A túlzott C-vitamin bevitel valóban okozhat vesekövességet?
Azok az emberek akik egyáltalán nem isznak tejet, bár ismeretlen köztük a csontritkulás nem tudom mit szólnának. Vagy például én, számítsak romló fogakra? :(
Dehogy is :D
Én a legjobbra esküszöm, nem a paleóra. Amint látok jobbat..
Amúgy Szendi írt egy csattanósat C-vitamin témában, jó kis összefoglaló, érdemes lehet átnézni. Van itt c-vitamin kongresszustól kezdve minden.
www.webbeteg.hu › Egészséges élet › Cikkek -
Ezt is olvasd el!
jaja, gyógyszertári (acidum ascorbicum, aszkorbinsav, c-vitamin) igaz nekem teljesen más miatt van itthon, de arra is jó, hogy lopjak belőle.
2 deci hideg vízben oldj fel egy késhegynyit és idd meg. kisgyereknek nem tudom mi a jó, neked nem fog megártani.
De az is jó módszer, ha hozzászoksz a citromhoz, és abból megeszel egy darabot minden nap.
"A tejfogyasztás, eleve nem esélyes hogy ne legyen káros. Miért? Mert az ember SOHA az életben nem evett tejet."
Cimbora! Nem tudom hol élsz, vagy hol szívod magadba a tudást, de hány ezer évre visszamenőleg vannak szerinted írásos bizonyítékok a tej fogyasztására? A Biblia az első embereket pásztorként emlegeti..........a soha mit jelent a Te ismeretedben? Tudod ha ez így van, márpedig így van, akkor az úgynevezett evolúció rég megoldotta volna a problémát!Lett volna rá ideje! De valószínűleg se probléma se evolúciú....
Nincs mi okozzon benne vesekövet. Ez egy mítosz, egy félreértelmezett lombikkísérlet bennemaradt a tankönyvekben. A C-vitaminban szén, hidrogén és oxigén van, lúgosító és gyulladáscsökkentő hatású (többek között). A kalcium-oxalát vesekő úgy képződik, hogy a savas felé tolódott kémhatású vérben a test kalciummal igyekszik ellensúlyozni a savasságot. A kalciumot D-vitaminhoz köti (szerves kötésbe, ez a keláció). Ha nincs elég D-vitamin, amiből ugyebár napozással sem képződik elegendő, akkor a kalciumionhoz más kapcsolódhat, a kő esetében 2 szénatom és azokhoz 2-2 oxigénatom, ez pedig szépen elkezd növekedni, ahogy egymáshoz kapcsolódnak a molekulák.
Szabad szénatomokat hogyan tudunk bevinni? Odaéget kaját eszünk, ez a legegyszerűbb módja. Szabad kalciumatomokat? Theodora Quellével. Is. Persze elég az is, ha sok tejet iszunk, abban is kevesebb a kalcium, mint amennyi az emésztéséhez szükséges, kész a kalciumkivonás a csontokból, és már ott is a fincsi kalciumoxalát-alap a vérben. :)
Meg még millió más módon is, és persze az is számít, hogy mennyit iszunk, hiszen kevés víz egyenlő sűrűbb oldat (vér).
Tehát savasító táplálkozás, plusz D-vitaminhiány, esetleg nagy ásványvízbevitel fordítottozmózissal tisztított víz helyett, ez a kalciumoxalát-vesekő melegágya. A C-vitamin ehhez sehol sincs.
Ja és megnéztem egy termékösszetételt. Pont itt van előttem egy Vitaking-féle, egygrammos C-vitamintablettákat tartalmazó doboz. Ellenőriztem az összes vivőanyag összetételét, és effektíve nincs benne kalcium. És lúgosít, nem savasít. Tehát egyszerűen kémiailag nem játszhat szerepet a vesekőképződésben, se kalcium-oxalát, se húgysavkő esetében.
És található fórum a neten, ahol olyanok nyilatkoznak, akik évek óta napi 5-10 grammokat szednek be. Sokan. Sehol egy vesekő, a nyilatkozataik szerint. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!