Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Panikrohamot hogyan gyozzem le?

Panikrohamot hogyan gyozzem le?

Figyelt kérdés
Sziv MRI vizsgalara megyek most szombaton,es rettegek attol amibe betolnak,meg a kontraszt anyagtol,meg attol,hogy kozel egy oraig kell abba a gepbe lenni! Am. panik beteg vagyok,es nagyon surun vannak rohamaim,foleg a stresszes szituaciokba! Aki volt mar MRI vizsgalaton leirna,hogy milyen a vizsgalat,az amibe be tolnak megkkora? Teljesen be leszek zarva? Sehol se tudok kikukucskalni? Ez nem olyan mint a CT sokan osszekeverik a CT-vel de az csak 10-15 perc,es aba nem tolnak be teljesen!

2014. szept. 9. 20:09
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Mivel semmi baja nem lesz a párodnak elméleti akadály nincs a dolognak (CT-nél a sugárzás miatt nyilván más a helyzet), akár a kezed is foghatja (bár előtte erre kérdezzetk rá a képalkotóstól/radiologustól), amennyiben közben nem mozogsz el. Kisebb gyerekek vizsgálatakor is benn lehet a szülő (kb.6-10 között, alatta még inkább altatunk), hogy nyugodtabban menjen a vizsgálat.

nyilván mielőtt bemegy a párod kérdezzetek rá hogy veled lehet-e a vizsgálat alatt is.

Az MR-től nyilván nem kell tartani nem egy veszélyes vizsgálat, sőt (nyilván korlátozott mértékben) használjuk terheseken is ha szükséges. Sokak számára pihetető (amint megszokták a zajt), valaki majdnem elalszik benne. De nem szégyellnivaló az sem ha valaki nem bírja, nem egyedi eset, néha még orvosok sem bírják (volt olyan neurológus aki mindig csodálkozott azokon a betegeken akiket elküldött MR-re és úgy mentek vissza, hogy nem bírták ki, aztán amikor évekkel később ő került oda szó szerint kiugrott a gépből).

sokan a klausztrofóbiás érzés miatt nem bírják, megint mások nem férnek be az MR-be, szóval nem ciki az ha valaki megszakítja a vizsgálatot. Lehet jót tenne, ha így néznének ki MO-n is a vizsgálók.

[link]

[link]

[link]

az utóbbi 2 az CT, de MR-el el lehetne játszani ugyanezt

2014. szept. 11. 18:22
 12/17 A kérdező kommentje:
szia képzeld tul vagyok rajta hál istennek,el sem hiszem, :) :)és a párom is bejohetett velem!Sőt az elején,amikor még nem kellett állandóan vissza tartani a lélegzetem,akkor még beszélgettem is vele :) Amit meghallgattam hangot sokkal rémisztöbb volt mint élöben hallani a gép hangját! Söt a kontraszt anyagtol mégcsak melegség érzetem sem lett! Igaz, 3mg frontint vettem be :/ és eléggé kábult lettem tőle,de legalább igy nem kellett pánik gombot nyomnom!! :) :) És eltudtam viselni!! Sőt az eredményt kb 10 perc után meg is kaptam..bár ezt furcsállom,mert mondjuk cd-ét nem is kaptam,csak egy papirt amin fannak számok meg nem tudom mik,de vélemény is van írva,és abból kövezkeztetek a negatív eredményre! Sőt még nekem az ir furi,hogy nem tünt ez a vizsgálaat 60 percnek..lehet a nyugató miatt..mert a párom azt mondta,hogy eltartott egy óráig..hát nekem kb 20 percnek tünt :D De nagyon köszi,hogy irhtal nekem mindig,és sokat segítettel!! Köszi!! :)
2014. szept. 13. 17:06
 13/17 anonim ***** válasza:

szia, szívesen, örülök, hogy segíthettem :). Gratulálok, hogy sikerült kibírni a vizsgálatot :). Akkor nem okozott maradandó károsodásokat az élmény? :) A lelet értelmezésében is tudok segíteni , (a számok gondolom T1/T2 lehetnek + BNO kód meg ilyesmi) bár 90% fölötti eséllyel megmondtam volna előre, hogy nem lesz semmi, mert fiatalon igen ritka , hogy bármilyen olyan elváltozás legyen ami magyarázza az ilyen tüneteket.

Szóval mégegyszer gratulálok, és örülök hogy negatív a lelet :).

