A xilit vagy a nádcukor egészségesebb?
A nádcukor, bár tartalmaz értelmes dolgokat is, ha jól emlékszem, mégiscsak tömény cukor... A xilit viszont jó a fogaknak, kisebb a hasznusuló szénhidráttartalma és kevésbé dobja meg az inzulinszintet.
Úgyhogy egyértelműen a xilit, habár van, aki hasmenést kap tőle eleinte, az óvatosan vezesse be.
Ahogy utána olvastam a xilit nem is mesterséges anyag, hanem növényekből kivett édesítő szer.
Csak azért kérdeztem meg mert, már mondták hogy ezek az édesítőszerek sem egészségesek, de gondolom akkor a xilit nem sorolható ezek közé. Jól mondom?
rá van írva a dobozra is, hogy van, aki eleinte hasmenős lesz tőle, 2-3 hét alatt megszokod, fokozatosan kell enni egyre többet.
a barnacukrot sokszor hamisítják, pld karamellel barnítják.
Nagyrészt már leírták a választ. Kis kiegészítés csak: a nádcukor kémiailag azonos a répacukorral (ami a hagyományos kristálycukor is), az egyedüli különbség ott van, hogy kevésbé szokták tisztítani a gyártás során, ezért sokan egészségesebbnek tartják.
Utolsó válaszoló: az eritrit tényleg jobb abból a szempontból, hogy szinte 0 a kalóriatartalma, de a fogszuvasodás ellen nem csak az jó, a xilitnek ugyanolyan e téren a hatása. Sőt, egy kutatási eredmény szerint a xilit és eritrit keverékének jobb a védő hatása, mint a kettő közül bármelyiknek csak magában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!