Rettegek a limfomától, hasonló tapasztalat?
Állkapocs alatt észrevettem egy nagyobb csomót. Ami miatt megijedtem, hogy nem fáj vagy csak ha nagyon megnyomom és nem mozog semerre.
Kedden megyek ultrahangra de azóta csak pánikolni tudok.
Körülbelül 3 hete beteg voltam, köhögős csoda, de kaptam rá antibiotikumot és három nap alatt elmúlt. De akkor fájnia kellett volna a csomónak és mozognia.
Voltam vérvételen, a fehérvérsejt rendben volt, a %-os neutrofil az alacsony, a limfocita pedig kicsivel a felső határ alatt. de az abszolút értékes az rendben volt. A hemiglobin és a vörösvértest közelített még az alsó határhoz, de az elképzelhető, hogy azért mert 5 órával később megjött. Ami még eltért az a TSH 4,200 helyet 4.230.
De azt is tudom, hogy vérből ez a rák nem egyértelműen kimutatható.
Az a baj, hogy ebbe halt meg mindkét nagyszülőm ezért rettegek, hogy nekem is ez van ( 21 vagyok). Otthon el se mertem mondani, mert kiborulna mindenki. Úgyhogy, most csak egyedül pánikolok. Volt már olyan valakivel, hogy kemény nem mozgatható csomója volt és nem lett limfómás?
UH tudja megmondani. Ha ott sem tetszik nekik a kinézete, akkor vesznek majd vékonytűs mintát és megmondják, mi van benne.
A rossz indulatú nyirokcsomókat úgy keresik UH-n, ezt talán kb. tapintással is érezni tudod, hogy próbálnak keresni egy olyan szöget, amiben ki lehet mondani, hogy az egyik kiterjedése legalább kétszerese a másik kiterjedésének.
Szóval vegyük azt, hogy ha ráteszed az ujjad, akkor mondjuk felülről 2x3 centinek érzed, ami nem jó méretarány, de ugye 3 dimenzió van. Ha ehhez mondjuk egy fél centis harmadik kiterjedés társul, akkor már meg is van, mert 0.5x2 < 3 és 0.5x2 < 2, tehát kétszeresen is megfelelel.
Szóval igazából minél gömbölyűbb 3d-ben, tehát olyan, mint egy golyó, annál rosszabb a megítélése.
Persze ezt otthoni bohóckodással csak találgatni lehet. Egy ultrahangos ránéz, aztán lehet, hogy azt mondja: -ez nem is nyirokcsomó. Szóval meg kell hagyni nekik a diagnózist.
Szóval minél gömbölyűbb annál biztos, hogy rákos?
Az a baj, hogy én ezt nem fogom kibírni keddig, már hánytok és sírok az idegességtől.
Az segít bármin?
Ezer dolog lehet amúgy, nem csak rákos nyirokcsomó. UH tudja megmondani, nem te.
Néztem neked statisztikát: limfómára 0.8% esély van kb 25 éves kor előtt.
Belehalni pedig 0.05%.
80 éves korra ez már 2%, ami azt jelenti, hogy 50-60 emberenként van egy.
25 év alatt pedig olyan 1200 emberenként egy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!