Pánikbetegség, szorongás 25 évesen?
Kedves 7-es!
Senki nem jön ki saját erőből a pánikbetegségből. Vagy nem voltál pánikbeteg, vagy csak kamuzol. Hagyjuk meg a kérdezőnek, hogy ő döntsön. Én hivatalos, pszichiáter által megállapított pánikbeteg voltam. 3 hónapig kezeltek antidepresszással ( Zoloft), és rivotrillal. Utána az orvos irányításával ( é: ellenőrzése mellett) szépen letettem a gyógyszert. Ennek már 9 éve. A betegség semmilyen formában nem tért vissza, és nem szoktam rá a gyógyszerre. Nem állítom, hogy mindenki meggyógyul 3 hónap alatt, de ha nem szedi a gyógyszerét, visszaesik, akkor évekig kínlódhat. Önerő, meg jóga. Meg ima és teák. A nagy ló...
A gyógyszerrel kapcsolatban.
Nehéz eldönteni, hogy mi a jó választás. Régen volt egy haverom a suliban, egy fiatal jóképű 20 körüli srác, kijött rajta a pánikbetegség, bevette a gyógyszert, fokozatosan le is szoktatták róla és bár nem tudom most mi van vele, de lényegében ő meggyógyult a gyógyszertől, azt nem tudom visszaesett-e. Ha valaki nagyon rosszul van, akkor szerintem indokolt a gyógyszer szedés. Én nem szedtem be soha, mert nekem hol ilyen, hol olyan az állapotom és igazából úgy gondolom, hogy egy 1-2 éves gyógyszeres kúra után is visszajönne nálam ez a betegség, mivel örököltem és egyébként is nehéz dolgokkal kell megbirkoznom, ezt nem fogja gyógyszer helyrehozni. Persze, lehet, hogy tévedek. Illetve ott van a sok mellékhatás, illetve a nyugtató engem nagyon letompít már kis adagban is.
Ha nem a gyógyszer mellett döntesz mindenképpen érdemes betartanod egyfajta egészséges napirendet. Időben menj lefeküdni 11 óra körül, aludj 8 órát (a pánikrohamot kihozza a kevés alvás és a korán kelés is), ne kávézz, más stimulálót se szedj szintén kihozhatja a rohamot (drog is). Naponta, kétnaponta keményen kellene edzeni. Sokat kell lenni a levegőn, sétálni. Az alkohol van akinél rohamot okoz, van akinél éppen ellenkezőleg, ellazít. Egészségesen kellene étkezni. A gyógynövényes vény nélküli tabletták nekem nem hatottak, a gyógynövényes teák jobbak, ki kell tapasztalni. Tudom még ajánlani a Bach-virágcseppet, nekem ez jól bevált, keress valakit a neten aki ért hozzá és elkészíti neked, illetve bioboltban lehet kapni az ún. Bach elsősegély-cseppet, én azt szoktam használni, ha nagyon rám jön a feszkó. Lehet próbálkozni pszichológussal, bár nekem nem vált be és drága. Nagyon jók a meditációs technikák, agykontroll, jóga, tai-chi, autogén tréning. Minden ami kikapcsol wellness, fürdő, nyaralás, utazás nagyon jót szokott tenni.
11-es!
Nehogy már jobban akard tudni nálam, pánikbeteg voltam-e vagy sem! Nem tudom, te mi vagy, de okoskodni azt tudsz!
Sok évig jártam az orvosokat és küszködtem a pánikbetegséggel, végül agorafóbiás is lettem miatta (nem mertem utcára sem kilépni, féltem hogy ott leszek rosszul).Még kisérővel sem léptem ki a házból.De a dilibogyóktól is féltem, így nem szedtem, én csak gyógyteákat ittam citromfüvet, nyugtató teákat, valamennyit segített.És igen, egyszer tudatosult bennem, hogy ez így nem mehet tovább, vissza akarom kapni a szabadságomat és fogtam magam, elindultam újra egyedül.Nos, nem volt könnyű, viszont túléltem.Hosszú időbe telt kijönni belőle (kb másfél év), de sikerült.
Azóta is néha bepróbálkoztak kisebb-nagyobb rosszullétek, de ha már egyszer megtanultál uralkodni magadon, onnantól nálad az irányítás, nem fog legyőzni többet.
De egyébként ez ilyen sajnos, mondta az orvosom is, hogy a pánik egyfajta hajlam bizonyos emberekben.Ez néha elmúlik, néha visszajön.
Természetesen kérdező dönti el, mit csinál, én a magam részéről viszont nem gondolom, hogy ez olyan probléma lenne, amire ilyen súlyos szereket kell szedni.Persze kellemetlen, hogyne lenne az, szenved tőle az ember, de ez nem egy szervi dolog.Ezért fontosabb a hozzáállás minden másnál.
Nos, van itt pár érv a gyógyszer ellen és ez csak egy asok közül.Én is szedtem eleinte néha pár szemet, de mivel dührohamaim lettek tőle, vagy csak szimplán olyan álmos voltam, hogy semmire nem voltam képes, ezért is kidobtam a fenébe és így pár év után, látva ezeket a videókat, áldom az eszem, hogy nem szedtem tovább!!:
Szerintem ez abszolút egyén és betegség függő,hogy kinek mi segít.(ha segít)
Én pár évtized alatt próbáltam ezt is,azt is.
Nem túl sok sikerrel.
De küzdök!
Nem vagyok gyógyszer párti.Mert számomra elég sok rétű és igen kellemetlen mellékhatásuk volt.De el tudom képzelni,hogy egy jó szakember segítségével és kellő kitartással sokat lehet javítani a helyzeten.
F40+
"Én is szedtem eleinte néha pár szemet, de mivel dührohamaim lettek tőle, vagy csak szimplán olyan álmos"
Már ne is haragudj, ez nem gyógyszerszedés. Persze meb is lett az eredménye. Évekig tartó pánikbetegség+agora fóbia. Különben nézz utána, hogy a pánikbetegség, amit rendesen kezelnek, általában meddig húzódik. Persze ehhez a beteg hozzáállása is kell....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!