Mit tegyek, cukorbetegség?
Apukám cukorbeteg (2-es) már évek óta, de nem érdekli, nem tesz ellene semmit.Eszi a tésztát, kenyeret, édességeket.Karácsonykor már 10-es volt a cukra, akkor megijedt, és fogyózott kicsit, 2-3 hónapot, le ment szépen 7-re, de azóta újra zabál ilyen ételeket.Nagyon aggódom, mit tehetnék?Nem mellesleg anyumnak se ártana kis odafigyelés, legutóbbi vérvételen csillagot kapott az ő értéke is.Nem bírom nézni ahogy a halálba eszik magukat.Még csak 54 évesek.
Én egészségesen eszem, és mindig szívesen készítek nekik kaját, de általában ők csinálnak maguknak mást.Ma is tészta lesz a vacsijuk.
Ez a kérdés a családi kapcsolatokba való, de féltem úgy is átennék ide.
Nagyon el vagyok keseredve, tanácsokat várok.Mit tegyek?
Én ezzel tisztában vagyok.De akkor is, rossz nézni.
Apa 150 kiló, anya is vagy 90-100, szóval mindenképp fogyniuk kéne, nem tésztát zabálni.És gondolom a cukruknak is jót tenne.
A legbosszantóbb, hogy két intelligens emberről beszélünk, pontosan tisztában vannak a következményekkel, azzal hogy mit hogyan kéne enni/tenni, és mégsem teszik.
Van beleszólásod a bevásárlásba? Ha nincs otthon más, csak egészséges étel, akkor könnyű :)
Én készítek graham liszt és búzacsírával dúsított liszt keverékéből tésztát, nokedlit magamnak, palacsintát, gofrit is sütök belőle.
Van diabetikus, kecsap, majonéz, mogyorókrém, lekvárok.
Cukor helyett eritrit és sztívia keverékét használom, négyszer olyan édes, mint a cukor és nincs mellékíze (mondjuk én a sztíviáét se bánom :))
Kenyérből pedig abonett, vagy csökkentett CH tartalmú diab kenyér, vagy van, hogy én sütöm magamnak.
Krumpli helyett édesburgonya, vagy más zöldség.
És vannak gyógyteák is, amik segítenek szinten tartani a cukrot.
A legfontosabb viszont a rendszeres és kiszámított étkezés (lenne) nekik, egy 160 gr szénhidrát/nap diéta nem olyan nagyon durva, szerintem tartható.
Ez egy nagyon jó kis webshop, még tészta is van és 10e felett ingyen kiszállítják a cuccot:
Tegyék meg érted, a leendő unokákért, ha már magukért nem változtatnak :S
20 éve még senkinek nem adtak inzulint 15-ös cukor alatt. Ma már a 7-et és a 10-et cukorbetegnek tartják. Vicc.
Tényleg fogynia kellene a szüleidnek, ha nem is a cukor miatt elsősorban - pocsék lehet a keringésük ilyen testsúllyal.
A magas cukorszintre természetes megoldás a fahéj. Teába, elsősorban, áztatva, nem főzve, mérhető az eredmény akár már másnap. Az édesítőszereket viszont nem javaslom.
Cukor: a kristálycukrot javasolt lecserélni gyümölcs-cukorra (fruktóz).
Kedves 08:40!
Értem a jó szándékot, de nem tudod, mi a fruktóz. Én nem dietetikusokra hallgatok, hanem a józan észre, és arra a csekély tudásra, amit birtokolok.
Az édesítőszereknek nem a rákkeltő hatásával van bajom, hanem azzal, hogy lényegében leszoktatják a testet az inzulin-termelésről - ahogy a külsőleg beadott inzulin is rövid idő után véglegesen leállítja még a csekély inzulin-termelést is (egyéb testi folyamatokról nem is beszélve).
A cukorra a testnek szüksége van. Olyannyira, hogy az elraktározott zsírt is átalakítja cukorrá - pontosabban monoszachariddá, ezért a bevitele is monoszacharidból célszerű (a kisebb terhelés miatt...)
Monoszacharid pedig a fruktóz, a glükóz, galaktóz, ribóz, xilóz.
A fogyás pedig nem a cukormegvonástól következik be, és nem is az édesítőszerektől: egészen egyszerűen attól, hogy kevesebbet de jobb minőségűt eszünk. Ez viszont a szülők döntése, amit vagy meghoznak, vagy nem.
A 7-es vércukorszintre pont tegnap akadt ki a barátnőm orvosa - úgyhogy annyira nem elavult nézet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!