Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » A lúgosításról mit gondoltok?

MuSky kérdése:

A lúgosításról mit gondoltok?

Figyelt kérdés

szerintetek érdemes lúgos ételeket fogyasztani?

milyen gondokat okozhat a túl savas szervezet?

milyen előnyökkel jár ha sok lúgos dolgot eszek?

nem tudom mennyi tudományos alapja van

a bélgyógyászom azt mondta ,hogy szerinte fölösleges

azért próbálkozom ilyesmivel ,mert gyakran fáj a hasam de minden vizsgálat (ultrahang, ekg, teljes vérkép) negatív lett, csak a húgysav volt egy kicsit magas.

leginkább ezen oldalak alapján próbálom összeállítani az étrendet:

[link]

[link]

a bio termékekről mit gondoltok?

pl:

Tofu

Mandulavaj

Mandulatej

Hummusz

Csírák (bármilyen)

Aszalt paradicsom

és mennyi vizet egészséges inni?

mindenhol mást írnak, van ahol 1,5 vagy 2 vagy 2,5 litert is akár.

érdemes csak lúgos vizet inni pl peridot-ot?

teljes kiőrlésű kenyérből mennyivel jobb az élesztő mentés ami elv kovásszal készül?

a citrom tényleg lúgosít? hogy lesz a citromsavból lúg a gyomorban?

húsból mennyit érdemes enni?

jó ha nagyrészt csak csirkemellet olaj nélkül sütve vagy jobb inkább váltogatni pl csirkemell, pisztráng, lazac, pulyka stb

zöldségekből nem lehet túl sokat enni?

napi egy pohár bor tényleg egészséges ?

multivitamint szednétek?

(a BioTech one a day tűnt a legjobb választásnak, abban egész sok minden van és relatíve sok is belőlük)

gyógyteák közül mit érdemes inni?

pl zöld tea, galagonya, aloe vera

valamilyen más táplálék kiegészítőt szednétek?

vagy már a multi vitamin is sok

2014. dec. 28. 10:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Előnye az lehet, hogy kevésbé lesz savas a vizeleted.
2014. dec. 28. 18:16
 12/17 anonim ***** válasza:
72%

A szervezet el tud savasodni, de akkor már elég nagy baj van mivel vagy fullad a beteg (respirációs acidózis), vagy pedig nagyon komoly anyagcsere betegsége van (diabeteses ketoacidosis, laktátacidosis, sav megivása stb = metabolikus acidózis).

Az ilyen "elsavasodott" betegek nem mászkálnak az utcán, hanem kórházban fekszenek, és elég sokszor az életükért küzdenek...

Az ember sav-bázis háztartása nagyon szigorúan szabályozott folyamat, többféle pufferrendszer (aki kémiából nem tudja, hogy mik ezek, az legyen szíves ide nem kommentelni) is rendelkezésre áll, hogy a különféle hatásokat semlegesítse.

A "lúgos vizek" gyógyhatása általában refluxos betegeknél hatásos, mert a nyelőcsőbe visszakerülő gyomorsavat ideig-óráig semlegesíti, így enyhülnek a beteg panaszai. De a vér/szervezet pH-ja így se változik meg!

Másrészt ez a refluxnak elavult kezelése, mivel magas sóterheléssel jár, így hosszútávon magas vérnyomást okoz.

Még 7 éve élettan szemináriumon, amikor a sav-bázis háztartást tanultuk, az oktatónk behozott egy Story magazint, amiben Bódy Szilvi okoskodott erről a "lúgosításról". A tények fényében belátható, h baromság az egész, az "alternatív biznisz" próbál meg mindenféle hétköznapi dolgot 10-20x áron rásózni az emberekre.

És a végén megkérdezte, hogy "Ki védi meg a világot Bódy Szilvitől, ha nem maguk?"

Szóval, ezért írtam le ilyen hosszan a meglátásomat.

U.i.: Akinek pedig belgyógyász a nagynénje, adja át neki, hogy sürgősen vegye elő a régebbi élettan, biokémia, aneszteziológia és belgyógyászat(!) könyveit, mert nagyon megkopott a tudása (amennyiben valóban azt mondta, amit itt leírt a rokona).

2014. dec. 28. 18:24
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a húgysavnak a nevén kívül szintén nem sok köze van a savasodás-lúgosodás témaköréhez!

A húgysav a purin nukleotidoknak a lebontási terméke, magyarul a sok DNS-t tartalmazó ételeket kell kerülni. Főleg a vörös húsokat, májat (mert ezekben van sok mitokondrium, így DNS tartalmuk is magas) érdemes kiiktatni a diétából.

A fentebb felsorolt diéta amúgy alapvetően egészségesnek tekinthető (a "lúgosítós" elmélettel függetlenül), viszont az ilyen-olyan lúgos fityfenék, gyógyteák csak a pénztárcát karcsúsítják.

