Mit főzzek? Valami egészségest.
Nem feltétel, hogy bio legyen, de ne valami írtó zsíros kaját ajánljatok. A kivételt megírom: tök, hüvelyesek (borsó lehet).
Előre is köszönöm az ötleteket!
Frankfurti leves
Zöldséges csirkebatyu:
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes csirkecomb
40 dkg mirelit vegyes zöldség
kb. 5 dkg margarin
fűszerek (én sültcsirke fűszersót használok)
Elkészítése:
A csirkecombokat fóliára fektetjük, fűszerezzük, ráhalmozzuk a vegyes zöldséget, a vaj 1/4-ét, kicsit sózzuk, majd a fóliát összezárjuk. A batyukat a sütőbe tesszük és kb 45 perc alatt puhára pároljuk.
Halsaláta amerikai módra:
1 konzerv tonhal sós lében
fél szál angol zeller
2 db közepes csemegeuborka
2 evőkanál apróra vágott lila hagyma
2 evőkanál snidling, vagy 1-2 szál újhagyma
2-2 evőkanál light majonéz és kefir
Elkészítése:
Az uborkát és a zellerszárat vágd hosszában négyfelé, és szeleteld fel apróra, majd keverd össze az többi alapanyaggal.
Korpás kenyérből készült pirítósra kend rá.
Könnyű brassói:
15 dkg pulykamell,
0,5 dl étolaj,
3-4 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál őrölt pirospaprika,
1/2 mokkáskanál őrölt feketebors, só
személyenként 1 nagyobb burgonya
Elkészítése:
Az olajat a fűszerekkel és a fokhagymával jól összekeverjük, a felkockázott pulykamellet beletesszük és hűtőben 1-2 órát pácoljuk. A megtisztított, megmosott krumplit akkora kockákra vágjuk, mint a pulykamellet. Sütőzacskóba tesszük az olajjal együtt a pulykamellet, a krumplit, és 180-200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Teflonbevonatos serpenyőben is elkészíthető, ez esetben tegyünk alá 1-2 evőkanál vizet, nehogy odakapja a külső részét, és az elején fedő alatt hagyjuk legalább félig megpuhulni.
nekem ezek azok amik a sok kedvencem közül a pálmát viszik :))
Mindkettőtöknek köszönöm a választ. Hasznos volt! Most csinálom a zöldséges csirkebatyut, de fogok csinálni frankfurti levest is valamikor, meg brassóit. (Mindkettőt nagyon szeretem, de frankfurtit még nem csináltam, brassóit meg csak 1-2-szer.)
Zöldséglevest szoktam, de a húslevest is meg fogom csinálni.
Általában ötlethiányban szenvedek, még nem vagyok profi "háziasszony".
Cserébe én is küldök 1 nagyon egyszerű és nagyon finom receptet.
Puffancs
50 dkg túró
20 dkg liszt
3 tojás
1/2 sütőpor
Az olajat felrakod forrni, közben összegyúrod az alapanyagokat, ha felforrt az olaj, kis pogácsákat készítesz és kisütöd. Ha kész, beleforgatod fahéjas porcukorba. Így vagy lekvárral fogyasztod.
A kelkáposzta egy olcsó, egész évben kapható és nagyon egészséges zöldség. Magas kalcium, béta-karotin, A, B és E vitaminokkal rendelkezik, így kimondottan ajánlott gyerekeknek és időseknek, de azoknak is, akik rákos, emésztési, szív és érrendszerei betegségekkel küzdenek vagy akarják ezeket elkerülni. Az alábbi egészséges kelkáposzta főzelék remek recept erre - mivel rántás nélkül készül, lisztérzékenyek és diétázók számára is ideális..
A kelkáposzta főzelék egy házias étel, azaz szinte mindenkinek van egy bevált receptje. Az alábbi recept különbözik a hagyományostól – egyrészt nem kell hozzá lisztes rántás, másrészt először a burgonyát főzzük meg, és csak később adjuk hozzá a kelkáposztát. Ezáltal a főzelék magától besűrűsödik, a káposzta pedig ropogós és vitamindúsabb marad.
Hozzávalók
* 1 közepes kelkáposzta
* 4-5 közepes burgonya
* 1 kis fej vöröshagyma
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 tk köménymag
* 1 babérlevél
* só, bors
* 1 ek olívaolaj
* 1-2 kanál kanál tejföl
Elkészítés
1. Mossuk és hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk fel kockákra. Mossuk meg a kelkáposzta leveleit, vágjuk le a torzsa véget, és vágjuk fel kb 1cm-es csíkokra.
2. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát fonnyasszuk meg az olajon, majd adjuk hozzá a burgonya darabokat. Néhány percig pároljuk a hagymával majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
3. Ízlés szerint adjunk hozzá sót, köménymagot, babérlevelet.
4. Amikor félig megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a kelkáposzta csíkokat, majd főzzük tovább kb 15-20 percig. A burgonya nagy része ekkora szétfőtt, de törjük tovább egy villával, vagy kézi turmixszal olyan sűrűségűre, ahogy szeretjük.
5. Vegyük ki a babérlevelet, és tálaljuk tejföllel.
Tippek
* Főzelék hússal Remek babaétel a kelkáposzta főzelék – de ne felejtsük kihagyni a sót.
* A gyerekek lehet, hogy nem értékelik a ropogós káposztát – akkor a káposztát és a burgonyát egyszerre kezdjük el főzni.
* A tejföl kihagyható.
* A főzelék nagyon passzol virsli, sült kolbász, fasírozott és egyéb sültek mellé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!