Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Aids-fertőzött barátunk...

Aids-fertőzött barátunk jelent-e közvetlen veszélyt ránk nézve, teljesen "normális", álltalános napi kapcsolat fenntartása közepett?

Figyelt kérdés

Barátom nemrég elárulta, fertőzött, de megígértette velem, nem mondom el a kedvesemnek....sem. Átjár hozzánk, fröccsözni, sörözni, főzünkfinomakat, alkalmanként itt is alszik, ha nagyon ránk esteledik.A minap együtt söröztünk hármasban egy koncerten, a párom söre túl hideg volt, az övé túl meleg, így cseréltek. Mivel ígéretet tettem, nem beszélek a betegségéről a kedvesemnek, csak csöndben háborodtam fel, hogy lehet ilyen felelőtlen - jól tudom, nyál útján nem terjed a betegség - de úgy gondolom, jobban is vigyázhatna, ill. figyelmesebb is lehetne, elvégre - egyelőre- halálos vírust hordoz! Most halt meg az édesanyja, egy éve az apja, szüksége van ránk, de ettől függetlenül sem szeretném magára hagyni, de a tegnap esti eset után rádöbbentem, semmit sem tudunk erről a betegségről, pontosabban, mire kell vigyázzunk, kell-e egyáltalán vigyázzunk valamire, hiszen sexuális viszonyban nem állunk, ő ugyanakkor meleg, váltogatja a partnereit stb. és egyáltalán, úgy érzem, az lenne tisztességes, ha a kedvesem is tudna erről az egészről, elvégre ő is jó barátja az illetőnek!

Köszönöm a véleményeket!

2013. szept. 16. 08:23
1 2
 11/12 chaos0007 válasza:

Szia

Későn jön az üzenet sztem tőlem, de úgy gondolom érdemes írom neked. Az AIDS -et kapni nem lehet. Az a betegség következtében alakul ki. HIV et lehet elkapni. A betegség lefolyása során bizonyos típusú fehér'vérsejteket' támad meg a virus majd ezeknek a sejteknek az elpusztulása után (ami évekig tart) kialakul az AIDS.

A kérdésedre visszatérve... Egy svájci bíróság precedens értékű ítéletet hozott nem is olyan régen hogy aki HAART ban részesül és azt betartja azt az elméletileg és gyakorlatilag sem képes átadni a fertőzést. Még aki a stádiumban tudja is meg az is élhet akár 35-40 évet... Persze ha egészségesen él.

Gyakorlati szempontból azonban mindig lesz a barátod vérében egy két

vírus amely fertőzni tud... De a hiv vírus szabad levegőn egy két perc alatt elpusztul....

Tehát pohár csere alkalmával szinte 100% hogy nem kaphatta el a párom ha a barátod kezelés alatt áll de akkor se valószínű h elkapta ha nem áll kezelés alatt a barátod.

Én azt tanácsolom , hogy elsősorban azon gondolkodj el hogy mekkora bátorság is kellett ahhoz hogy ezt elmondja neked. Valszeg ti nagyobb veszélyt jelentetek rá mint ő rátok.

2014. jan. 17. 09:07
 12/12 anonim ***** válasza:
2014. márc. 5. 19:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!