Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Cukorbetegek, lehet, hogy...

Cukorbetegek, lehet, hogy szétcsaptam az anyagcserémet a metforminozással, mi történik velem, valaki kérem, ha tud, szóljon hozzá?

Figyelt kérdés

Szóval, a következő a helyzet:

az elmúlt másfél évben fizikális probléma miatt (síbaleset) az egyik lábon részleges bénulás volt, ami miattnem tudtam egyáltalán mozogni, és jól meghíztam.

Tökre felborult az anyagcserém, a menstruációm is megbolondult, és a terhelésesem volt hogy példásan visszament két óra elteltével, de volt, hogy két óra után is 6,4 volt.

A vércukorszintem (saját mérőműszerrel mérve, ami plazmás) általában 4,6-5,3 szokott lenni éhgyomorra, kaja után mérve vissza szokott menni 6 alá.

Az orvos mégis inzulinrezisztenciát állapított neg, mert a Hba1c magasabb volt az átlagnál, és azt mondta, kezdjem el a metformint, napi 1 darabot 1000mg-osat.

Szedni kezdtem szeptemberben, eleinte örültem, menstruáció gyorsabban jött, vércukorszint beállt szinte állandóan 4,6 volt, sőt kaja után se volt több mint 6,4.

Azonban mostanában, azt tapasztaltam, hogy az éhgyomrim átlaga feljebb ment, sosincs 5,4 alatt, leginkább 5,5 és 5,6 de volt, hogy este mértem, és 5,1 volt, és reggelre lett 5,6!!!

MITŐL VAN?

Van egy ismerősöm, aki azt mondta, el ne kezdjem a metrofmint, mert kiiktatja a természetes inzulintermelést, a szervezet hozzászokik, hogy kívülről jön a segítség, és szépen lassan hozzászokik a metforminhoz, aztán ebből lehet a cukorbetegség.

Az orvosom csak a vállát vonogatja, azt mondja, akkor szedjek napi 2 VAGY 3 adagot.

Pedig lelkem szerint az egész metformin kidobnám a fenébe, úgy tűnik, csak ártott. Abba merjem hagyni egyáltalán? Következményei mik lehetnének, ha abbahagynám?

Nagyon kétségbe vagyok esve, és fogalmam sincs, mit tegyek, kérlek, aki érti ezeket a leírtakat, szóljon hozzá!

Nem akarok már beteg lenni!

2015. febr. 27. 23:08
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Elég régi ez a kérdés, de én csak most kezdtem el érdeklődni a metformin iránt, mert pár hónapja szedem 2. típusú cukorbetegségre.

A legutolsó kérdésedre az a válasz, hogy a májban elraktározódott glikogénből keletkezik a cukor annak megfelelően, hogy a szervezet adott egyensúlya mellett mit érez a rendszer szükségesnek (cukorszint csökkentését vagy emelését). Az étkezést követő vércukor-esés a hasnyálmirigy gyors inzulin termelését mutatja, csak ez a biológiai szabályozás mindig túlszalad, ezért van az, hogy utána a szervezet meg kevésnek találja a vércukrot és felszabadítja a máj glikogénjéből. Szóval ez egy csillapodó hullámmozgást mutat.

A metforminról azért keresek a gyógyszerismertetőben leírtaknál több információt, mert a kellemetlen (elsősorban hasi) mellékhatások szinte folyamatosak, de már egyéb gyanúim is vannak. Elsősorban angol nyelvű honlapok írnak arról, hogy csökkenti a vörösvérsejt képződéshez szükséges B12 vitamin felszívódását és érdekes módon 1 hónappal a szedés elkezdését követően született laboreredmény szerint 10%-kal csökkent a vörösvérsejtszámom. Most az a gyanúm merült fel, hogy emiatt bírom kevésbé a gyaloglást és sétát.

Sajnos a testsúly csökkenést sem tapasztaltam, mert a nyáron híztam vagy 2 kg-ot, igaz, hogy a vércukrom 8-ról lement 7,5-re. Most én is azon morfondírozok, hogy lehet-e csökkenteni a metformin adagot, netán elhagyni egy időre.

2017. okt. 22. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!