Milyen táplálkozással tudnám kisebbíteni az esélyét annak hogy rákos legyek?
Nem tudom hogy ez mennyire bizonyított, de azt olvastam a sárgabarack magban van valami rák elleni anyag, ami segít, és árulnak ilyen szárított ehető sárgabarackmagot. Nézz utána.
Ezen kívül sok gyümölcs, változatos étrend, sok tápanyag. É persze kerüld a rákot elősegítő tevékenységeket, mint például a dohányzás.
Meg sportolj, az nem tudom segít e konkrétan a rák ellen, de ha sportosan, egészségesen élsz akkor biztosan kisebb az esélye.
Az én véleményem szerint paleolit "diéta" + sport. Ezen kívül évente nem árt megméretni a d-vitamin szinted és ha alacsony, akkor tabletta formájában pótolni.
Amúgy az én édesanyám is, meg édesapám is rákos volt. Édesanyám belehalt, édesapám túlélte.
Paleolittal nem. Nagyon egyoldalú, rengeteg olyan dolgot tilt, ami kifejezetten rákmegelőző hatású.
Pl. krumpli (vastagbél- és végbélrák), gabona (a rostok és enzimek miatt van rákmegelőző hatása).
Ráadásul a paleolit korban is etteg gabonát, csak nem termesztették, hanem ott ették, ahol találták. A paleolitról a régészek is keveset tudnak, pedig ez a munkájuk, amit a könyben leírtak, annak nagy részének nincs valóságalapja. Egyetlen előnye, hogy tiltja az adalékokat és tartósítószereket, de ennyi esze elvileg minden embernek van, csak sok embert nem érdekel.
Nincs olyan módszer, ami 100%-os, de lehet törekedni az egészségesebbre. Kerüld a finomított lisztet, a cukrot (gyüm.cukor normál mértékben szükséges), zsír helyett legyen olívaolaj, ne egyél konzerveket (sok az adalék), műkajákat. Törekedj arra, hogy változatosan étkezz, ne legyél túlsúlyos, minél több zöldség, gyümölcs, húsok közül csirke és hal. Lefekvés előtt 2-3 órával ne egyél. Sportolj minél többet. Alkohol, cigi kizárva, aludj mindig legalább 8 órát. Rendszeresen járj szűrővizsgálatokra, a kora rák már jó eséllyel gyógyítható. Ha félévente elmész vérvételre, évente nőgyógyászati rákszűrésre, azzal már sokat tettél magadért.
És még egy nagyon fontos dolog: ne vidd túlzásba az aggódást, mert a stressz is növeli a kockázatot. Ha úgy érzed, hogy túlságosan félsz vagy magad nem tudsz megbírkózni a gondolataiddal, fordulj pszichológushoz.
15:01-esnek
Amit a paleo tilt, azt okkal tiltja, tudományosan is igen jól alátámasztva. Persze, úgyis csak akkor derül ki, h jó-e vagy sem, ha az ember kipróbálja és csinálja egy életen át, aztán végül egészségesen hal meg. :) Vagy nem...
Mellesleg, mit gondolsz arról, h a mai gabona gluténtartalma jóval magasabb, mint a kezdetekkor? És a gabonák fitáttartalmáról, ami akadályozza az ásványi anyagok felszívódását? -.-'
No, de végül is mindegy. Én nem osztom az észt, mert úgyis mindenki a maga egészségének a kovácsa. :)
Eddig senki nem említette a C-vitamint illetve az antioxidánsok rákmegelőző hatását, pedig igen fontos szerepet kapnak a rákmegelőzésben ill. az öregedés késleltetésében. Növényekben sokféle antioxidáns található akár zöldségekre, gyümölcsökre vagy éppen gyógyteákra gondolunk.