2014. dec. 28. 18:30
 14/17 anonim ***** válasza:
65%

Felesleges a lúgosítás, mert a hasnyálmirigy és az epe azt mindenféle "csodaszer" helyett elvégzi. A vékonybélben eleve már lúgos a kémhatás (az emésztőenzimek is csak lúgos környezetben aktiválódnak). Továbbá a tüdő és a vese is hozzájárul a szervezet pH-egyensúlyához. Ha tegyük fel a véred pH-ja savas, akkor a vese több hidrogén-iont (H+) fog üríteni, és a tüdőd is több szén-dioxidot fog kibocsátani (a vérben a szén-dioxid HCO3- formában van jelen). Ha pedig a véred lúgos irányba tolódott akkor ezeket az anyagokat ez a két szerv visszatartja.

Vízből, gyógyteából, zöldteából megihatod nyugodtan a napi 2,5 litert.

A magas húgysavat úgy tudod csökkenteni, hogy figyelsz az életmódodra (no cigi, minimális alkohol, zsírokból csak omega3, no "k" betűs zöldség, no vöröshús, minden más mehet).

2014. dec. 29. 11:11
 15/17 anonim ***** válasza:
Hogy pedig a hasfájás oka kiderüljön, menj el tükrözésre. Nem kell tőle félni :) Lidocain-spray-vel befujják a torkodat, aztán megy minden magátol. Kicsit kellemetlen, de 10-15 perc alatt túlesik rajta az ember. Vizsgálat után már mehetsz is haza :)
2014. dec. 29. 11:18
 16/17 anonim válasza:

Én nem vagyok orvos, de tapasztalatból és hallott információk segítségével én is megosztanám a véleményemet.

A peridot víz: én is megittam egy másfél litereset egy nap. A saját tapasztalatom az, hogy finom, könnyű íze van, és nem oltja a szomjadat, tehát sokat is megtudsz belőle inni, ami jó ha sokat kell innod.

Viszont -miután megittam, utána olvastam- óvatosan kell vele bánni, csak étkezések között lehet belőle inni és akkor is mértékkel, mert túl lugos lesz tőle a szervezeted és például olyan ételt eszel amit sav bont le, akkor nehezebben, lasabban emésztődik meg az étel. Bár van egy ismerősöm, aki naponta megiszik belőle 6 litert is, de ő refluxos, és arra viszont jó. (Te azért ne igyál belőle napi 6 litert :D )

Sőt, én nem is ajánlom. Szeritem elég ha étellel lugosítasz. Több zölség, gyümölcs, ha teheted akkor kevesebb olyat, amiben búzaliszt van, és kevesebb hús(max. heti 2-3 alkalommal).

Ha nehezen mondasz le ilyenekről, mint pl a hús, akkor is csak halat vagy csirke húst fogyassz, és mellé dupla annyi zöldséget, hogy a PH értéked egyensúlyba maradjon.

Ha változatosan, tudatosan és egészségesen étkezel, semmi szükség multivitaminokra, főleg nem táplálék kiegészítőkre.

A gyógyteákat viszont nagyon ajánlom! Ezekre is érdemes odafigyelni, mert rengeteg féle gyógytea létezik, mind-mind más hatóanyaggal. Pl a zöld teát gyakran fogyasztják székrekedésre. Levendula, kamilla, cickafark, gyermekláncfű ezek mind jók lehetnek.

Hogy mennyi vizet iszol meg egy nap az sok dologtól is függhet:

- a testsúllyodtól

- mennyit mozogsz, sportolsz

- mit és mennyit eszel

stb.

A minumum napi vízfogyasztás az fontos, hogy 2 liter legyen.MINIMUM. Akkor is ha nem sportolsz.

A fő kérdésre válaszolva szerintem egyeltalán nem rossz a lugosítás, de a túl lugos szervezet sem jobb..ahogy a savas sem.. Ezért a lényeg, hogy a sav-bázis egyensúly meglegyen.

Nagyon remélem, hasznodra vagyok, és tudtam segíteni valamiben. :)

És tényleg ez csak tanács, ismétlem nem vagyok orvos. Még mielőtt valaki rámtámad. ;)

Jó egészséget!

2014. dec. 30. 11:54
 17/17 anonim ***** válasza:
76%

Beleolvastam kicsit a többi hozzászólásba, és amint látom, ez (is) nagyon megosztó téma manapság. Úgy veszem észre, hogy a legtöbb ember már nem azért ír mostanában ilyen fórumokra, hogy a másiknak segítsen, hanem azért, hogy a saját igazságát - bármi áron - lenyomja a másik torkán. És ez szomorú..

De nem térnék el a tárgytól, megosztanám én is a véleményem - és remélem, hogy segítek vele. Még mielőtt mostanában trendi lett a lúgosítás (sajnos tényleg egy trendről beszélhetünk), én már rég hallottam ennek az alapjairól és alkalmaztam is.