2014. szept. 13. 18:32
 14/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen :) Fúú hát nem tudom,figyi leírom aztán majd eldöntöd hogy tudod-e értelmezni! De én nekem annyi nem tetszik,hogy a kardiológusom,direkt a sinus csomó vizsgálatát kérte sinus csomórol szó nincs a leletembe! Érdekes,csak nehogy ez miatt kelljen megisméteni a vizsgélatot! :S

SCAN INFORMATION

Series descripition: LA_movie

Acquistion típe:

Nr slices: 3

Nr phases: 30

Slice thickness: 6,00 mm

Filed of view: 400,00×323,08 mm

Image típe: 20

Image resolution: 256×256 pixels

Flip angle: 50 defress

Echo time: 1,69ms

Rep.time:3,38ms

NEX: 1,0

Temp resolution: 26,45ms

Phase 1: 0,00ms

Heart rate: 76 bmp

LEFT VENTRICURAL VOLUME RESULTS

Parameter Value Alfakhi 2003 SSFP (Female/Age 20-65/Field 1.5)

Method: Long-axis Bi-Plane

Body Surface Area: 1,49 m2 Mosteller

ED phase number: 30

ES phase number: 13

Ed phase time: 767,00ms

ED phase time: 317,33ms

Ed volume: 152,59ml (96-174)

ED volume index: 102,43ml/m2 (56-100ml)

ED volume/HT: 89,76ml/m (60-105ml/m)

ES volume: 65,20ml (27-71ml)

Es volume index: 43,76ml/m2

Stroke volume:89,39ml (61-111ml)

Stroke volume index: 58,66ml/m2

Cardiac output: 6,61 l/min

Cardiac output index: 4,44 l/ (m2×min)

Ejection fraction: 57,27% (54-74%)

LV mass ED: 69,94g (66-115 g)

LV mass ED index: 46-94 g/m2 (37-67 g/m2)

LV mass ED/HT: 41,14 g/m (41-70 g/m)

Normál bal kamrai végszisztolés és végdiasutolés volumenek,jó szisztolés bal kamra funkcio. Megtartott verővolumen és megtartott bal kamrai izomtömeg.A bal kamra izomzata minden szegmentumában jól vastagszik.A késői kontraszt felvételeken nem viabilis izomzatot jelző kontraszt halmozás sem a kamra,sen a pitvar izomzatban nem igazolható. a jobb kamra nem tágabb,szabad falán falmozgászavar ra utalü eltérés nincsen.

Na :) hát ez van a leletemre írva,laikus szemmel,a bal kamrát nézték meg a leginkább,hogy azok a számok mit jelntenek nem tudom...de az tuti,hogy az orvosom a sinus csomó vizsgálatát kérte,ezt a beutalra rá is írta... Err sinus csomóról nem nagyon látok még egy mondatot sem...még a végén ez miatt kell megismételni a vizsgálatot.. :S :S

2014. szept. 13. 21:26
 15/17 anonim ***** válasza:

Szia, nem lesz 100%-osan amit írok mert, amennyire én tudom a sinus csomót közvetlen nem szoktuk vizsgálni az MR-rel -> nekem is utána kellett járni a dolognak. Azért nem vizsgáljuk egyébként közvetlenül mert a funkcióját nem tudja vizsgálni az MR, ez egy ideg (ingerképző központ -> szív összehúzódásának ütemét szabályozza), abba a kontrasztanyag sem megy bele. Van egyébként módszere az MR-nek arra, hogy idegeket vizsgáljon legalább egy szinten , de nem egy ilyen gyorsan mozgó szervnél mint a szív.

Szóval, valószínűleg olyan szerkezeti elváltozást akart látni a beküldő orvos, ami megakadályozza/zavarja, hogy a szinusz csomóból érkező ingerület tovaterjedjen a szíven (pitvar-kamrai csomó->his kiöteg->purkinje rostok). Ilyen lehetne pl. egy fibrosis, amit a késői kontraszthalmozásos felvételel mutatna meg, de nálad az is negatív. Az egyéb szerkezeti eltérésekre meg a számokból (is) lehet következtetni (plusz a képek), de azok is egy pici kivétellel mind határon belül vannak szóval az is negatív. Azaz 1 vagy egyéni variáció/mérési hiba/nagyon minimális mitralis prolapsus lehet tippre, ami teljesen ártalmatlan.

Összefoglalva, MR tekintebén nincsen semmi baja a szívednek, ez egy tök negatív lelet. Szóval, nyugi nem kell megismételni a vizsgálatot, vége van, túlélted :) Mellesleg ha egyszer túlélted, még egy már gyerekjáték lenne, nem? :)

2014. szept. 14. 10:31
 16/17 A kérdező kommentje:
szia koszi,h utana neztel! Igy mar vegre ertem,hogy mit akart az orvos mert nem magyarazta el! Amugy igen van ez a mitralis prolapsus,tavaly ota tudok rola! :) Akkor az tobb egy picivel! Hat akkor kivancsi vagyok,hogy az orvos milyen tanacsal lat el,mert mar sok vizsgalaton vagyok tul,mind negativ es panaszom megis van! :( nagyon koszi,h vegig aszisztaltal nekem,nagyon aranyos vagy! :)
2014. szept. 14. 11:27
 17/17 anonim ***** válasza:
Szívesen, máskor is :). Azért remélem, kiderül mi a probléma oka és sikerül megoldani.
2014. szept. 14. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!