Kerüld a vegyszereket. Górj ki a kukába mindenféle tisztítószert. Mosáshoz mosószódát használj, öblítésnek tökéletes ha friss levegőn szárad, vízkőoldásra használj citromsavat, szódabikarbónát vagy ecetet, felmosásra pedig hamulúgot. Ezzel se a szervezetedet, se a környezetedet nem terheled meg. Mosakodj szappannal. Szinte az összes tisztálkodószerben megtalálható a Sodium Laureth Sulfate ami állítólag igen mérgező és segíti a rák kialakulását.
Olyat is hallottam hogy a citrom 10000-szer hatásosabb a rák ellen mint a kemo:) A ráknak kevésbé veszélyesnek kéne lennie mint egy baktérium álltali fertőzésnek de olyan egészségesen élünk hogy nocsak....
Nagyon fontos dolog még hogy ne légy elhízott.
A paleolit könyvet én is olvastam. Én hiszek benne csak nem tudom betartani hogy annyi húst egyek mert az kicsit költséges lenne. Plusz a gyúráshoz kell szénhidrát:D
Én a sok zöldségben, gyümölcsben hiszek, amit minél kevésbé feldolgozva kell fogyasztani. A legjobb, ha frissen van leszedve, ilyenkor szinte "élő" táplálék.Ne múljon el egyetlen nap sem az életedben úgy, hogy nem ettél valamilyen gyümölcsöt és zöldséget nyersen! Én pl. viszek az ebédemhez valamilyen nyers salátát, mindennap.Télen fehér vagy vörös káposztát, reszelt sárgarépát citrommal, kínai kelt, fekete retket...
A mikrót kerülöm. Nem veszek fehér lisztet, ebből készült tésztát, fehér rizst, teasüteményeket, édesipari termékeket. Csak teljes őrlésű kenyeret fogyasztok, gyakran magam sütöm.Barna tészta, barna rizs.Ez utóbbi a legharmonikusabb táplálékok egyike.Nagyon finom is, érdemes kipróbálni.Nem sütök olajban serpenyőben, csak a sütőben minimális olajjal vagy olaj nélkül. A halat fóliában párolom.A konyhatechnikai eljárások nagyon lényegesek.A magas hőmérsékletű olajban sütéskor rákkeltő anyagok képződnek, főként ha állati fehérjéről van szó.(húsok, tojás) A tojást inkább főzd keményre! Legveszélyesebb a szabadtűzön grillezés, pedig manapság nagyon divatos.Erősen rákkeltő benzpirén képződik olyankor.
Az antioxidánsokról sokat lehet hallani, főleg a pirosas, lilás színanyagról. Rengeteg feketeribizlit megettem az idén is, most vettünk nagy mennyiségű szedret. Erdélybe megyünk áfonyáért, a Mátrába kökényért, csipkebogyóért. Nem befőzünk, inkább fagyasztunk.Az a kevés lekvár, amit eltettünk teljesen cukor nélkül készül.
A cékla az egyik legjobb májregeneráló és rákellenes zöldség, a másik a brokkoli. Egyél minél többet!Nagyon jók a hagymafélék is, első számú a fokhagyma.
Minél kevesebb ipari élelmiszer kerüljön be a szervezetedbe! Felejtsd el a kolbászokat, májkrémeket, virslit, szalonnát, a felvágottakat! Ezeket mind az E250 (nátrium-nitrit) tartósítószerrel konzerválják, csak ez véd biztonságosan a botulizmus nevű baktérium ellen.
A bélrendszerbe kerülve a fehérjékkel találkozva rákkeltő nitrózaminok keletkezhetnek.(Vastagbél-, végbélrákok.. zöme.)Nagyobb a kockázat, ha kevés rostot viszel be. A rostok gyorsítják a táplálék haladását a bélcsatornában, nincs annyi idő, hogy elkezdődjön a rákosodási folyamat.Mi rendszeresen eszünk őrölt lenmagot, zabkorpát joghurttal, habart zöldséglevesekkel, főzelékekkel.Nem rossz, enyhén dióízű, s a lenmag rengeteg omega3 zsírsavat tartalmaz! Te daráld otthon, mert könnyen avasodik!Leveskockát, konzerv készételt ne vegyél!
