Ki mennyi C-vitamint szed be egy nap?
Én (most télen) napi 2×500mg-os Béres C-vitamint veszek be reggel és este. De egyik ismerősöm szerint az már soknak számít és vesekövet okozhat... Én úgy tudtam hogy a C-vitamint egyszerűen kipisili az ember egy idő után. Én napi 2 litert simán megiszok.
Szerintetek is sok a napi 1000mg C-vitamin ebbe a mostani influenzás időszakba?
Én nem dohányzok, nem iszok alkoholt, csak félek nehogy elkapjak valamit. Gondoltam feltornászom az immunrendszerem egy kis C-vitaminnal... :) A dobozon is az volt hogy maximum 2 tabletta egy nap. Egyet reggelinél veszek be egyet meg este vacsoránál. Szóval szerinted / szerintetek ne csökkentsem le ezt az adagot napi 1 tablettára (500mg-ra)?
Nem szoktam ennyit szedni csak most a hideg meg a vírusok miatt szedem.
Ezzel nagyon sokat foglalkoztak az okosok különféle klinikai tanulmányokban.
A lényeg, hogy napi 2000mg-ig bőven biztonságos 10-20 éven keresztül is. Attól nagyobb adagban kristályos formában lerakódik a szervezetben, de vesekövet nem okoz; legfeljebb a tabletta segédanyagai. A felesleget tényleg kiüríti a szervezeted, az ismert kétféle úton.
Egyébként pont azt próbálták bizonyítani, hogy a C-vitamin mennyire (nem) hasznos az influenza ellen. Állítólag csak pár nappal rövidíti le a betegséget, és ugyanúgy megbetegszik, aki vitamint szed. Persze a C-vitamin már nem olyan nagy marketingfogás...
Szóval nyugodtan szedd a 2x500mg-ot, esetleg emellé még valami komplex dolgot is, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Vagy bíbor kasvirág, és hasonló dícsért dolgok, ki lehet próbálni, kinek mi jön be.
Napi 750 mg fölött vesekő képződhet tőle. Kipisiled ugyan, de a a c vitamin (tudományos nevén aszkorbinsav) oxálsavvá bomlik el az ürítés során és az oxálsav felelős a vesekő kialakulásáért. Tehát kiürül a szervezetből, de maga az ürítés folyamata miatt vesekő képződhet belőle az évek során.
Ugyan így húgysav képződhet belőle ami pedig a köszvénybetegség kialakulását indukálhatja, igaz itt nem olyan súlyos az összefüggés.
Ezen kívül még egy veszélye van a túl sok C vitaminnak, ugyan olyan módon szívódik fel, mint a B-12 vitamin de sokkal agresszívebben, így ha túl sok C vitamint viszünk be akkor a B-12 vitaminunk nem fog tudni felszívódni, így a túl sok C vitamin B12 hiányt is okozhat.
Egy valamit fontos észben tartani, hogy az ember évezredek óta él magas dózisú C vitamin nélkül. Ha valóban olyan nagy dózisú C vitaminra lenne szüksége a szervezetünknek, amekkorát nem lehet sima átlagos táplálkozással bevinni akkor a szervezetünkben kialakult volna a C vitamin termelésének mechanizmusa ahogy ez történt rengeteg emlős esetében. A helyzet az, hogy az emberi szervezetnek nincs szüksége akkora mennyiségű C vitaminra, amit ne lehetne egészséges táplálkozással bevinni, de a C vitamin közel 100%os haszonkulccsal gyártható ezért szeretik úgy beállítani, mint valami mindenre jó csodaszer, hogy vegyétek és egyétek.
Valójában pedig az ajánlott napi bevitel 80-100 mg és 750 mg felett bizonyíthatóan növeli a vesekő, 1000 mg felett a köszvény, 1500-2000 felett a B12 hiány esélyét.
Mivel vettem egy raklap C-vitamint a télre úgy fogom orvosolni a helyzetet hogy félbetöröm és egy felet reggel egy felet este.
Mert ha hamar felszívódik / kiürül, akkor érdemesebb többször keveset bevenni, nem? :) Legalábbis gondolom én :)
10:38 - ez egy teljesen jó gondolat én is ezt csinálnám, ha lenne raktáron egy csomó :)
Az aszkorbinsav levegőn nem igazán bomlik, tehát a C vitamin nyugodtan szedhető még a szavatosság lejárta után is.
10:37 - Érdekes amit írtál... de lehet benne valami.
Beleolvastam egy könyvbe még régebben, az volt a címe hogy Cenzúrázott egészség vagy mi... az a könyv pont erről szólt hogy milyen csúnyán átverik az embereket a gyógyszerrel... meg hogy fillérekből gyártják a gyógyszerek többségét amiket több száz, több ezer Ft-ért adnak el..
De akkor lényegében azt mondod hogy semmi értelme nincs a C-vitaminnak? Valamit azért csak ér, nem? :)
Nyugodtan szedheted.Az okoskodóknak ajánlom figyelmébe
Dr Lenkei Gábor Cenzúrázott egészség c. könyvét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!