Lehetnek ezek valami komolyabb betegseg tunetei (pl. rák)?
Az egesz onnan indult hogy szeptember vegen lebetegedtem. Akkoriban tesom is beteg volt, igy aztan arra is gondoltam hogy lehet tole kaptam el valamit. Covidra gyanakodtunk nala, de a gyorstesztje negativ lett (igaz mar akkor csinaltuk neki amikor kezdett jobban lenni). En erosen kohogtem (eros kohogesi inger, eroltetett kohoges), ami 1 hettel kesobb csillapodott, igy aztan visszamentem iskolaba, de ereztem hogy a tudom meg nem 100as. 1 hetig tudtam iskolaba jarni (kozben meg vegig volt ingerem a kohogesre), aztan ujra visszabetegedtem meg jobban, meg erosebb lett az inger es az orrom is tele volt, illetve elkezdett fajni a hatam (akkor azt gondoltam h az eros eroltetett kohogestol), igy aztan elmentem haziorvoshoz, aki meghallgatta a tudomet, viszont elmondasa szerint nem hallott semmi rosszat. A ra kovetkezo hetre megint javultam valamennyit, viszont a kohogesi inger annak ellenere h csillapodott, felvaltotta egy fulladasos kohoges. Ha nem kohogtem fel irritalt, ha igen akkor pedig sokszor fulladasig ment a dolog (egyszer vissza is koszont az ebedem). Azota eltelt 2 het, szerencsere mar nem fulladok, de ugyanugy kohogok tobbszor is napkozben, foleg tesioran, fizikai megeroltetesre, es a hatam is fajdogal tovabbra is, neha jobban neha kevesbe.
Szoval, vissza kene mennem orvoshoz, vagy betegseg utan ezek jellemzo dolgok? Vagy lehet esetleg, hogy covidos voltam? Fiatal vagyok meg, es elegge felek az ilyen fajta sulyos betegsegektol, foleg, hogy mostanaban egyre tobb horrorsztorit hallani.
17/F
Szamarkohoges is ujra jarvany lett, nem tudom, a kiskorukban oltottak koreben is elofordul-e, es csunya, hetekig tarto bronchitisz is van. Ezt virus terjeszti pl, de utana bakterilis lesz, es antibiotikum kura kell ra.
Ezek hetekig tartanak es kinzo kohogesre gyakran orvos altal felirt kohogescsillapito, szteroidos orrcsepp is kell. Nekem is volt bronchitiszem, szaraz, csillapithatatlan kohogessel.
Szerintem nem érdemes találgatni. 17 évesen kb. 0 az esélye a ráknak, de szerintem nagyon is érdemes utánajárni.
Menj vissza a háziorvosodhoz, mondd el neki, hogy az eddigi életedben tapasztaltakhoz képest elég erősek voltak a tünetek és szeretnél egy vérképet és esetleg egy tüdő röntgent, ha lehetne.
Ha a háziorvos nem utal be, akkor battyogj el a közeli fül-orr-ge osztályra, aztán hátha ott egy utánajárósabb valaki lesz.
Ez utóbbi szakorvos még a torkodból egy tenyésztést is tud csinálni, hogy nem lehet-e valami bakteriális fertőzés.
Ezzel a hárommal már nagyon sok dolgot ki lehet zárni, illetve következtetni az okokra.
A lényeg, hogy mondd, hogy a biztonság kedvéért szeretnél ezekre ránézetni, ha lehet, ennyi.
Előzőhöz, de ez megint csak találgatás:
nagyon gyakori, hogy egy erősebb felső légúti fertőzésnél az immunrendszer nagyon berág és "darálja" a fertőzőtt és az egészséges szöveteket is. Ettől a nyálkahártyát olyan szinten lezúzza, hogy kb. heges lesz és fájdalmas, iszonyú érzékeny.
Ahogy a sűrű orrváladék folyik le, végtelen, ismétlődő köhögést tud okozni, amit viszont nem szabad túlzottan csillapítani, mert lerakódik, azt még rosszabb lesz.
Lehet gyógyteázni meg gyógynövény szirupozni, meg cukorkázni, meg kicsit többet inni, hogy híguljon a váladék, meg ilyenek, de ez addig egy rossz időszak.
Szóval leggyakrabban emiatt van az erős köhögés, de sosem lehet csak úgy kizárni az alsóbb légúti problémákat.
Az orvosok gyakran jók a kis hallgatókájukkal a megállapításban, de sosem hozza pl. egy tüdő röntgen szintjét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!