egyel sem találkozik.
#9/#12
Te mikor láttál bármelyik üzleten ilyen üzenetet, hogy "itt óvszer kapható", "óvszerbolt" vagy valami hasonló?
De ahhoz hogy tájékozodjon hírdetni kell valahogy, hogy ez milyen formában történik meg az lényegtelen, tábla, internet, tv, vagy csak megjelölik térképen. Anélkül hogy kiírnák hol van honnan tudnád ha nem vagy ismert a városban? Körbemész és 20 embert leszolítasz mire egyik vegre megmondja hogy hol a legközelebbi? Vagy minden ismerősöd felkeresed aki járhatott a városban?
Nyílván nem a legjobb példa volt, magára az elvre akartam rámutatni, miszerint kiskorúaknak ne reklámozzuk, de neten tvben akkor is megjelenik a reklámja, mert nekem érdekem eladni, a vevőnek meg megvenni az árut, de ettől még nem a kiskorúak figyelmet akarom magamra vonni, nem nekik űzenek hogy gyere vedd meg.
De ha ennyire beleakartok kötni a példámba akkor az óvszert cseréljétek ki alkoholra. Tipikus példa lett volna (mert ha cigi van akkor alkohol is ugye) ezért akartam mást mondani.
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt honlapján ott van az összes bolt. A Google-ben szintén és mégsem óriás táblával hirdetik, amiket azok is láthatnak, akiknek a rászokását akarják megakadályozni.
A példád majdnem jó. Csakhogy a hülye is tudja, hogy pl. gyógyszertárba alaphelyzetben óvszer is kapható.
"Mennyire hihető, hogy nem tájékozódik egy dohányzó ember, hogy az úti cél településen hol van dohánybolt vagy a helyben élők közül éppen egyel sem találkozik."
Teljesen. Eleve nem csak az úticéljánál vásárolhat az ember dohányterméket. Másrészt bizony sokan nem rendszeres célirányos vásárlók. Harmadszor csak mert alternatív módokon is megtalálható valami, ahogy utalsz rá, pl a helyiek megkérdezésével, ettől még ugyanúgy segíti a megtalálást és a marketinget egy jól látható tábla.
Gondolkodj egy kicsit, szerinted miért léteznek egyáltalán reklámok, hirdetőtáblák, kirívó, villódzó jelzések számtalan különféle üzlet homlokzatán? Na, pont ugyanez ad értelmet a dohánybolt tábláknak is.
"Gondolkodj egy kicsit, szerinted miért léteznek egyáltalán reklámok, hirdetőtáblák, kirívó, villódzó jelzések számtalan különféle üzlet homlokzatán? Na, pont ugyanez ad értelmet a dohánybolt tábláknak is."
Csak itt szerintem nem mindegy, hogy mindenki által megvehető dolgokat reklámoznak vagy olyan termék megvásárlására vonatkozik a reklám, amelynek az egészségügyi hatása kockázatos, ill. bizonyos életkor alatti fiatalok rászokását akarják elkerülni vagy megnehezíteni (lehetőleg ellehetetleníteni).
A táblán az szerepel, hogy "itt Nemzeti DOHÁNYbolt található". Nem véletlen emeltem ki, hogy dohánybolt. Azért ez felhívás a keringőre mindenki számára. És bizony nagyon sok helyen akadály nélkül kiszolgálják bármivel a 18 év alattiakat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!