Panikrohamot hogyan gyozzem le?
Én már voltam ilyen vizsgálaton. Egy nagy fehér csőbe tolnak be. Nem mozoghatsz a felvételkészítés közben.
A szemed vagy becsukod, vagy kinyitod, mindegy. Igazából annyira egyszínű az egész, hogy nem zavaró a szemnek /legalábbis nekem nem volt az/, ha akartam, messzire is fókuszálhattam elképzelt képekre, szóval nem lesz zavaró, hogy 10-20 cm-re van a cső teteje a szemedtől.
A legrosszabb az egészben, hogy amikor nem szabad mozogni, mindig elkezd viszketni valamije az embernek! :D Ez nálam is gond volt, de túléltem. :)
Próbáld meg úgy felfogni, mintha pihenhetnél egy órát! Csukd be a szemed és relaxálj! Egyáltalán nem kell félned semmitől. A dolgozók nagyon kedvesek voltak velem.
1-es vagyok
Nem, az mindkét oldalán nyitott, nem csukják be, nyugi.
Kb olyan lesz, mintha egy cső alakú ágyban feküdnél. Ha fázós vagy, szólj, hogy a lábadat takarják be! ;)
kb. így néz ki egy MR gép (kinézetre eléggé hasonlít egy CT-re).Szóval elől hátul nem zárt, de azért túl sok dolgot nem fogsz látni.
Amennyiben pánikbeteg vagy, mindenképp kérdd, hogy adjanak "pánikgombot" (bár egyébként is szoktak adni) amit ha megnyomsz azonnal vége a vizsgálatnak. Nyilván, lehetőleg csak akkor nyomdd meg, ha már nagyon nem bírod.
Ha nem szív MR-ed lenne akkor azt modanám,hogy kérdd azt, hogy nyitott MR-ben vizsgáljanak, csak pont szív MR-t nem nagyon lehet vele csinálni (bár szakirodalomban van rá 1-2 példa), mert kicsi a térereje.
Nem tudom jó ötlet-e, de interneten akár meg is lehet hallgatni az MR-nek a hangjait és akkor nem ér váratlanul (max a hangerő, mert elég hangos)
kontrasztanyagról -> magától a tűszúrástól félsz vagy a lehetséges mellékhatásoktól? utóbbi esetén meg tudlak nyugtatni, előbbinél nyilván nem nagyon. (bár amilyen pici az "tű", lehet megmutathatnám.)
ha van még kérdésed írdd le nyugodtan és megpróbálok rá válaszolni.
egy képalkotós
igen, kell sajnos EKG is, lévén hogy a felvételeket "kapuzni" kell, azaz fel kell osztani a szív egyes kamráinak/pitvarainak összehúzódását kisebb időegységekre, mert a szív annyira gyrosan mozog, hogy nem tudunk olyan gyorsan mérni :) -> azaz a kép minősége romlik, mert tele lesz műtermékkel.
ezen a képen elég érthető szerintem:
kontrasztanyag-> sokkal biztonságosabb mint a CT. a mellékhatások nagy része magától múlik, nem súlyos és maradandó károsodást sem okoz.
amitől félni szoktak:
-> NSF Anno elég nagy ijedtség volt körülötte, de azóta kiderült (nagyrészt) felesleges volt. azok nagy része aki NSF-s lett súlyos veseelégtelensége volt + sokkal nagyobb kontrasztanyagdózist kapott mint manapság használunk.
Tudtommal Mo-n, SOHA EGYETLEN ESET SEM fordult elő.
->anaphilaxiás sokk -> CT-nél előfordul kórházanként évente 1-2 eset, MR-nél annyira ritka, hogyha rákeresel a tudományos cikkek nagyrésze 1-2 esetről számol be (szóval annyira ritka hogy emiatt írhatsz tudományos cikket akár egy híres folyóíratba is)
Ha megszakítod a vizsgálatot akkor vége-> újra kell kezdeni, de ha már beadták a kontrasztot nem fogják újrakezdeni akkor sem ha kéred, max egy másik alkalommal. ha még nem ment be a kontraszt talán újrakezdhető, de erre ne alapozz semmit.
egyébként azért ilyen hosszú ez a vizsgálat mert képalkotói szempontból talán ez a legbonyolultabb vizsgálat amit el szoktunk végezni + a szív gyors mozgása nagyon megnehezíti a felvételezést. ennek ellenére gyönyörű felvételeket lehet csinálni a szívről, ha minden jól megy.
Szóval sok sikert a vizsgálathoz, aztán majd számolj be róla, hogy sikerült-e kibírni :)
Nyilván ha kérdésed van még, írj nyugodtan.
egy képalkotós
Hát, lehet rövidebb a vizsgálat a 60 perc egy átlag szám, de függ rengeteg tényezőtől. a max ameddig szerintem le lehet menni olyan 40 perc, de akkor mindennek klappolni kell (nagyon jó képalkotós/radiológus/beteg/MR gép)
Egyébként az nem segítene, ha valki benn lenne veled a vizsgálat alatt (barát,szülő,stb.)? általában megszokták engedni, főleg gyerekeknél fordul elő persze, de pánikbetegeknél is szoktuk engedni (nyilván ha a kísérő is megfelel bizonyos feltételeknek -> nincs pacemakere, fémes cuccokat kiteszi ,stb..). füldugót vihetsz ha szeretnéd, amennyiben a vizsgálat nem kívánja meg a beteg irányítását (itt nem hinném hogy kellene), megengedik hogy betedd (vagy sokszor ott is adnak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!