Valóban nem érdemes mindent mérlegelés nélkül elhinni amit különböző helyeken olvasunk és hallunk, és szerintem nagyon sok idő, amíg az ember kialakítja a saját szervezetéhez leginkább passzoló életmódot.

1992-ben, gyerekként áttértem a reformtáplálkozásra, miután utánaolvastam.

Ennek az a lényege, hogy a húst mellőzi az étrendből és minden táplálékot úgy fogyaszt el, ahogy a természet adta, hiszen ehhez alkalmazkodott az emberi szervezet az elmúlt néhány ezer évben. Nem kampányolni szeretnék mellette, csak a saját tapasztalataimról beszámolni. Persze ne nyers répára gondolj, hanem adalékanyagoktól és tartószítószerektől, kemikáliáktól mentes életmódra.

Ez önmagában lúgosítja a szervezetet, vagy inkább úgy fogalmazhatok, hogy normális értéken tartja a szervezet pH értékét. Idézek Ferencsik István: Betegség és fájdalom nélküli élet c. könyvéből: "Az ember szervezetének a természetes, helyes állapota enyhén lúgos vagy semleges (6,6-7,2 pH érték a vizeletre vonatkoztatva). Célszerű ezt időnként ellenőrizni a reggeli vizeletbe mártott lakmuszpapírral. Ha az a savas állapot felé tolódik el, akkor a napi étkezésünk során csak lúgosító ételeket vegyünk magunkhoz. Ezek a gabonafélék közül a köles és a zab, a krumpli és legfőképpen a zöldségek. Jól jegyezzük meg, hogy a baktériumok csak a savas környezetben képesek szaporodásra."

Az általad leírt tüneteket olvasva azt gondolom, hogy a szervezetben az egyik gond valóban a savasodás, amellett pedig a salakosodás tehető felelőssé. Sok-sok helyet venne igénybe hogy leírjam, mi mindennel tudod ezeket a problémákat megoldani.

Röviden annyiban foglalnám össze, hogy kerüld a táplálék-kiegészítőket, mesterséges vitaminokat, és minden hasonló jól marketingelt terméket. A problémáidat 100%-ban meg lehet oldani helyes táplálkozással.

Szerintem, ha felkeltettem érdeklődésed ne netről tájékozódj (ne feledd, az internet a marketing és eladás első számú felülete), hanem menj el egy könyvtárba vagy keress rá letölthető PDF-ben az alábbi szerzők műveire: Oláh Andor, Ferencsik István, Paavo Airola, Vadnai Zsolt.

A bio termékek valóban nagyon jók, minden, amit fent felsoroltál nagyon jót fog tenni.

Vízből 2-3 litert javasolnak naponta (ez is egy trend), de sokan elfelejtik, hogy a zöldség-gyümölcsök 90-99%-a víz. Ez a legtermészetesebb, legjobb formája a bevihető folyadéknak.

Zöldségből és gyümölcsből sem tudsz sokat enni, csak arra figyelj, hogy minél többet egyél nyersen (pl. a jól bevált répa mellett érdemes kipróbálni a nyers karfiolt, karalábét - nagyon finomak!)

Teljes kiőrlésű kenyérből szerintem nem az élesztős a rossz, hanem ami ipari adalékanyagokat tartalmaz, pl. E-betűket, dikálcium-trifoszfátot, emulgeálószereket, vagy a sejtelmesen csak "lisztkezelőszernek" nevezett termékeket. Ezek mind-mind lerakódnak és panganak a szervezetben, és hidd el, rosszabb esetben - mint pl. az Édesanyám esetében is - az emésztőrendszeri problémák után már rákot is okozhatnak.

Nem megijeszteni szeretnélek természetesen, csak azt hangsúlyozni, hogy az egészségünk mekkora kincs és mennyire félre vagyunk tájékoztatva különböző ipari érdekek miatt (élelmiszeripar, gyógyszeripar).

Vegetáriánus vagyok, nem eszem húst - annak magas a húgysav-koncentrációja, meg emellett etikai okai is vannak. Viszont ha ennék húst, akkor csak tanyasi csirkét ennék, halakat, mert ami manapság az ipari állattartásban zajlik, az bizony komoly aggodalomra ad okot. Itt nincs hely ezt taglalni, de rendszeresen növekedési hormonokkal, antibiotikumokkal kezelik az állatokat, és az élelmiszeriparból, egyéb ipari tevékenységből származó hulladékanyagból összeállított "táppal" etetik őket. Ne feledd, itt az egyetlen cél a profit, nem a fogyasztó egészsége.

Gyógyteák közül jók azok is, amiket leírtál, de sokkal jobban hasznosul pl. a csalán, a kamilla, a zsálya.

Napi egy pohár bor tényleg egészséges, akkor is ha nem minden nap iszod, a vérképzést segíti.

Remélem találsz hasznos információkat abban amit írtam, mielőbbi jobbulást!

2015. jan. 2. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!