Székrekedésem van azt ajánlották egyek magas rosttartalmú ételt. Milyenek azok? Pár kaját mondanátok? Miket főzzek, mit egyek?
Sok gyümölcs, zöldség nyersen!
Egy volt szobatársam hasonló gonsokkal küzdött, és naponta megevett egy evőkanál korpát vagy magában (de úgy olyan mit a fűrészpor) vagy joghurtba leverve. A lenmag is jó erre e célra, de kizárólag egyben, nem szétrágva egy kanállal és sok folyadékot kell rá inni.
A sok folyadék amúgy is alap főleg ha székrekedésre vagy hajlamos.
Rostos cuccok csakugyan serkentik a bélmozgást, de puffasztanak is (nem leszel népszerű a melóhelyen :))
Amúgy meg vegyél ki egy hét szabit, és élj vagy három napig egészségtelenül (csípős kaják, vagy két-három esti berúgás, satöbbi). Na majd az elintézi a beleidet, nem lesz többé székrekedés :)
Eddig nagyon jó válaszok érkeztek, ami még talán kimaradt, az az, hogy lehetnek lelki okai is: [link]
Nálam a Manna bejött, de szerintem a rostos étkezési is tökéletes lehet!
Ez mind nagyon szép és jó, de csak tüneti kezelések. Elhúzódó probléma esetén orvossal is konzultálni illik. Gasztroenterológussal, dietetikussal és nem utolsósorban pszichiáterrel is, mert legtöbbször a székrekedésnek szorongásos okai vannak a háttérben. Nem utolsósorban azért is meg kell ezt orvossal tárgyalni, mert a pszichoszomatikus tünetek szomatikus betegségeket tudnak produkálni. Például nálam a pszichoszomatikus hasmenésből lett vastagbél-gyulladás, később pedig fekély. Ugyanígy el tudok képzelni bélelzáródást is, ami legalább annyira egészségtelen.
Mindezek mellett életmódváltásra is szükség lenne, mert tipikusan "ülőkór" ez a népbetegség. A megfelelően megválasztott étrend mellé napi mozgást is be kéne iktatni.
Ezt egy idős orvos javasolta nekem, amikor 10 éve volt 1 székrekedéses időszakom : Minden reggel éhgyomorra 2 evőkanál lekvárt egyek 2 hétig, azután csak akkor ha esetleg egy idő után újra keményedni kezdene. 6 nap után szüneteltettem, mert jól meghígult. 2 hét szünet után szedtem még pár napig, azóta teljesen jó az állaga.
Jó egészséget !!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!