Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mitől. Korom gekete a székletem?

Mitől. Korom gekete a székletem?

Figyelt kérdés
18 éves fiu vagyok. 2 hónapja diagnosztizáltak nálam, hogy kevés a vasam. Azóta vas tablettát szedek. Ma reggel meg tegnap is. Nagyon fekete volt a székletem. Közre játszik ? A válaszokat köszönöm előre.

2015. júl. 25. 09:00
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

A váz egyértelműen: igen. A marha fekete sz...rért általában a széklet vas-szulfid tartalma a felelős. A vastablettától igen, fekete lesz, mert a vas felszívódása a bélből általában messze nem tökéletes, sok visszamarad. Logikus, hogy akinek egyéni adottsága miatt hiányos a vasfelszívódása, ezért vashiányos, ha vasat szed, az sem fog túl jól felszívódni.

Ha véres hurkát vagy egyéb, vérrel készített ételt (pl. hagymás vért) eszel, a vér amgas vastartalma miatt a széklet szintén feketévé válik.

Egyébként lehet fekete a széklet bélvérzés miatt is: ekkor a saját véredet emészted meg. Ez sokszor rossz jel, utalhat rákra, fekélyre, csúnya egyéb betegségekre, de ne aggódj, ha vastablettát szedsz, akkor az az oka, ha 18 évesen ilyen bajod lenne, orvosi lexikonba kerülnél.

Megjegyzendő, hogy a vas gyakran okoz szorulást is. Ha ilyen tünet jelentkezne, javasolt sok szilvát, szilvalekvárt, baracklekvárt, szőlőt , stb. enni, a borkősav elősegíti a bélperisztikát.

Egyébként a szerves kötésű vas sokkal jobban felszívódik, mint a vastabletta, ha vashiányos vagy - és e mellett esetleg vékony, gyengécske, avagy fertőzésre hajlamos, ami gyakran kapcsolt árú - sokkal jobban jársz, ha sok májat eszel, akár resztelt disznó-, vagy csirkeméjat, akár IGAZI májkrémet, illetve alapvetően normális, bőséges, magas fehérje-, és vitamintartamú, sok húst, gyümölcsöt tartalmazó tplálkozást folytatsz, és messzire kerülöd a csoki-csipsz-kóla-műkaják tömegét. Lehet, hogy közhelynek tűnik és hangzik, de bármennyire is az, igaz.

2015. júl. 25. 09:13
 2/21 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ. Tegnap vastabletta beszedése után, spenótot ebédeltem, vacsoráztam. Szolók a dokimnak hogy sztem ennyi vas tabletta elég volt, inkább vastartalmú ételeket szedek. Volt hogy nem szedtem a vas tabletát 2 napig, akkor normál.színű volt a székletem.
2015. júl. 25. 09:35
 3/21 anonim ***** válasza:
Addig szedd a vastablettát, ameddig az orvos mondja. Vashiány a szervezetben aránylag ritkán fordul elő, mert az élelmiszerekben untig elegendőhöz jut a szervezet. Kivéve, ha valamilyen ok miatt nem tudja azt hasznosítani. Ekkor adják a vastablettát. Úgyhogy ne önállóskodjál, tedd amit az orvos javasol.
2015. júl. 25. 10:00
 4/21 anonim ***** válasza:

Minden féle étel elszínezheti a sz@rodat! Ezen nem kell problémáznod! Amúgy meg ha olyan vashiányos vagy akkor nem fogod tudni pótolni a kajával, mert nem fogsz tudni annyit enni, valamint egy idő után már a kifejezetten vaspótlós kajától is hányni fogsz!

Amúgy meg miért is zavar téged az, hogy milyen színű a sz@rod? Minden alkalom után lefotózod? Gondolom hasmenésed még nem nagyon volt, mert mikor már semmi nincs benned átlátszó folyadék ürül belőled....

Akkor problémáz a sz@r színén, ha élénkpiros, vagy kicsit sötétebb VÉR színű, mert az már komoly betegségre utal.

Amúgy nincs olyan vaskészítmény ami ne színezné el a székleted. De ha neked jobb, ha szenvedsz a vastartalmú ételekkel, akkor végül is a szíved joga, de szerintem sokkal egyszerűbb, ha tabletta formán pótolod, mert nem biztos, hogy mindennap lesz kedved megenni annyi vastartalmú ételt amennyit előírnak.

2015. júl. 25. 10:00
 5/21 anonim ***** válasza:
Na ígyál csap vízet abban van bőségesen vas is.:) Vagy szervetlent nem szívja fel?
2015. júl. 25. 11:29
 6/21 A kérdező kommentje:
Az orvosom azt moondta, hogy 3 4 hónapig szedjek vasat. 2 hónapja szedem, akkor még szedem 1 hónpig és kész.
2015. júl. 25. 11:48
 7/21 anonim ***** válasza:
HIába szeded, ha a bél felszívásod vacak a sok tranzsírtől akár micsoda gátolja és ennyi vastől neked már rég felkellet volna dobnod a pacskert.:) Szóval inkább a beleddel foglalkozz első sorban az orvosod mmiért nem akarja megszüntetni a kiváltó okot?)
2015. júl. 25. 13:11
 8/21 A kérdező kommentje:
Volt egy rohamom kb 3 hónappal ezelött, Heves szívdobogás. bal kéz szibbadása, ájulás éezés. Másnap rohantam a dokihoz, akkor küldött el vérvételre, ott derült ki hogy kevés a vasam, azóta szedem, csak akkor fekete a székletem, ha a vas tabletta mellé eszek vastartalmú kájat. amyugy normális színű, szokott menni a hasam is, de mien kiváltó ok? Gyomrommal, belemel lenne a gond, utolsó válaszoló?
2015. júl. 25. 16:03
 9/21 anonim ***** válasza:
Szerintem elöször is vizsgáltasd ki magad, mert ez tökre szívroham gyanus volt. Viszont tuti, hogy a kálium és nátrium nm volt egy súlyban. Örülj neki, hogy ennyivel megúsztad. A gyomrodnak semmi gond a halála belekben kezdődik.:) Kicsit enyhén ahogy most vagy. Ha rám halgatsz tisztaso.hu veszel egyet és 1x egy mátyás vízet beiszod egyszere az a fosatosat. Utána dr hummel probiokum és inkább multi vitamin formájában szedj vasa. Szedj d vitamint is. Ne hogy aaz is lent legyen. A szív dobogás jelentheti egy szerv gyuladásban van. a prosztata alatomos , mert ha az van gyuladásban az nem annyira fáj. Pi viz fogyasztását javaslom.
2015. júl. 25. 17:59
 10/21 A kérdező kommentje:
Voltam kardiológián, EKG semmit nem mutatott ki. Pénteken meg megyek SzívUhra. Aztán majd a többi vizsgálatokra, amit az orvos kiad. Eddig anyit állapítottak meg, hogy szorongásos beteg vagyok, mert a heves szívdobogás legfőként este jelentkezik. Megyek majd Pajzsmirígy vizsgálatra is.
2015. júl. 25. 18:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!