Reggelire főtt gabonákat eszünk gyümölcsökkel, ezek elegendő energiát adnak a nap elkezdéséhez.(főtt müzli vagy zabpehely cukor nélkül, főtt köles, főtt hajdina, kukoricagríz (puliszka).. Megunhatatlan, főleg nyáron, mikor itt a sok gyümölcs.Nem eszünk össze-vissza, nem nassolunk az étkezések között.Két étkezés között el kell, hogy teljen 4-5 óra, hogy megemésztődjön a táplálék. Este keveset eszünk, inkább csak gyümölcsöt, vagy sovány tejterméket, főtt kukoricát, télen sült tököt, sült céklát, sült almát..Nem hiányoznak étrendünkből az aszalt gyümölcsök és a diófélék sem, de fontos a mérték, mert magas a kalóriatartalmuk.Az elhízás rizikófaktor, mindjárt indulok úszni.Az alkohol, de főként a dohányzás még nagyobb!!! Tilos.
Fontos a stresszkezelés, erre is jó a mozgás, próbáld rendszeresen!Nem utolsósorban a hívők között kevesebb a rák, mert bizalmuk van Istenben, kevesebb stresszt nyelnek.Hisznek az örökéletben és a feltámadásban, nem töri úgy össze őket egy haláleset.
A 8 óra alvás is fontos, meg az állandó életritmus.Ne éjfélkor essünk ágyba!Az immunrendszer átfuttat egy programot alvás közben, s regenerálódik, ez pedig kulcs a rákmegelőzés szempontjából.Úgy javítja a hibákat, mint egy vírusirtó program.
Igyál meg naponta 2 liter vizet elosztva!!Nyáron többet is lehet.
Ápolj jó emberi kapcsolatokat, barátkozz, kapcsolódj ki, a beszélgetés is feszültségcsökkentő. Tégy másokért valamit, "aki másokat felüdít, önmaga is felüdül."
Megpróbálhatod a hidegen préselt olajokat, az olívát ismerjük, de napraforgót, repcét is árulnak bioboltokban. A bio zöldség-gyümölcs számunkra megfizethetetlen, próbálunk őstermelőtől vásárolni a piacon. Az idős néni falusi tojása jobb, mint a nagyipari ketreces!
Kerüld a sok vegyszert, az ecet, mosószóda kitűnő sok mindenre! Az öblítő pl. teljesen fölösleges.
Nem tudtam teljesen vegetáriánus lenni, pedig ők 10 évvel tovább élnek húsevő társaiknál!!! Kevés fehér húst eszünk, sertést soha, halat, csirkét, pulykát rendszerint, nagy ritkán marhát, birkát.(ünnepeken)Inkább főzzük, mint sütjük.A kenyérre meg avokádókrémet kenünk, csicseriborsó pástétomot, házi földimogyoró krémet, zakuszkát(babpástétom),vagy padlizsánkrémet.. De fogyasztunk tehéntúrót, kecskesajtot, sovány tehénsajtot, juhtúrót is.Csak a natúr joghurtot ajánlom, nincs benne színezék, aroma, állományjavító, sok cukor vagy mesterséges édesítő.. Jó receptekért keress fel egy adventista életmódklubbot!
Nem tudom, minden eszembe jutott-e, a lényeg biztosan. Ajánlom Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök könyveit, előadásait, Csalami László, Wolfgang Köbel, Csengei Károly írásait, előadásait! Linkeket is tudok adni.
A rák kis százalékban gyógyítható, mert alattomos és agresszív. De életmóddal megelőzhető!! S nem lehet elég korán kezdeni, mert elég, ha egyetlen sejt megkergül!!!
Sok sikert! Ha van még kérdésed, priviben is szívesen válaszolok!(Nálunk a családban még nem volt genetikai hajlam is befolyásolja, de legalább ugyanennyi az életmód szerepe.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!